Pudding ryżowy to pyszny i pożywny deser, który zapewne niejeden i niejedna z nas pamięta z czasów swojego dzieciństwa. Przepis na pudding ryżowy przygotowany z rozgotowanego do kleistej konsystencji ryżu, cudownie kremowy, z dodatkiem dowolnych owoców, zapewne gości w niejednym starym zeszycie z recepturami. Pudding z ryżem pięknie pachnie cynamonem, a zjeść można go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Razem z Davidem Gaboriaud w ramach akcji Almette #zostańwdomu z przyjemnością, przyrządziliśmy go wspólnie. Zobaczcie jak zrobić pudding ryżowy z karmelizowanymi gruszkami i serkiem śmietankowym Almette, bo ta marka jest organizatorem tego sympatycznego wyzwania.
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy przygotowane wspólnie z Davidem
Lubię takie dania pełne wspomnień, przypominają mi o dawnych latach i tym, że warto mieć w życiu pewne stałe, niezmienne rzeczy i pielęgnować ulubione rytuały. Gotowanie smacznych dań, które na długo pozostają w pamięci, to dla mnie magia. Odtwarzanie smaków, które pamięta się z dzieciństwa i weryfikowanie, czy nadal są naszymi ulubionymi. Wprowadzanie drobnych modyfikacji i kolejne kuchenne czary.
Przepis na pudding ryżowy
Do ugotowania tego pysznego deseru wystarczy dowolny ryż oraz dowolne mleko. Razem z Davidem wykorzystaliśmy klasyczny, gruboziarnisty ryż arborio, który bardzo łatwo skleja się w czasie gotowania. Możecie zastąpić go innym, dowolnym, którego po prostu nie płuczcie przed włożeniem do garnka. Dodajcie do gotowania dowolne mleko i trzymajcie na niewielkim ogniu, żeby całość powoli pyrkała, do uzyskania kremowej konsystencji.
![Gotowanie ryżu](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2020/05/pudding-ryzowy-dorota-kaminska.jpg?x56925)
Nasza propozycja dodatku to karmelizowane gruszki, ale możecie wykorzystać dowolne owoce. Wybierzcie jabłka, banany, brzoskwinie lub inne owoce, które wystarczy potrzymać na patelni z dodatkiem masła, miodu lub syropu klonowego i odrobiny soku z cytryny.
![Karmelizowanie gruszek](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2020/05/karmelizowanie-gruszek-david-gaboriaud.jpg?x56925)
Jeśli nie próbowaliście jeszcze dodawać do swoich deserów tymianku, gorąco polecam wykorzystać go do posypania karmelizowanych gruszek. W połączeniu ze słodkim smakiem i pachnącym cynamonem stworzy doskonałą mieszankę!
![Pudding ryżowy](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2020/05/pudding-ryzowy-768x1152.jpg?x56925)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza na pudding:
- 4-6 łyżek serekka Almette śmietankowego
- 2 szklanki ryżu arborio (można zastąpić innym ryżem, np. jaśminowym lub basmati)
- 4-8 szklanek mleka
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki cynamonu
Karmelizowane gruszki:
- 2 gruszki
- 6 łyżek miodu lub syropu klonowego
- 2 cytryny (wyszorowane i sparzone; starta skórka)
- 3 łyżki masła
- kilka gałązek tymianku (do dekoracji)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Ryż arborio płuczę w zimnej wodzie i odcedzam. Inne rodzaje ryżu, który nie jest kleisty, nie wymagają płukania przed gotowaniem na pudding.
- Zalewam ryż mlekiem tak, żeby przykryć go na ok. 3 cm i zagotowuję. Od razu, gdy tylko lekko zacznie bulgotać, zmniejszam ogień i gotuję na minimalnym płomieniu, pod przykryciem, przez ok. 30 minut, do uzyskania kremowej konsystencji. Od czasu do czasu mieszam i w razie potrzeby dolewam dodatkowe mleko.
- W czasie gdy ryż się gotuje, obieram gruszki, kroję w ćwiartki lub ósemki i usuwam pestki i szypułki.
- Na patelni roztapiam masło i dodaję miód lub syrop klonowy oraz skórkę z cytryny.
- Karmelizuję gruszki na maśle na niedużym ogniu, smażąc je ze wszystkich stron przez kilka minut, aż lekko zmiękną.
- Ugotowany ryż mieszam z masłem i cynamonem oraz serkiem Almette śmietankowym.
- Przekładam ryż do miseczek, dekoruję gruszkami i polewam skarmelizowanym masłem.
- Posypuję całość tymiankiem i serwuję.
Wartości odżywcze
Wiosną i latem, w sezonie na świeże owoce, można zjeść ten wspaniały deser na świeżym powietrzu i popić orzeźwiającą lemoniadą. Kiedy ładnej pogody brak, będzie świetnie smakować w domowym zaciszu, z dodatkiem ulubionego, ciepłego napoju.
![David Gaboriaud serwuje pudding na swoim tarasie](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2020/05/pudding-ryzowy-david-gaboriaud.jpg?x56925)
Pudding ryżowy przepis
To pyszne i proste, pożywne słodkie danie możecie też przyrządzić z pozostałości ugotowanego wcześniej ryżu. Ten, którego dzień wcześniej nagotowaliście zbyt dużo na obiad, wystarczy wymieszać z odrobiną mleka i podgrzać, a następnie dodać masło z serkiem i pozostałe składniki. Można w ten sposób szybko zrobić sobie słodką przekąskę w kilkanaście minut.
![Pudding ryżowy](https://www.dorotakaminska.pl/wp-content/uploads/2020/05/pudding-ryzowy-1200x1800.jpg?x56925)
Bardzo jestem ciekawa, z jakimi owocami przygotujecie pudding z ryżem u siebie w kuchni. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach!