Tag: Ciasto

Przepis na ciasto. Pokazuję przepisy na ciasta proste i bardziej skomplikowane, wymagające dłuższych przygotowań i zaawansowanych umiejętności. Znajdziecie tu przepisy na serniki, ciasta drożdżowe, ciasta ucierane, keksy, biszkopty i inne ciasta wyrastające, babki i rolady. Pyszne ciasto z dodatkiem owoców latem oraz wypieki zimowe, z kakao, kajmakiem i kremami. Przygotowanie moich niektórych wypieków nie wymaga nawet miksowania – to ekspresowe receptury, również dla początkujących.
Zapraszam po najlepsze, sprawdzone porady jak zrobić ciasto – przepisy krok po kroku, zdjęcia i filmy wideo.

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Jest coś cudownego w smaku jabłek i cynamonu: to idealny duet, który sprawdza się od lat w słodkich wypiekach i deserach oraz potrawach wytrawnych. Najprostszy deser jabłkowy, jaki można sobie wyobrazić: crumble z jabłkami czyli jabłka z kruszonką, bez kruchego spodu. Ekspresowa szarlotka dla początkujących, którą upiec, gdy nie ma foremek, można nawet w porcelanowych miseczkach lub filiżankach.

6 Udostępnień
Choinka z bezy

Choinka z bezy

Przepiękny i elegancki deser świąteczny: choinka z bezy z dodatkiem kremu z bitej śmietany i mascarpone oraz kokosowych kulek. Z pewnością zrobi ogromne wrażenie na domownikach i gościach!

18 Udostępnień
Piernik szybki

Piernik szybki

Piernik szybki bez leżakowania, dojrzewania i kruszenia, coś dla zapracowanych. Łatwy piernik ekspresowy, który można upiec „last minute”.

10 Udostępnień
Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Lubię eksperymentować z ulubionymi, sprawdzonymi przepisami i wymyśliłam dla Was ciasto dyniowe, które przygotowałam w ten sam sposób co wielokrotnie odwiedzany na blogu i lubiany piernik marchewkowy. Wystarczyło zastąpić marchewkę dynią, surową i startą na tarce o drobnych oczkach, a do przełożenia wykorzystać krem z bitej śmietany i mascarpone, żeby przygotować pyszne, nieskomplikowane ciasto, które można zrobić nawet bez miksera, mieszając wszystkie składniki w misce za pomocą widelca.

107 Udostępnień
Ciasto truskawkowe pole

Ciasto truskawkowe pole

Ciasta ze szpinakiem podbiły serca miłośników słodkości kilka lat temu i do dziś cieszą się uznaniem i wciąż zaskakują pięknym wyglądem i soczystym, zielonym kolorem. U mnie w końcu długo wyczekiwane ciasto truskawkowe pole, którego przygotowanie odkładałam, to zapas truskawek, innym razem nie mając dobrych warunków i czasu do filmowania. Sezon się kończy, ale jeszcze zdążycie je przygotować. Poza tym truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami czy borówką amerykańską. To kolejny wypiek, który robi wrażenie, a dość łatwo go udekorować. Jak Wam się podoba?

Babka parzona

Babka parzona

Babka parzona drożdżowa, delikatna i wyjątkowo puszysta, polana polewą z czekolady i udekorowana bakaliami. Idealna parzona baba na Wielkanoc!

22 Udostępnień
Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy, dzięki czemu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura.

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki, a efektowny dzięki fikuśnej dekoracji.

1 Udostępnień
Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

Jeden z prostszych i jednocześnie najbardziej efektownych wypieków na Wielkanoc: mazurek jabłkowy. Zobacz jak zrobić mazurek z jabłkami zawijanymi w urocze różyczki.

1 Udostępnień
Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno

Dekoracyjny deser, do którego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Sernik zebra na zimno, inspirowany jednym z Waszych ulubionych ciast wyrastających, tym razem w wersji bez pieczenia. Planowałam usztywnić go za pomocą żelatyny, wtedy jaśniejsza masa mogłaby mieć biały kolor. Ostatecznie zdecydowałam się na dodatek galaretek i oto efekt: wzorzyste, pasiaste ciasto z czekoladową polewą.

58 Udostępnień
Sernik cappuccino na zimno

Sernik cappuccino na zimno

Sernik inspirowany smakiem kawy pojawił się już kiedyś na moim blogu, ale dziś wersja zupełnie nowa, sernik cappuccino na zimno. Przygotowałam go na kruchym spodzie, ale w wersji mniej czasochłonnej można pominąć tę dolną warstwę lub zastąpić ją gotowymi ciasteczkami, najlepiej czekoladowymi. Masa z dodatkiem kawy i kremowa pianka, która nawiązuje do idealnie spienionego mleka. Oto ciasto bez pieczenia, które zaskoczy gości i znajomych.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)