Metrowiec przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Metrowiec

Metrowiec

Metrowiec

Podczas firmowej imprezy zakładowej zaserwowano metrowiec. Upiekła go moja była, właściwie niedoszła teściowa, przygotowując dwa osobne ciasta w keksówkach: jasne i ciemne, z dodatkiem gorzkiego kakao. Przełożony kremem budyniowym, polany polewą czekoladową, przechowywany w chłodzie, na balkonie. Potem przetransportowany na salę, pięknie prezentował się w centralnym miejscu suto zastawionego, firmowego stołu. 

Zobacz teżNajlepsze przepisy na ciasto

Dwadzieścia pięć lat temu, w czasach końcówki PRL, metrowiec był prawdziwym, świątecznym rarytasem na specjalne okazje. Dziś, trochę zapomniany, czasami pojawia się na naszych stołach. Warto upiec go na Boże Narodzenie czy Wielkanoc, kiedy oczekujemy sporej liczby gości. Można kolejny raz udać się w sentymentalną podróż do czasów, kiedy przyprawy sprzedawano w szaro-burych opakowaniach, a czekoladę kupowało się „na kartki”.

Metrowiec – sztuka krojenia

Tylko na chwilę teściowa odeszła od stołu, prosząc koleżankę o pokrojenie swojego wypieku. Tylko moment wystarczył, żeby nieświadoma pani Ela zaczęła rozdzielać plasterki ciasta zlepione kremem. Nie wiedziała, że to wypiek, który kroi się ukośnie. Dzięki temu uzyskuje pasiasty, trzykolorowy wzór :). Zobaczcie jak zrobić metrowiec i jak go kroić.

Zobacz też
Strucla z jabłkami

Metrowiec

Metrowiec

Metrowiec czyli metrowe ciasto dwukolorowe z kremem i polewą czekoladową, które po ukośnym krojeniu pokazuje swój pasiasty wzór. Idealne na uroczystość w większym gronie, również na Święta.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 35 min
Gotowanie: 50 min
Chłodzenie: 2 godz.
Razem: 3 godz. 25 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto metrowiec, metrowiec
Liczba porcji: 1 ciasto na 2 keksówki o wymiarach 12 x 30 cm
Kalorie: 219kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki (przesiana)
  • 1 szklanka cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 8 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki kakao (do zabarwienia połowy ciasta na ciemno)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (do dodania do połowy ciasta, które pozostanie jasne)

Krem budyniowy

  • 1 l mleka
  • 400 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 4-6 łyżek cukru lub cukru waniliowego (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 6 łyżek mąki pszennej (można zastąpić 4 żółtkami)
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub innego, np. cytrynowego, pomarańczowego, cynamonowego (opcjonalnie)
  • 2-4 żółtka (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • 300 g polewy czekoladowej
  • 100 g wiórków kokosowych lub migdałów w słupkach/płatkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto

  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C. Czas mieszania składników jest czasem nagrzewania piekarnika.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, niemal do białości, za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.
  • Cały czas ucierając, na zmniejszonych obrotach, stopniowo dolewamy olej, następnie wodę.
  • Dosypujemy mąkę pszenną z proszkiem i mieszamy całość na niedużych obrotach, do połączenia składników.
  • Dzielimy masę na dwie równe części.

Ciasto jasne

  • Do jednej połowy ciasta dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość do połączenia składników.

Ciasto ciemne

  • Do drugiej połowy ciasta dosypujemy kakao i mieszamy całość do połączenia składników.

Piana z białek

  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Połowę piany z białek dodajemy do jasnego, drugą połowę do ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką, żeby składniki się połączyły, a bąbelki nie uległy uszkodzeniu.

Pieczenie ciasta

  • Oba ciasta przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą/mąką/kaszą manną lub wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Wstawiamy obie keksówki do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówek, a kiedy całkowicie ostygnie - kroimy w kromki o grubości ok. 1,5-2 cm.

Krem budyniowy

  • Z mleka, cukru, wanilii i mieszanki mąki ziemniaczanej i pszennej gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia (nie chłodzimy w lodówce!).
  • Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.
  • Dodajemy po 1 łyżce budyniu i rozcieramy krem budyniowy mikserem na najniższych obrotach.

Składanie ciasta

  • Każdą kromkę ciasta smarujemy kremem i ustawiamy je naprzemiennie (raz ciemna, raz jasna) na dużej desce lub arkuszu papieru do pieczenia, tworząc długie, pasiaste ciasto.

Polewa

  • Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Dekorujemy polewą wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi lub migdałami w słupkach.
  • Odstawiamy metrowiec do schłodzenia na ok. 2-3 godziny (można schłodzić go w mniejszych częściach i dopiero po schłodzeniu zlepić w jedno długie ciasto).
  • Kroimy metrowiec ukośnie na plasterki (najlepiej, żeby krojenie obejmowało 3 kromki ciasta), na których ułoży się pasiasty wzorek z różnych kolorów ciasta, krem i polewy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ugotować budyń na krem
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Polewa czekoladowa - jak zrobić
  4. Zakalec - jak go uniknąć

Wartości odżywcze

Serving: 75g | Kalorie: 219kcal (11%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 76mg (25%) | Sód: 112mg (5%) | Potas: 122mg (3%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 400IU (8%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 51mg (5%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Teściowa uratowała swój wypiek, składając z powrotem wszystkie kawałki i krojąc całość we właściwy sposób. Co prawda metrowiec to ciasto pracochłonne i wymagające, ale też takie, które wybacza niektóre potknięcia kulinarne. Możecie nierówno rozdzielić krem czy niedokładnie rozlać polewę. Pomyłki znikną pomiędzy licznymi warstwami ciasta i posypką z kokosowych wiórków. Ważne, żeby nie było zakalca :).

Metrowiec
Metrowiec

Ciekawa jestem czy pamiętacie jakieś inne wypieki i desery z dawnych lat. Z czasów, kiedy na półkach sklepowych rządziły butelki z octem, przyprawy sprzedawano w szaro-burych opakowaniach, a czekoladę kupowało się „na kartki”. Przypomnijcie mi, co wtedy jadaliście! Dajcie też znać w komentarzach, jak udało się Wam ciasto metrowiec :).

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom