fbpx
Czytasz właśnie
173 specjały Siostry Anastazji – Anastazja Pustelnik – recenzja

173 specjały Siostry Anastazji – Anastazja Pustelnik – recenzja

173 specjały Siostry Anastazji
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

173 specjały Siostry Anastazji” to książka skupiająca się na klasyce i wprowadzająca odrobinę nowości do tradycyjnej kuchni goszczącej w większości domów w Polsce. Kuchnia polska, w starym lub nowym wydaniu, cieszy się ogromną popularnością i nawet pomimo przychodzącej i ustępującej mody na kuchnie zagraniczne, np. chińską czy włoską, to właśnie po polskie potrawy sięgamy najchętniej i to one kojarzą nam się z dzieciństwem, z obiadami serwowanymi przez nasze mamy i babcie.

Zobacz też: Więcej moich recenzji

Często jednak na naszych stołach pojawia się rutyna, a na talerzu gości stały repertuar. Chcąc sięgnąć po potrawy polskie, ale inne niż standardowy kotlet schabowy, mielone czy ziemniaki, szukamy nowych przepisów.

173 specjały siostry Anastazji – recenzja – film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Książka ”173 specjały Siostry Anastazji” została wydana w twardej, połyskującej oprawie i jest jedną z kilku książek autorki dostępnych na rynku. Została podzielona na 9 rozdziałów, w których znajdziemy m. in. przepisy na pierogi, kluski, racuchy i inne potrawy mączne, dania mięsne tj. bigos, leczo, moussaka i kotlety w różnych wersjach, przetwory na zimę, różnorodne, nowoczesne ciasta i ciastka, choć i tutaj znajdzie się odrobina klasyki. Całość to aż 173 przepisy ze zdjęciami, poprzedzona przedmową na temat współczesnej i dawnej kuchni, której autorem jest ksiądz Stanisław Groń oraz zestawem 10 porad Siostry Anastazji, dotyczących gotowania.

173 specjały Siostry Anastazji
173 specjały Siostry Anastazji

Obok niektórych, niestety nie wszystkich, przepisów w książce zamieszczono kolorowe, proste fotografie prezentowanych potraw i wypieków.

Każdy przepis w książce to lista składników, instrukcja wykonania oraz uwagi, np. odnośnie sposobu krojenia. Do niektórych receptur dołączone są też cytaty polskiej literatury, np. z ”Pana Tadeusza” nazywane w książce „Szczyptą klasyki”.

Przepisy, dla ułatwienia wyboru przygotowywanego dania dopasowanego do umiejętności osoby gotującej, zostały oznaczone trzema stopniami trudności.

173 specjały Siostry Anastazji - pierogi
173 specjały Siostry Anastazji – pierogi

Najobszerniejszymi częściami książki są rozdziały poświęcone potrawom mięsnym i wypiekom ciast i ciastek. Potrawy Siostry Anastazji można przygotować z łatwo dostępnych składników, chociaż zastrzeżeniem mogą być sugestie stosowania kwasku cytrynowego (miało to sens w czasach, kiedy w Polsce nie było można kupić cytryn i używać świeżego soku) czy zawierającej dużo glutaminianu sodu vegety, którą z powodzeniem można zastąpić zwykłą solą i mieszanką innych, łatwo dostępnych w sklepach spożywczych przypraw.

173 specjały Siostry Anastazji - surówka z kapusty pekińskiej
173 specjały Siostry Anastazji – surówka z kapusty pekińskiej

Podsumowanie

Książkę “173 specjały Siostry Anastazji” polecam paniom domu, które cenią kuchnię polską i jej różnorodność, ale równocześnie chciałyby wprowadzić do niej odrobinę nowości i modyfikacji.

Informacje o książce

– Tytuł: “173 specjały Siostry Anastazji”

Zobacz też
Słodkie ciasto bez cukru

– Autorka: Siostra Anastazja Pustelnik FDC

– Wydawnictwo WAM

– Liczba stron: 208

– Cena: ok. 29,00 zł

– Gdzie kupić: Matras.pl

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

16 komentarzy
  • moja babcia co tydzien przygotowuje placki z książki siostry Anastazjii. Placuszki wychodzą wyśmienite

  • @Blanka ja też jakoś szczególnie nie szaleję za warstwowymi, ale obstawiam, że większość jednak je lubi :). Myślę, że ta książka, tak jak piszesz, jest już faktycznie dla takich nieco bardziej zaawansowanych, chociaż trochę potraw oznaczonych jako najłatwiejsze jednak tutaj się znajdzie.

  • ja odbieram książki siostry Anastazji jako przeznaczone nie dla zupełnie początkujących, ale takich, którzy wiedzą, co z czym w kuchni. Dlatego już we wstępie autorka zaznacza, aby tłuszczu czy innych podstawowych składników używać takich, jakie się lubi. To samo dotyczy przypraw – podane są tylko te najbardziej istotne, ale przecież i tak każdy doprawia po swojemu. A co do ciast- ja też nie przepadam za takimi warstwowymi, ale wiem, że są osoby, które właśnie takie lubią. Niemniej jednak – książka raczej dla osób, które wiedzą „jak działa” kuchnia, a nie gotują dokładnie wg przepisu i potrzebują dokładnie wymienionych ilości składników i czasów.

  • @Asia fakt, ale tutaj jest przynajmniej argument, że nie każdego stać na dawanie do ciast masła

  • @Anna Ka chodzi o to, że nie są podane proporcje (też ich nie podaję, uważam, że każdy i tak doprawia wg uznania, bo każdy inaczej odczuwa smak) czy o to, że brakowało innych przypraw?

  • a ja fanką siostry Anastazji nie jestem, widziałam jej jedną książkę, akurat nie tę 😉 ale zestaw „sól i pieprz” w każdym przepisie do mnie nie przemawia, ciasta także lubię inne 🙂

  • Fajna książka, w ogóle lubię książki siostry Anastazji. Ma fajne spojrzenie na kuchnię polską. Na pewno nie są to przepisy dla osób na wiecznej diecie, bo siostra Anastazja kaloriami się nie przejmuje. Ale jak ktoś szuka czegoś smacznego i solidnego – rewelacja. Chociaż jak akurat najbardziej lubię pierwszą książkę z serii: 183 przepisy czy jakoś tak (podzielona na całe zestawy obiadowe)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom