Ciasto z batatów przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto z batatów

Ciasto z batatów

  • przepis z żurawiną, orzechami i skórką z pomarańczy
  • pachnące imbirem, goździkami i cynamonem
  • polane polewą czekoladową
  • łatwe i pyszne
Ciasto z batatów

Ciasto z batatów to pyszny wypiek na jesień i zimę, który wymyśliłam, przypominając sobie jak smaczny był mój piernik marchewkowy. Pomyślałam, że przepis na ciasto z batatów mógłby wyglądać praktycznie tak samo. Wystarczy zastąpić marchewkę batatami i to wszystko :). Jednak potem doszłam do wniosku, że udoskonalę sposób wykonania o ucieranie jajek z cukrem i powolne dolewanie oleju. Zdecydowałam się nie przekładać go kremem. Postawiłam na polewę czekoladową. Zobaczcie jak zrobić ciasto batatowe krok po kroku.

Ciasto z batatów

Ciasto z batatów

Przepis na ciasto z batatów z orzechami i żurawiną lub berberysem i polewą z gorzkiej czekolady. Eleganckie ciasto z batatów na jesienny lub zimowy deser.
4.83 z 17 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasto z batatów, piernik z batatów
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 307.5kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • ½-¾ szklanki cukru (brązowy lub biały, można zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem))
  • 1 szklanka oleju lub stopionego masła
  • 2 szklanki mąki (pszenna biała lub razowa; przesiana)
  • 2 szklanki startych batatów (ok. 2-3 nieduże bataty)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowana)
  • ½ szklanki żurawiny lub żurawiny z wiśnią (można zastąpić berberysem)
  • ½ szklanki orzechów włoskich (można zastąpić nerkowcami; grubo posiekane)
  • ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki goździków

Polewa

  • łyżki cukru pudru
  • łyżki kakao
  • 50 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 1 łyżka wody (gorąca; opcjonalnie)
  • ½ łyżki żelatyny (opcjonalnie)
  • łyżki gęstej śmietany (12-18%)

Posypka

  • ½ szklanki orzechów włoskich (można zastąpić nerkowcami; grubo posiekane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

Ciasto

  • Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
  • W sporej misce ucieram całe jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Następnie powoli dolewam olej, cały czas ucierając.
  • Dosypuję mąkę, proszek i sodę. Dodaję orzechy, żurawinę, przyprawy i starte bataty. Miksuję na najniższych obrotach miksera.
  • Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
  • Piekę ciasto przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę na kratce.

Polewa

  • Cukier, kakao i masło podgrzewam, mieszając cały czas, aż do roztopienia i połączenia składników, najlepiej w kąpieli wodnej lub unosząc rondel nad ogniem.
  • Żelatynę dokładnie rozpuszczam w 1 łyżce gorącej wody.
  • Dodaję żelatynę do roztopionych składników, dokładnie i intensywnie mieszam i podgrzewam, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  • Do delikatnie przestudzonej polewy dodaję 2,5 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12 lub 18%, po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając całość przed dodaniem kolejnej porcji, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

Dekorowanie ciasta

  • Całe i niepokrojone ciasto lub poporcjowane dekoruję polewą i posypuję orzechami.
  • Wstawiam do lodówki na ok. 30 minut do stężenia polewy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić krem budyniowy lub krem z mascarpone
  2. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
  3. Jak zrobić lukier
  4. Zakalec – jak go uniknąć?
  5. Polewa czekoladowa – przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 307.5kcal (15%) | Węglowodany: 37.25g (12%) | Białko: 7.75g (16%) | Tłuszcze: 14.92g (23%) | Tłuszcze nasycone: 4.08g (26%) | Cholesterol: 109.5mg (37%) | Sód: 190.33mg (8%) | Potas: 231.92mg (7%) | Błonnik: 2.5g (10%) | Cukier: 14.75g (16%) | Witamina A: 3810.42IU (76%) | Witamina B1: 0.25mg (17%) | Witamina B2: 0.25mg (15%) | Witamina B3: 1.58mg (8%) | Witamina B5: 0.75mg (8%) | Witamina B6: 0.17mg (9%) | Witamina B12: 0.25µg (4%) | Witamina C: 1.25mg (2%) | Witamina D: 0.58µg (4%) | Witamina E: 0.92mg (6%) | Witamina K: 2.5µg (2%) | Wapń: 59.08mg (6%) | Miedź: 0.25mg (13%) | Żelazo: 2mg (11%) | Mangan: 0.58mg (29%) | Magnez: 30.08mg (8%) | Fosfor: 154.17mg (15%) | Selen: 16.08µg (23%) | Cynk: 0.83mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto

Zobacz też
Sernik puszysty

Jest to wypiek dość wilgotny, o bogatej konsystencji. W najprostszej wersji możecie upiec je beż żadnej dekoracji. Gdy wykorzystacie mąkę pszenną, najładniej wyrośnie. Nie liczcie jednak na konsystencję biszkoptu. To cięższe ciasto.

Ciasto z batatów
Ciasto z batatów

Przepis na ciasto z batatów

U mnie wersja z mąką bezglutenową. W środku drobno posiekane orzechy i berberys. Jest podobny do żurawiny, jednak kwaśniejszy. To doskonały składnik do przełamania słodyczy całego ciasta. Do tego jeszcze potem polewa czekoladowa i grubo siekane orzechy. Cudo!

Ciasto z batatów przepis

Można też oczywiście przełożyć je kremem. Podobnie jak ciasto marchewkowe, również to z batatów świetnie skomponuje się z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Możecie też udekorować mu potem wierzch owocami, jeśli tylko macie ochotę. U mnie jednak prostsza wersja dla oszczędności czasu i choć odrobinę mniejszej liczby kalorii.

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wam Wasze wypieki. Czy piernik batatowy przypadł Wam do gustu? Z jakimi dodatkami go przygotowaliście? Piszcie, bo jestem bardzo ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom