Szybkie tiramisu przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Szybkie tiramisu

Szybkie tiramisu

  • prosty przepis na deser
  • bez surowych jajek
  • bez mascarpone
  • bez miksowania mikserem
Szybkie tiramisu

Szybkie tiramisu to doskonały pomysł na deser do przygotowania w ostatniej chwili. Kiedy z niezapowiedzianą wizytą postanawia wpaść rodzina lub przyjeżdżają znajomi, przepis na szybkie tiramisu jest bardzo przydatny. Zwłaszcza że nie wymaga dodatku wielu nietypowych składników. Wystarczy zapas biszkoptów, chałki lub granoli oraz serek i pomarańcza. Można podać je dzieciom, bo nie zawiera kawy i wtedy nie dodawać też alkoholu. Lub zrobić z ulubionym likierem, który po wymieszaniu z sokiem z pomarańczy i przyprawami utworzy smakowitą mieszankę do maczania biszkoptów. Taki pyszny i łatwy deser zrobiliśmy razem z Davidem Gaboriaud w ramach akcji Almette #zostańwdomu z przyjemnością i zapraszamy Was do wspólnego gotowania.

Zobacz też: Więcej gotowania wspólnie z Davidem

Ten prosty deser to, kolejny raz, pole do popisu dla kreatywnego wykorzystania składników bez wyrzucania resztek. Klasycznie można zrobić go z biszkoptów savoiardi, ale kto powiedział, że inne ciastka nie wchodzą w grę? Zwykłe, okrągłe biszkopty czy ostatnie, nawet delikatnie obeschnięte kawałki chałki lub brioche? Spróbujcie je wykorzystać!

Przepis na szybkie tiramisu

Do przyrządzenia kremu wystarczy parę składników. Serek jogurtowy, cukier-puder lub miód czy syrop klonowy do posłodzenia i odrobina skórki startej z pomarańczy dla dodatkowego smaku. Bez miksera, wszystko wystarczy szybko wymieszać łyżką. A potem przełożyć warstwowo z nasączonymi w soku z pomarańczy z dodatkiem przypraw biszkoptami.

Szybkie tiramisu - przepis

Szybkie tiramisu

Szybkie tiramisu bez surowych jajek i miksowania kremu mikserem – za to z bardzo smaczną pomarańczową nutką i do zrobienia w kilkanaście minut.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 15 min
Razem: 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: szybkie tiramisu
Liczba porcji: 4
Kalorie: 234kcal
Przepis autorstwa: David Gaboriaud

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szt. serka Almette jogurtowego (schłodzony w lodówce)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego (schłodzony w lodówce)
  • 3-4 łyżki cukru pudru (można zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem kokosowym)
  • 6-10 sztuk podłużnych biszkoptów savoiardi/lady fingers (można zastąpić okrągłymi biszkoptami lub kawałkami chałki)
  • 1 pomarańcza (duża)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1-2 łyżki rumu (można zastąpić innym alkoholem, np. likierem lub pominąć)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Zobacz też
Donuts

Jak zrobić

  • Pomarańczę szoruję pod wodą, następnie sparzam skórkę i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  • W misce mieszam jogurtowe serki Almette z jogurtem, cukrem-pudrem i skórką z pomarańczy.
  • Wyciskam sok z pomarańczy.
  • Mieszam sok z rumem i mielonym kardamonem.
  • Biszkopty przycinam tak, żeby mieściły się w szklance lub pucharku.
  • Krótko moczę każdy biszkopt z obu stron w soku z pomarańczy, następnie przekładam do szklanki, pucharku lub foremki.
  • Na biszkoptach układam warstwę kremu z serków i jogurtu. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptów i powtarzam czynności. Ostatnią warstwą w szklance/pucharku/foremce powinien być krem.
  • Wstawiam deser do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała lub od razu serwuję, posypując po wierzchu startą na tarce o grubych oczkach, gorzką czekoladą.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast biszkoptów można wykorzystać kawałki chałki, granolę, muesli lub kawałki owoców.
  2. Jogurt grecki można zastąpić ricottą lub śmietaną.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1porcja | Kalorie: 234kcal (12%) | Węglowodany: 23g (8%) | Białko: 12g (24%) | Tłuszcze: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 17mg (6%) | Sód: 283mg (12%) | Potas: 302mg (9%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 246IU (5%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 33mg (40%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 1µg (1%) | Wapń: 113mg (11%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 44mg (11%) | Fosfor: 189mg (19%) | Selen: 10µg (14%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Na koniec prosta dekoracja z gorzkiej czekolady i gotowe! Prosty, a jak efektowny deser – od razu można zaserwować gościom.

Szybkie tiramisu przepis

Pokazaliśmy Wam nasze proste tiramisu w bazowej wersji, ale zachęcamy do eksperymentów. Spróbujcie wykorzystać owoce, np. wiśnie w lekkim syropie czy brzoskwinie lub truskawki, jagody… Możecie zrobić z nich dodatkowe warstwy sąsiadujące z biszkoptami lub wykorzystać do dekoracji wierzchu.

Bardzo jestem ciekawa, w jakiej wersji we przygotujecie. Koniecznie dajcie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam smakowało!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom