Pudding ryżowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

  • na mleku, z karmelizowanymi gruszkami
  • z dodatkiem twarożku z cynamonem i tymiankiem
  • prosty przepis na łatwy deser
Pudding ryżowy - przepis

Pudding ryżowy to pyszny i pożywny deser, który zapewne niejeden i niejedna z nas pamięta z czasów swojego dzieciństwa. Przepis na pudding ryżowy przygotowany z rozgotowanego do kleistej konsystencji ryżu, cudownie kremowy, z dodatkiem dowolnych owoców, zapewne gości w niejednym starym zeszycie z recepturami. Pudding z ryżem pięknie pachnie cynamonem, a zjeść można go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Razem z Davidem Gaboriaud w ramach akcji Almette #zostańwdomu z przyjemnością, przyrządziliśmy go wspólnie. Zobaczcie jak zrobić pudding ryżowy z karmelizowanymi gruszkami i serkiem śmietankowym Almette, bo ta marka jest organizatorem tego sympatycznego wyzwania.

Zobacz teżWięcej przepisów na potrawy przygotowane wspólnie z Davidem

Lubię takie dania pełne wspomnień, przypominają mi o dawnych latach i tym, że warto mieć w życiu pewne stałe, niezmienne rzeczy i pielęgnować ulubione rytuały. Gotowanie smacznych dań, które na długo pozostają w pamięci, to dla mnie magia. Odtwarzanie smaków, które pamięta się z dzieciństwa i weryfikowanie, czy nadal są naszymi ulubionymi. Wprowadzanie drobnych modyfikacji i kolejne kuchenne czary.

Przepis na pudding ryżowy

Do ugotowania tego pysznego deseru wystarczy dowolny ryż oraz dowolne mleko. Razem z Davidem wykorzystaliśmy klasyczny, gruboziarnisty ryż arborio, który bardzo łatwo skleja się w czasie gotowania. Możecie zastąpić go innym, dowolnym, którego po prostu nie płuczcie przed włożeniem do garnka. Dodajcie do gotowania dowolne mleko i trzymajcie na niewielkim ogniu, żeby całość powoli pyrkała, do uzyskania kremowej konsystencji.

Gotowanie ryżu
Gotowanie ryżu

Nasza propozycja dodatku to karmelizowane gruszki, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Wybierzcie jabłka, banany, brzoskwinie lub inne owoce, które wystarczy potrzymać na patelni z dodatkiem masła, miodu lub syropu klonowego i odrobiny soku z cytryny.

Karmelizowanie gruszek
Karmelizowanie gruszek

Jeśli nie próbowaliście jeszcze dodawać do swoich deserów tymianku, gorąco polecam wykorzystać go do posypania karmelizowanych gruszek. W połączeniu ze słodkim smakiem i pachnącym cynamonem stworzy doskonałą mieszankę!

Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

Przepis na pudding ryżowy z serkiem śmietankowym Almette, z dodatkiem karmelizowanych gruszek pachnący cynamonem i tymiankiem.
5 od 7 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Francuska
Przepis na: pudding ryżowy
Liczba porcji: 4
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza na pudding:

  • 4-6 łyżek serekka Almette śmietankowego
  • 2 szklanki ryżu arborio (można zastąpić innym ryżem, np. jaśminowym lub basmati)
  • 4-8 szklanek mleka
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cynamonu

Karmelizowane gruszki:

  • 2 gruszki
  • 6 łyżek miodu lub syropu klonowego
  • 2 cytryny (wyszorowane i sparzone; starta skórka)
  • 3 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Koszyczki bezowe

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Film wideo

Jak zrobić

  • Ryż arborio płuczę w zimnej wodzie i odcedzam. Inne rodzaje ryżu, który nie jest kleisty, nie wymagają płukania przed gotowaniem na pudding.
  • Zalewam ryż mlekiem tak, żeby przykryć go na ok. 3 cm i zagotowuję. Od razu, gdy tylko lekko zacznie bulgotać, zmniejszam ogień i gotuję na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez ok. 30 minut, do uzyskania kremowej konsystencji. Od czasu do czasu mieszam i w razie potrzeby dolewam dodatkowe mleko.
  • W czasie gdy ryż się gotuje, obieram gruszki, kroję w ćwiartki lub ósemki i usuwam pestki i szypułki.
  • Na patelni roztapiam masło i dodaję miód lub syrop klonowy oraz skórkę z cytryny.
  • Karmelizuję gruszki na maśle na niedużym ogniu, smażąc je ze wszystkich stron przez kilka minut, aż lekko zmiękną.
  • Ugotowany ryż mieszam z masłem i cynamonem oraz serkiem Almette śmietankowym.
  • Przekładam ryż do miseczek, dekoruję gruszkami i polewam skarmelizowanym masłem.
  • Posypuję całość tymiankiem i serwuję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wiosną i latem, w sezonie na świeże owoce, można zjeść ten wspaniały deser na świeżym powietrzu i popić orzeźwiającą lemoniadą. Kiedy ładnej pogody brak, będzie świetnie smakować w domowym zaciszu, z dodatkiem ulubionego, ciepłego napoju.

David Gaboriaud serwuje pudding na swoim tarasie
David Gaboriaud serwuje pudding na swoim tarasie

Pudding ryżowy przepis

To pyszne i proste, pożywne słodkie danie możecie też przyrządzić z pozostałości ugotowanego wcześniej ryżu. Ten, którego dzień wcześniej nagotowaliście zbyt dużo na obiad, wystarczy wymieszać z odrobiną mleka i podgrzać, a następnie dodać masło z serkiem i pozostałe składniki. Można w ten sposób szybko zrobić sobie słodką przekąskę w kilkanaście minut.

Pudding ryżowy
Pudding ryżowy

Bardzo jestem ciekawa, z jakimi owocami przygotujecie pudding z ryżem u siebie w kuchni. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom