fbpx
Czytasz właśnie
Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

  • z masą jajeczną z bakaliami i imbirem oraz rumem
  • cudownie pachnące i wyjątkowo eleganckie
  • idealne na jesienny lub zimowy deser
  • proste do zrobienia i efektowne
Pieczone jabłka

Pieczone jabłka to pyszny i prosty do zrobienia deser! Przepis na pieczone jabłka przyda się, gdy potrzebujecie coś przygotować na spóźniony deser walentynkowy. Z pewnością zgodzicie się, że to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Receptura nie jest skomplikowana, za to po upieczeniu całość robi wrażenie! Zobaczcie jak zrobić jabłka z piekarnika krok po kroku.

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka z piekarnika, w całości lub kawałkach, opcjonalnie z dodatkiem żółtek, imbiru, daktyli i/lub innych bakalii i skórki z cytryny, choć można też przygotować je z cynamonem. Najlepsze jabłka pieczone na prosty deser fit.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 30 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: jabłka z piekarnika, pieczone jabłka
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 492kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 4 jabłka (duże)
  • dodatkowe stopione masło do posmarowania naczynia żaroodpornego i jabłek (lub tłuszcz roślinny)

Dodatki (opcjonalny zestaw)

  • ¼ szklanki rumu
  • 2 łyżki mąki (pszenna lub bezglutenowa; można też wykorzystać płatki owsiane lub tapiokę)
  • 1 łyżka śmietanki 30-36% (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki)
  • cm korzenia imbiru (świeży, obrany, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki soku jabłkowego 100%
  • ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niskim indeksie glikemicznym; można też posłodzić masę miodem o łagodnym smaku, np. rzepakowym)
  • łyżki masła (stopione; można zastąpić olejem kokosowym)
  • starta skórka z połowy cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • ½ szklanki całych migdałów
  • 8-10 całych daktyli (suszone lub świeże, wypestkowane; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 1 cm; można zastąpić żurawiną lub rodzynkami, albo suszonymi morelami)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Nóż
  • patelnia
  • Mikser
  • naczynie żaroodporne do pieczenia
  • Piekarnik

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W wersji dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym lub w celu obniżenia zawartości cukrów w deserze jako nadzienie warto wykorzystać wyłącznie migdały lub orzechy i kokos, rezygnując z suszonych owoców o wysokim IG.
Pieczone jabłka wegańskie – z dodatkiem mleka kokosowego i tłuszczu roślinnego. Żółtka można zastąpić mielonymi nasionami lnu złocistego: 1 łyżeczkę zalać 2-3 łyżkami wrzątku i odstawić do przestudzenia, a potem dodać do masy.
Przydatne poradniki:
  1. Karmel – przepis
  2. Polewa czekoladowa – przepis
  3. Bita śmietana – przepis
  4. Lody waniliowe – domowe, w dwóch wersjach

Jak zrobić

  • Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 °C. W wersji podstawowej, w całości, bez nadzienia, można upiec w nim jabłka przez 30 minut.
  • Migdały siekam nożem, a następnie prażę na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni.
  • Naczynie żaroodporne smaruję masłem lub wykładam papierem do pieczenia. Wlewam rum i sok jabłkowy.
  • Cukier łączę ze stopionym masłem, mąką, śmietanką, imbirem, żółtkami i skórką cytrynową. Ucieram mikserem.
  • Dodaję do masy żółtkowej daktyle i posiekane migdały, mieszam.
  • Jabłka wydrążam tak, żeby usunąć ze środka trzonek i nasiona, jednocześnie pozostawiając jabłko w całości. Najlepiej użyć do tego odpowiedniego nożyka do wydrążania.
  • Z czubka każdego jabłka obieram skórkę o szerokości ok. 2,5 cm.
  • Nadziewam jabłka masą daktylowo-migdałową, uważając, żeby ich nie przepełnić. Po wierzchu smaruję roztopionym masłem.
  • Wkładam jabłka do wypełnionego rumem i sokiem jabłkowym żaroodpornego naczynia i wstawiam do piekarnika.
  • Piekę przez ok. 30 minut, aż jabłka zmiękną. Miękkość sprawdzam czubkiem ostrego noża.
  • Jeśli nadzienie zbyt szybko brązowieje w trakcie pieczenia, naczynie przykrywam folią aluminiową.
  • Od czasu do czasu można polewać wierzch jabłek sokiem z naczynia.
  • Jabłka podaję na ciepło, przyozdobione bitą śmietaną, polane gorącą mieszanką rumu i soku jabłkowego. Do pełni szczęścia można dorzucić na talerzyki po 1 gałce lodów waniliowych :).

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g (1 jabłko z dodatkami) | Kalorie: 492kcal (25%) | Węglowodany: 74g (25%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 30mg (10%) | Sód: 69mg (3%) | Potas: 490mg (14%) | Błonnik: 9g (38%) | Cukier: 58g (64%) | Witamina A: 414IU (8%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 16mg (19%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 6mg (40%) | Witamina K: 5µg (5%) | Wapń: 85mg (9%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 72mg (18%) | Fosfor: 136mg (14%) | Selen: 2µg (3%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Połączenie aromatu prażonych migdałów, słodkich daktyli, ostrego imbiru i energetyzującej skórki cytrynowej. Na pewno będzie dla Was przełomem wśród wszystkich jabłkowych deserów, jakie dotychczas jedliście. A do tego wszystkiego rozgrzewający smak rumu… specjalnie na długie, zimowe wieczory.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Klasyczne pieczone jabłko to po prostu owoc w skórce wstawiony na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. To tradycyjny deser w USA, gdzie można je spotkać, oblane karmelem lub polewą czekoladową. Czasami dodatkowo posypane grubo siekanymi orzechami, migdałami lub… kolorowymi cukierkami z czekoladą. Serwuje się je na patyku, a jedna sztuka to niemal 1000 kcal :).

Królewski deser w jabłkowym królestwie

W Polsce pieczone jabłka jada się rzadko, a szkoda, bo to właśnie u nas jest najwięcej odmian pysznych jabłek. Przecież Polska to jabłkowe królestwo! Kiedy pytam znajomych, czy ktoś, podobnie jak ja, zamiast kiełbaski piekł w dzieciństwie na ognisku jabłko, z reguły spotykam się ze zdziwieniem… Spróbujcie!

Zobacz też
Krem cytrynowy

Przepis na pieczone jabłka

Jeśli nie macie daktyli, zastąpcie je żurawiną, rodzynkami lub suszonymi morelami. Sypnijcie odrobinę cynamonu, jeśli nie wyobrażacie sobie bez niego smaku pieczonych jabłek. Zamiast skórki z cytryny możecie wykorzystać pomarańczową. Będą równie pyszne! Z kolei zamiast całych jabłek można przygotować wersję w kokilkach. Która ładniejsza?

Jabłka pieczone przepis

Nie trzeba ogniska, chociaż smak jabłka jedzonego prosto z kijka i obieranie bajecznie łatwo odchodzącej skórki i wpatrywanie się w niebo w poszukiwaniu spadających gwiazd to jedno ze wspomnień, którego nie zamieniłabym na wycieczkę do Disneylandu i spróbowanie amerykańskich, najsłodszych na świecie jabłek w polewie.

Pieczone jabłka - nadzienie
Pieczone jabłka – nadzienie

Przygotowanie pieczonych jabłek nie jest trudne, chociaż namocowałam się trochę przy usuwaniu ogryzków.

Pieczone jabłka z nadzieniem - przed pieczeniem
Pieczone jabłka z nadzieniem – przed pieczeniem

Zupełnie przez przypadek wyszły mi całkiem ładne, ukośne nacięcia. Moje pieczone jabłka to coś ekstra, bo znajdziecie w nich świetnie skomponowane dodatki.

Pieczone jabłka w kokilkach
Pieczone jabłka w kokilkach

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały jabłka pieczone w piekarniku i które nadzienie wybraliście. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (1)
  • Takiej wersji pieczonego jabłka jeszcze nie próbowałam, dzięki za przepis bo jest to fajny pomysł na romantyczną kolację w śnieżny, zimowy wieczór… 🙂 pozdrowionka 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom