Metrowiec

Podczas firmowej imprezy zakładowej zaserwowano metrowiec. Upiekła go moja była, właściwie niedoszła teściowa, przygotowując dwa osobne ciasta w keksówkach: jasne i ciemne, z dodatkiem gorzkiego kakao. Przełożony kremem budyniowym, polany polewą czekoladową, przechowywany w chłodzie, na balkonie. Potem przetransportowany na salę, pięknie prezentował się w centralnym miejscu suto zastawionego, firmowego stołu. 

Zobacz teżNajlepsze przepisy na ciasto

Dwadzieścia pięć lat temu, w czasach końcówki PRL, metrowiec był prawdziwym, świątecznym rarytasem na specjalne okazje. Dziś, trochę zapomniany, czasami pojawia się na naszych stołach. Warto upiec go na Boże Narodzenie czy Wielkanoc, kiedy oczekujemy sporej liczby gości. Można kolejny raz udać się w sentymentalną podróż do czasów, kiedy przyprawy sprzedawano w szaro-burych opakowaniach, a czekoladę kupowało się „na kartki”.

Metrowiec – sztuka krojenia

Tylko na chwilę teściowa odeszła od stołu, prosząc koleżankę o pokrojenie swojego wypieku. Tylko moment wystarczył, żeby nieświadoma pani Ela zaczęła rozdzielać plasterki ciasta zlepione kremem. Nie wiedziała, że to wypiek, który kroi się ukośnie. Dzięki temu uzyskuje pasiasty, trzykolorowy wzór :). Zobaczcie jak zrobić metrowiec i jak go kroić.

5 od 1 osoby
Metrowiec
Metrowiec
Przygotowanie
35 min
Czas gotowania
50 min
Całkowity czas
3 godz. 25 min
 
Metrowiec czyli metrowe ciasto dwukolorowe z kremem i polewą czekoladową, które po ukośnym krojeniu pokazuje swój pasiasty wzór. Idealne na uroczystość w większym gronie, również na Święta.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto metrowiec, metrowiec
Liczba kalorii: 219 kcal
Liczba porcji: 1 ciasto na 2 keksówki o wymiarach 12 x 30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki (przesiana)
  • 1 szklanka cukru (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 8 jajek (białka oddzielone od żółtek)
  • 8 łyżek wody
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki kakao (do zabarwienia połowy ciasta na ciemno)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (do dodania do połowy ciasta, które pozostanie jasne)
Krem budyniowy
  • 1 l mleka
  • 400 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 4-6 łyżek cukru lub cukru waniliowego (polecam ksylitol (cukier brzozowy) lub erytrytol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 6 łyżek mąki pszennej (można zastąpić 4 żółtkami)
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub innego, np. cytrynowego, pomarańczowego, cynamonowego (opcjonalnie)
  • 2-4 żółtka (opcjonalnie)
Do dekoracji
  • 300 g polewy czekoladowej
  • 100 g wiórków kokosowych lub migdałów w słupkach/płatkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Metrowiec - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak ugotować budyń na krem
  2. Jak zrobić krem budyniowy
  3. Polewa czekoladowa - jak zrobić
  4. Zakalec - jak go uniknąć
Metrowiec - Jak zrobić
Ciasto
  1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 °C. Czas mieszania składników jest czasem nagrzewania piekarnika.

  2. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, niemal do białości, za pomocą miksera, na najwyższych obrotach.

  3. Cały czas ucierając, na zmniejszonych obrotach, stopniowo dolewamy olej, następnie wodę.

  4. Dosypujemy mąkę pszenną z proszkiem i mieszamy całość na niedużych obrotach, do połączenia składników.

  5. Dzielimy masę na dwie równe części.

Ciasto jasne
  1. Do jednej połowy ciasta dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy całość do połączenia składników.

Ciasto ciemne
  1. Do drugiej połowy ciasta dosypujemy kakao i mieszamy całość do połączenia składników.

Piana z białek
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę.

  2. Połowę piany z białek dodajemy do jasnego, drugą połowę do ciemnego ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką, żeby składniki się połączyły, a bąbelki nie uległy uszkodzeniu.

Pieczenie ciasta
  1. Oba ciasta przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą/mąką/kaszą manną lub wyłożonych papierem do pieczenia.

  2. Wstawiamy obie keksówki do piekarnika i pieczemy przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

  3. Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówek, a kiedy całkowicie ostygnie - kroimy w kromki o grubości ok. 1,5-2 cm.

Krem budyniowy
  1. Z mleka, cukru, wanilii i mieszanki mąki ziemniaczanej i pszennej gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia (nie chłodzimy w lodówce!).

  2. Masło ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem.

  3. Dodajemy po 1 łyżce budyniu i rozcieramy krem budyniowy mikserem na najniższych obrotach.

Składanie ciasta
  1. Każdą kromkę ciasta smarujemy kremem i ustawiamy je naprzemiennie (raz ciemna, raz jasna) na dużej desce lub arkuszu papieru do pieczenia, tworząc długie, pasiaste ciasto.

Polewa
  1. Składniki na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

  2. Dekorujemy polewą wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi lub migdałami w słupkach.

  3. Odstawiamy metrowiec do schłodzenia na ok. 2-3 godziny (można schłodzić go w mniejszych częściach i dopiero po schłodzeniu zlepić w jedno długie ciasto).

  4. Kroimy metrowiec ukośnie na plasterki (najlepiej, żeby krojenie obejmowało 3 kromki ciasta), na których ułoży się pasiasty wzorek z różnych kolorów ciasta, krem i polewy.

Wartości odżywcze
Metrowiec
Wielkość porcji (75 g)
Liczba kalorii 219 kcal Kalorie z tłuszczów 126 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 14g 22%
Tłuszcze nasycone 7g 35%
Cholesterol 76mg 25%
Sód 112mg 5%
Potas 122mg 3%
Węglowodany ogółem 18g 6%
Cukry 7g
Białko 3g 6%
Witamina A 8%
Witamina C 0.2%
Wapń 5.1%
Żelazo 4.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Teściowa uratowała swój wypiek, składając z powrotem wszystkie kawałki i krojąc całość we właściwy sposób. Co prawda metrowiec to ciasto pracochłonne i wymagające, ale też takie, które wybacza niektóre potknięcia kulinarne. Możecie nierówno rozdzielić krem czy niedokładnie rozlać polewę. Pomyłki znikną pomiędzy licznymi warstwami ciasta i posypką z kokosowych wiórków. Ważne, żeby nie było zakalca :).

Metrowiec
Metrowiec

Ciekawa jestem czy pamiętacie jakieś inne wypieki i desery z dawnych lat. Z czasów, kiedy na półkach sklepowych rządziły butelki z octem, przyprawy sprzedawano w szaro-burych opakowaniach, a czekoladę kupowało się „na kartki”. Przypomnijcie mi, co wtedy jadaliście! Dajcie też znać w komentarzach, jak udało się Wam ciasto metrowiec :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Blok czekoladowy, krem sułtański, galaretki z bitą śmietaną, szyszki z ryżu preparowanego, placek na bazie karmelu – więcej grzechów jakoś teraz nie pamiętam, ale te wszystkie z czułością wspominam. Pora na cykl: „wspomnień czar” 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)