fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą to mój wymarzony smak, który od dłuższego czasu za mną chodził! Jego smak to oczywiście połączenie truskawek i białej czekolady w serniku. Najlepsza konsystencja ciasta przygotowanego z klasycznego, grudkowatego, tłustego twarogu. Po wierzchu sernik z białej czekolady posmarowałam bitą śmietaną. Oczywiście do niej także dodałam białą czekoladę. Sernik z dodatkiem białej czekolady i truskawkami to pełne majestatu, zachwycające wyglądem ciasto! Jednocześnie bardzo łatwo go przygotować. To tylko kilka najprostszych, sernikowych składników, a tak wspaniały efekt. Zobaczcie jak zrobić sernik z białą czekoladą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Sernik z białej czekolady upiekłam w kąpieli wodnej. Owinęłam go papierem do pieczenia, który można też z powodzeniem zastąpić folią aluminiową. Ciasto wyjdzie eleganckie i białe dzięki pieczeniu w niezbyt wysokiej temperaturze. Dodatkowo trzeba obniżać ją w ciągu całego czasu wypieku. Dzięki kąpieli wodnej, do której wstawia się tortownicę, temperatura nie ulega raptownym zmianom, dzięki czemu ciasto równomiernie wyrasta, nie pęka i nie opada.

Elegancki sernik z białej czekolady

Możecie poeksperymentować zamiast truskawek wykorzystać inne, świeże owoce. Spróbujcie ozdobić go brzoskwiniami, borówkami amerykańskimi, malinami, jeżynami, porzeczkami czy kiwi. A może mieszanką owoców o kilku kolorach? Myślę, że każda wersja będzie prezentować się przepięknie!

Zobacz też
Sernik waniliowy

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Luksusowy, elegancki sernik z białą czekoladą i polewą oraz owocami - u mnie są to truskawki, ale każde sezonowe sprawdzą się tu doskonale. Cudowny, wysoki sernik z dodatkiem białej czekolady.
4.58 z 7 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 2 godz. 30 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 5 godz. 40 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik na białej czekoladzie, sernik z białą czekoladą
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 235kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (nie z wiaderka; dwukrotnie zmielony; zamiast klasycznego twarogu można wykorzystać lub kremowy ser (mascarpone albo philadelphia))
  • 200 g białej czekolady (ok. 2 tabliczki)
  • szklanki cukru (można zastąpić cukrem brzozowym, np. ksylitolem)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z 1 laski wanilii)
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 3 jajka

Masa śmietankowa

  • 200 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzona przez ok. 2 godziny w lodówce na najwyższej półce)
  • 100 g białej czekolady (ok. 1 tabliczka)

Do dekoracji

  • 250 g truskawek (umyte, osuszone papierowym ręcznikiem, pokrojone na połówki, następnie w ćwiartki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • 2 tabliczki czekolady rozpuszczam na niewielkim ogniu w kąpieli wodnej i odstawiam do ostudzenia.
  • Twaróg ucieram za pomocą miksera na najniższych obrotach, stopniowo dodając cukier.
  • Kiedy cukier całkowicie rozpuści się w twarogu, dodaję wanilię i znów ucieram na najmniejszych obrotach.
  • Do masy twarogowej dodaję po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozcierając je mikserem z masą, przed dodaniem kolejnego.
  • Do masy twarogowej dodaję roztopioną czekoladę i śmietankę kremówkę. Całość delikatnie miksuję, aż masa uzyska jednolity kolor.
  • Masę przelewam do tortownicy wyłożonej szczelnym, trwałym papierem do pieczenia lub folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C, umieszczając tortownicę w większym naczyniu, do którego wlewam wodę na wysokość ok. 3-4 cm.
  • Piekę przez 30 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 160 °C i trzymamy w piekarniku przez kolejne pół godziny.
    Sprawdzam patyczkiem czy sernik w środku nie jest zbyt wilgotny, w razie potrzeby piekę odrobinę dłużej – kolejne 30 minut, w temperaturze 140 °C.
    Studzę w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach.
  • Na wystudzony sernik wylewam masę śmietankową przygotowaną z ubitej śmietany wymieszanej z rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladą.
  • Wierzch ciasta dekoruję truskawkami i chłodzę tak przygotowany sernik przez kilka godzin w lodówce.

Przydatne przepisy i poradniki

Truskawki można zastąpić innymi owocami: malinami, borówką amerykańską, jagodami, kiwi.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Jak rozpuścić czekoladę
  3. Bita śmietana - przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 110g | Kalorie: 235kcal (12%) | Węglowodany: 15g (5%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 66mg (22%) | Sód: 262mg (11%) | Potas: 165mg (5%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 365IU (7%) | Witamina C: 9.3mg (11%) | Wapń: 106mg (11%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Sernik z truskawkami i białą czekoladą
Sernik z truskawkami i białą czekoladą

Bardzo jestem ciekawa, czy sernik z białą czekoladą i truskawkami przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł! A może do dekoracji wykorzystaliście inne owoce?

83 komentarze
  • Czy mogę dodać ubitą kremówkę i ubite białka? chciałabym, żeby sernik był maksymalnie lekki i puszysty. Pozdrawiam

  • Czy w serniku są w ogóle jajka? Jeśli tak to ile?
    W przepisie jest „dodaj jajka po jednym” a w składnikach nie ma jajek?

    • Przepraszam i dziękuję za czujność, bo przeformatowywałam jakiś czas temu starą tabelkę z przepisem ręcznie, na nowy format, który jest teraz na blogu i gdzieś te jajka z sernika mi uciekły. 3 jajka, już dopisałam i powinny być widoczne :).

  • Zapomnialam jeszcze zapytac o jedno. Czy mozna dodac zamiast ekstraktu waniliowego i laski wanilii taki zwykly olejek do ciast waniliowy? Poniewaz mieszkam w Anglii i nie wiem gdzie moge kupic ekstrakt waniliowy albo laski wanili.

  • Witam. Pani Dorotko chce zrobic ten sernik, poniewaz prezentuje sie cudownie, tylko mam pytanie. Nie mam takiego duzego naczynia zeby wlozyc tortownice do niego, a wiem ze wczesniejszych odpowiedzi ze mozna rowniez piec normalnie zmiejszajac co pol godziny temperature. Tylko nie wiem od jakiej teemperatury mam zaczac.. od 160 stopni czy 180?? Bardzo prosze o odpowiedz, poniewaz bede robila sernik pierwszy raz, a poza tym chce go zrobic dla mojego mezczyzny, a on uwielbia serniki i chcialabym zeby wyszedl idealnie 🙂 z gory serdecznie dziekuje 🙂 Pozdrawiam Ola.

  • no cóż…upiekłam 2 razy w formie silikonowej z termoobiegiem i nie wyszedł – dodam, że ser miałam świetny!!! więc chyba ani silikon ani termoobieg w przypadku tego sernika to nie jest dobry pomysł ;-((( lub połączenie silikonu z termoobiegiem przyniosło efekt fatalny. Następnym razem spróbuję klasycznie w tortownicy i grzania góra/dół.

  • Witam,
    mam pytanie – czy mogę użyć tortownicy silikonowej? I jeśli tak to czy jest sens robić kąpiel wodną przy silikonie?

    • Nie piekłam nigdy sernika w tortownicy silikonowej, ale obstawiam, że spokojnie się upiecze jak trzeba. Kąpiel wodna moim zdaniem w takim wypadku zbędna, bo silikon nie nagrzewa się tak jak blacha (w końcu to materiał izolacyjny), więc sernik wypiecze się równomiernie. To co ja robię ostatnio w swoim piekarniku, to pieczenie w 120 st. C z termoobiegiem przez 2 godziny, na najniższej półce. Potem zostawiam sernik do wystudzenia w zamkniętym piekarniku (czasem nawet na całą noc), a później schładzam w lodówce. Ma idealną, kremową konsystencję, ale to na pewno nie jest metoda pieczenia dla zapracowanych osób żyjących w pośpiechu :).

      • Hm… spróbuję z termoobiegiem! Dla efektu – wszystko 😉 Dziękuję za ten sposób. I jeszcze jedno pytanie w związku z pieczeniem bez termoobiegu – zawsze piekę w piekarniku elektrycznym: góra/dół i wszystkie ciasta wychodzą z tzw: „górką”. Czy przy serniku nie lepiej jest piec z dolnym grzaniem tylko?
        Pozdrawiam.

  • Ja wolę jeszcze zrobić spód ciasteczkowy, niż samą mase i robie z serem zmielonym z wiaderka nie wiem czemu nie polecasz! Do masy serowej nie dodaje smietany kremowki, tylko jajka, mąke ziemniaczana, tak taniej, ale skorzystam z tego przepisu na masę smietankową!

    • Nie mam przekonania do twarogu z wiaderka w przypadku sernika z czekoladą. Wolę taki klasyczny, gęsty, tłusty, grudkowaty twaróg. Ale jeśli nie doda się śmietanki kremówki to można spróbować z wiaderkowym – bo on śmietanę już i tak zawiera :). A spód oczywiście też można – fajnie pasowałby też spód z ciasta blondie.

  • Chciałabym zrobić ten sernik na tortownicy o sr. 11 cm czyli o polowe mniejszej. Jesli zmniejsze ilosc skladnikow o polowe to co z temperaturą i czasem pieczenia? Proszę o szybką odpowiedź.

    Pozdrawiam

    • Temperatura ta sama, czas pieczenia też można skrócić o połowę i obserwować jak się będzie zachowywać ciasto – piekłam kiedyś małe serniczki w kokilkach i były gotowe po 30 minutach, tzn. lekko miękkie w środku, ale potem leżakowały w piekarniku, następnie chłodziły się w lodówce i osiągnęły odpowiednią, kremową konsystencję.

  • czesc ja jestem z ameryki i nie ktore rzeczy z zkladnikach nie wiem jak sie poamerykansku nazywaja czy moze wiesz? I jak ja moge to kapiel z wody wrobic, czy to jest przymusowe? dzieki chce mojemu boyfriendowi to zrobic^__^

    • Nie trzeba. Możesz zacząć piec od 160-180 st. C (serniki bezpieczniej jest piec dłużej, ale w niższej temperaturze) i po 30 minutach obniżyć o 20 st. C, a po kolejnych 30 minutach znów zmniejszyć temperaturę. Zerknij do poradnika o idealnych sernikach, który jest podlinkowany pod listą składników, jest tam mowa o sposobach wypieku sernika :).

        • Osobiście serniki z czekoladą wolę przygotowywać z tłustych serów typu mascarpone albo z klasycznego, suchego, grudkowatego twarogu. Wtedy mają bardziej zbitą konsystencję. Nie pamiętam przy którym przepisie na sernik z dodatkiem czekolady, ale jedna z Czytelniczek pisała, że udał jej się z takiego wiaderkowego twarożku, więc możesz spróbować, ale nie gwarantuję efektu.

  • witam czy mogla bym prosic o przepis na ten sernik lub sernik marm.. ale na tortownice o srednicy 28 cm sama niechce nic kabinowac zeby nic nie zepsuc! a bedzie to moj pierwszy sernik ktorego chce zrobic jotro 🙂 z gory dziekuje 🙂

    • Wszystkie składniki trzeba przemnożyć przez 1,3. Czyli zamiast 1 kg sera będzie 1,3 kg sera itd. Ilość jajek (wyjdzie w ułamkach) możesz zaokrąglić w dół :). Czas pieczenia i temperatura pozostaną te same. Powodzenia, trzymam kciuki!

  • Zrobiłam wczoraj pierwszy raz i wyszedł idealny 🙂 Pominęłam jedynie kremówkę w składzie, ale następnym razem już sztywno będę się tego trzymać, bo był chyba odrobinę za mało słodki!

    mam pytanie odnośnie środka ciasta – czy mogę tam wrzucić całe ciastka, np oreo dla kontrastu? Czy nie rozpadną się/roztopią w trakcie pieczenia i zwyczajnie nie zakłócą bieli sernika?

    • Całe mogą sprawiać problem przy krojeniu po upieczeniu. Całe to można do sernika dodawać np. pierniki w czekoladzie, wtedy po przekrojeniu wychodzą piękne wzory :). Oreo raczej dodałabym w kawałkach. Jeśli nie będą za drobno pokruszone, będzie dobrze i nie zabarwią masy serowej :).

  • Nie ma sprawy :). Zrobiłam wczoraj sernik na zimno, dzisiaj robię mu zdjęcia i pewnie do końca tygodnia pojawi się tu film :).

  • ja tak jak Ty uwielbiam serniki:) to przepyszne ciasta 🙂 piecz i pokazuj każdy nowy sernik a ja bedę pożerać wzrokiem każdy przepis :)) 😀 ps. a może masz jakiś „odchudzony przepis” na sernik ? chętnie zobacze i wypróbuje Pozdrawiam

  • [..YouTube..] ja tak jak Ty uwielbiam serniki:) to przepyszne ciasta 🙂 piecz i pokazuj każdy nowy sernik a ja bedę pożerać wzrokiem każdy przepis :)) 😀 ps. a może masz jakiś „odchudzony przepis” na sernik ? chętnie zobacze i wypróbuje Pozdrawiam

  • Nie jestem dobra w kuchni, ale uwielbiam Twojego bloga i zawsze mam ślinotok gdy włączam Twoje filmiki 🙂

  • Gdyby nadal Ci szybko opadał, bo różnie może być, wtedy spróbuj z niższą temperaturą niż 180 st. C i najwyżej piecz dłużej, do skutku. Wtedy tak szybko nie wyrośnie, więc także potem, siłą rzeczy, nie opadnie :).

  • [..YouTube..] Gdyby nadal Ci szybko opadał, bo różnie może być, wtedy spróbuj z niższą temperaturą niż 180 st. C i najwyżej piecz dłużej, do skutku. Wtedy tak szybko nie wyrośnie, więc także potem, siłą rzeczy, nie opadnie :).

  • A pieczesz z tym trikiem obniżenia temperatury w połowie pieczenia albo w kąpieli wodnej? Potem obowiązkowo studzenie w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a składniki na sernik trzeba wyjąć z lodówki na godzinę przed miksowaniem. I nie można za mocno miksować, żeby nie wpuścić do ciasta zbyt dużo powietrza, dlatego lepiej zmielić twaróg 2-3 razy, a potem już tylko delikatnie mieszać na niskich obrotach.

  • [..YouTube..] A pieczesz z tym trikiem obniżenia temperatury w połowie pieczenia albo w kąpieli wodnej? Potem obowiązkowo studzenie w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, a składniki na sernik trzeba wyjąć z lodówki na godzinę przed miksowaniem. I nie można za mocno miksować, żeby nie wpuścić do ciasta zbyt dużo powietrza, dlatego lepiej zmielić twaróg 2-3 razy, a potem już tylko delikatnie mieszać na niskich obrotach.

  • Bardzo fajny przepis na wiosnę 🙂 mam tylko pytanie: czy masa czekoladowo-śmietankowa, którą polewa Pani sernik zastygnie po schłodzeniu w lodówce, czy pozostanie półpłynna?

  • [..YouTube..] Bardzo fajny przepis na wiosnę 🙂 mam tylko pytanie: czy masa czekoladowo-śmietankowa, którą polewa Pani sernik zastygnie po schłodzeniu w lodówce, czy pozostanie półpłynna?

  • i bardzo dobrze,ze jestes serniko maniaczka, poniewaz ja tez jestem i chetnie kozystam z Twoich przpisow na nie ,bo sa pyszne i zawsze wychodza…jutro upieke tez sernik ,ale uzyje truskawek i malin….mysle,ze z pozeczkami lub jezynkami tez mozna by bylo udekorowac:)pozdrawiam i dziekuje za genialne przepisy:)

  • [..YouTube..] i bardzo dobrze,ze jestes serniko maniaczka, poniewaz ja tez jestem i chetnie kozystam z Twoich przpisow na nie ,bo sa pyszne i zawsze wychodza…jutro upieke tez sernik ,ale uzyje truskawek i malin….mysle,ze z pozeczkami lub jezynkami tez mozna by bylo udekorowac:)pozdrawiam i dziekuje za genialne przepisy:)

  • Kolory tych truskawek są niesamowite, jakby były zerwane na polskim polu w czerwcu, a tu proszę !!! Sernik wygląda doskonale i zaobserwowałam, że jesteś sernikomaniaczką w pozytywnym slowa znaczeniu. Pozdrawiam serdecznie.

    • Truskawki, póki co, hiszpańskie, ale w sumie nienajgorsze, dość dojrzałe i piękne :). I to prawda, choć ogólnie za ciastami nie przepadam, zwłaszcza za takimi warstwowymi z kremem, to serniki darzę uwielbieniem, podobnie jak szarlotkę i jabłecznik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom