Tag: Ciasto

Przepis na ciasto. Pokazuję przepisy na ciasta proste i bardziej skomplikowane, wymagające dłuższych przygotowań i zaawansowanych umiejętności. Znajdziecie tu przepisy na serniki, ciasta drożdżowe, ciasta ucierane, keksy, biszkopty i inne ciasta wyrastające, babki i rolady. Pyszne ciasto z dodatkiem owoców latem oraz wypieki zimowe, z kakao, kajmakiem i kremami. Przygotowanie moich niektórych wypieków nie wymaga nawet miksowania – to ekspresowe receptury, również dla początkujących.
Zapraszam po najlepsze, sprawdzone porady jak zrobić ciasto – przepisy krok po kroku, zdjęcia i filmy wideo.

Piernik szybki

Piernik szybki

Choć w Święta warto pokusić się o przygotowanie klasycznego, dojrzewającego i leżakującego ciasta, dla zapracowanych mam coś na ostatnią chwilę: piernik szybki. Pięknie pachnie piernikowymi przyprawami, ma karmelową barwę i można upiec go z ulubionymi bakaliami, a przełożyć konfiturą i udekorować polewą z czekolady. To łatwy piernik ekspresowy, który można upiec „last minute”.

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Lubię eksperymentować z ulubionymi, sprawdzonymi przepisami i wymyśliłam dla Was ciasto dyniowe, które przygotowałam w ten sam sposób co wielokrotnie odwiedzany na blogu i lubiany piernik marchewkowy. Wystarczyło zastąpić marchewkę dynią, surową i startą na tarce o drobnych oczkach, a do przełożenia wykorzystać krem z bitej śmietany i mascarpone, żeby przygotować pyszne, nieskomplikowane ciasto, które można zrobić nawet bez miksera, mieszając wszystkie składniki w misce za pomocą widelca.

2 Shares
Ciasto truskawkowe pole

Ciasto truskawkowe pole

Ciasta ze szpinakiem podbiły serca miłośników słodkości kilka lat temu i do dziś cieszą się uznaniem i wciąż zaskakują pięknym wyglądem i soczystym, zielonym kolorem. U mnie w końcu długo wyczekiwane ciasto truskawkowe pole, którego przygotowanie odkładałam, to zapas truskawek, innym razem nie mając dobrych warunków i czasu do filmowania. Sezon się kończy, ale jeszcze zdążycie je przygotować. Poza tym truskawki można zastąpić malinami, jeżynami, jagodami czy borówką amerykańską. To kolejny wypiek, który robi wrażenie, a dość łatwo go udekorować. Jak Wam się podoba?

Babka parzona

Babka parzona

Trudno mi powiedzieć, czy różni się czymkolwiek od klasycznej wersji drożdżowej, bo babka parzona, według mojej receptury, również wyrasta na drożdżach, choć jeśli przeszukacie różne źródła, znajdziecie też na nią przepisy z proszkiem do pieczenia. Tak jak zaparzane ciasto na pierogi ma lepszą konsystencję od tego powstającego z mąki wymieszanej z letnią wodą, tak ciasto na moją parzoną babkę posiada strukturę, która ułatwi mu wyrastanie przed i w trakcie pieczenia.

Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy, dzięki czemu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura.

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Planowałam jego przygotowanie od 2012 roku i wciąż nie mogła nadejść jego kolej, bo pojawiały się pomysły na bardziej popularne ciasta wielkanocne. Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki, bo tradycja każe przygotowywać nieskomplikowane ciasta kruche posmarowane przetworami z owoców i udekorowane dowolną metodą, im bardziej wymyślną, tym lepiej. Mój mazurek z pomarańczami wpisuje się w tę tradycję doskonale, bo choć receptura nieskomplikowana i skład również prosty, to dekoracja dość fikuśna, nieprawdaż?

Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

To chyba jeden z prostszych i jednocześnie najbardziej efektownych wypieków na Wielkanoc: mazurek jabłkowy. Nie wiem, czemu dopiero teraz wpadłam na pomysł, że można byłoby upiec zwykły, kruchy spód, posmarować go pysznym dżemem jabłkowym i udekorować migdałami w płatkach oraz różyczkami z podduszonych, pokrojonych wcześniej w półksiężyce jabłek. Tak niewiele trzeba, żeby osiągnąć zaskakujący efekt.

Sernik zebra na zimno

Sernik zebra na zimno

Dekoracyjny deser, do którego przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Sernik zebra na zimno, inspirowany jednym z Waszych ulubionych ciast wyrastających, tym razem w wersji bez pieczenia. Planowałam usztywnić go za pomocą żelatyny, wtedy jaśniejsza masa mogłaby mieć biały kolor. Ostatecznie zdecydowałam się na dodatek galaretek i oto efekt: wzorzyste, pasiaste ciasto z czekoladową polewą.

Sernik cappuccino na zimno

Sernik cappuccino na zimno

Sernik inspirowany smakiem kawy pojawił się już kiedyś na moim blogu, ale dziś wersja zupełnie nowa, sernik cappuccino na zimno. Przygotowałam go na kruchym spodzie, ale w wersji mniej czasochłonnej można pominąć tę dolną warstwę lub zastąpić ją gotowymi ciasteczkami, najlepiej czekoladowymi. Masa z dodatkiem kawy i kremowa pianka, która nawiązuje do idealnie spienionego mleka. Oto ciasto bez pieczenia, które zaskoczy gości i znajomych.

Sernik bananowy na zimno

Sernik bananowy na zimno

Uwielbiam zarówno ten pieczony, jak i sernik bananowy na zimno, w którym słodycz i charakterystyczny smak bananów łączą się z delikatnym, kremowym serem. To świetny deser na cały rok, a banany można też zastąpić dojrzałym mango, morelami lub brzoskwinią. Przygotowany z dodatkiem ksylitolu zamiast białego cukru, zawiera mniej kalorii, choć warto pamiętać, że to wciąż sernik i szaleć z więcej niż jednym kawałkiem dziennie nie warto.

Szarlotka amerykańska - apple pie

Szarlotka amerykańska – Apple pie

Wspominam sobie czasem moje podróże, wracając do zdjęć i odtwarzając w pamięci historie, zapachy i smaki. Wyjazd do USA kojarzy mi się z owsianymi ciasteczkami, goframi i grubymi naleśnikami. Wysoka szarlotka amerykańska, o charakterystycznym kształcie i dekoracyjnym brzegu. Siedziałam w kawiarni w San Francisco, w przerwie rowerowej wycieczki na most Golden Gate i jadłam pyszne apple pie, zbierając siły do pokonania pagórków, na których położone jest jedno z piękniejszych miast w USA.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)