Pieczone jabłka przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

  • z masą jajeczną z bakaliami i imbirem oraz rumem
  • cudownie pachnące i wyjątkowo eleganckie
  • idealne na jesienny lub zimowy deser

Udało mi się przygotować spóźniony deser walentynkowy. Prawdziwy strzał w dziesiątkę. Połączenie aromatu prażonych migdałów, słodkich daktyli, ostrego imbiru i energetyzującej skórki cytrynowej będzie dla Was przełomem wśród wszystkich jabłkowych deserów, jakie dotychczas jedliście. Najlepsze pieczone jabłka! A do tego wszystkiego rozgrzewający smak rumu… specjalnie na długie, zimowe wieczory.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery

Klasyczne pieczone jabłko to po prostu owoc w skórce wstawiony na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 °C. To tradycyjny deser w USA, gdzie można je spotkać, oblane karmelem lub polewą czekoladową. Czasami dodatkowo posypane grubo siekanymi orzechami, migdałami lub… kolorowymi cukierkami z czekoladą. Serwuje się je na patyku, a jedna sztuka to niemal 1000 kcal :).

Przepis na pieczone jabłka

W Polsce pieczone jabłka jada się rzadko, a szkoda, bo to właśnie u nas jest najwięcej odmian pysznych jabłek i kiedy pytam znajomych, czy ktoś, podobnie jak ja, zamiast kiełbaski piekł w dzieciństwie na ognisku jabłko, z reguły spotykam się ze zdziwieniem… Spróbujcie!

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka

Pieczone jabłka z piekarnika, w całości lub kawałkach, opcjonalnie z dodatkiem żółtek, imbiru, daktyli i/lub innych bakalii i skórki z cytryny, choć można też przygotować je z cynamonem. Najlepsze jabłka pieczone na prosty deser fit.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: pieczone jabłka
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 4 jabłka (duże)
  • dodatkowe stopione masło do posmarowania naczynia żaroodpornego i jabłek (lub tłuszcz roślinny)

Dodatki (opcjonalny zestaw)

  • ¼ szklanki rumu
  • 2 łyżki mąki (pszenna lub bezglutenowa; można też wykorzystać płatki owsiane lub tapiokę)
  • 1 łyżka śmietanki 30-36% (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki)
  • cm korzenia imbiru (świeży, obrany, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki soku jabłkowego 100%
  • ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niskim indeksie glikemicznym; można też posłodzić masę miodem o łagodnym smaku, np. rzepakowym)
  • łyżki masła (stopione; można zastąpić olejem kokosowym)
  • starta skórka z połowy cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i sparzona)
  • ½ szklanki całych migdałów
  • 8-10 całych daktyli (suszone lub świeże, wypestkowane; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 1 cm; można zastąpić żurawiną lub rodzynkami, albo suszonymi morelami)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 °C. W wersji podstawowej, w całości, bez nadzienia, można upiec w nim jabłka przez 30 minut.
  • Migdały siekam nożem, a następnie prażę na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni.
  • Naczynie żaroodporne smaruję masłem lub wykładam papierem do pieczenia. Wlewam rum i sok jabłkowy.
  • Cukier łączę ze stopionym masłem, mąką, śmietanką, imbirem, żółtkami i skórką cytrynową. Ucieram.
  • Dodaję do masy żółtkowej daktyle i posiekane migdały, mieszam.
  • Jabłka wydrążam tak, żeby usunąć ze środka trzonek i nasiona, jednocześnie pozostawiając jabłko w całości. Najlepiej użyć do tego odpowiedniego nożyka do wydrążania.
  • Z czubka każdego jabłka obieram skórkę o szerokości ok. 2,5 cm.
  • Nadziewam jabłka masą daktylowo-migdałową, uważając, żeby ich nie przepełnić. Po wierzchu smaruję roztopionym masłem.
  • Wkładam jabłka do wypełnionego rumem i sokiem jabłkowym żaroodpornego naczynia i wstawiam do piekarnika.
  • Piekę przez ok. 30 minut, aż jabłka zmiękną. Miękkość sprawdzam czubkiem ostrego noża.
  • Jeśli nadzienie zbyt szybko brązowieje w trakcie pieczenia, naczynie przykrywam folią aluminiową.
  • Od czasu do czasu można polewać wierzch jabłek sokiem z naczynia.
  • Jabłka podaję na ciepło, przyozdobione bitą śmietaną, polane gorącą mieszanką rumu i soku jabłkowego. Do pełni szczęścia można dorzucić na talerzyki po 1 gałce lodów waniliowych :).

Przydatne przepisy i poradniki

W wersji dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym lub w celu obniżenia zawartości cukrów w deserze jako nadzienie warto wykorzystać wyłącznie migdały lub orzechy i kokos, rezygnując z suszonych owoców o wysokim IG.
Pieczone jabłka wegańskie – z dodatkiem mleka kokosowego i tłuszczu roślinnego. Żółtka można zastąpić mielonymi nasionami lnu złocistego: 1 łyżeczkę zalać 2-3 łyżkami wrzątku i odstawić do przestudzenia, a potem dodać do masy.
Przydatne poradniki:
  1. Karmel – przepis
  2. Polewa czekoladowa – przepis
  3. Bita śmietana – przepis
  4. Lody waniliowe – domowe, w dwóch wersjach
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Nie trzeba ogniska, chociaż smak jabłka jedzonego prosto z kijka i obieranie bajecznie łatwo odchodzącej skórki i wpatrywanie się w niebo w poszukiwaniu spadających gwiazd to jedno ze wspomnień, którego nie zamieniłabym na wycieczkę do Disneylandu i spróbowanie amerykańskich, najsłodszych na świecie jabłek w polewie.

Zobacz też
Deser z jagodami

Jabłka pieczone przepis

Przygotowanie pieczonych jabłek nie jest trudne, chociaż namocowałam się trochę przy usuwaniu ogryzków.

Pieczone jabłka - nadzienie
Pieczone jabłka – nadzienie

Zupełnie przez przypadek wyszły mi całkiem ładne, ukośne nacięcia. Moje pieczone jabłka to coś ekstra, bo znajdziecie w nich świetnie skomponowane dodatki.

Pieczone jabłka z nadzieniem - przed pieczeniem
Pieczone jabłka z nadzieniem – przed pieczeniem

Jeśli nie macie daktyli, zastąpcie je żurawiną, rodzynkami lub suszonymi morelami. Sypnijcie odrobinę cynamonu, jeśli nie wyobrażacie sobie bez niego smaku pieczonych jabłek. Zamiast skórki z cytryny możecie wykorzystać pomarańczową. Będą równie pyszne! Z kolei zamiast całych jabłek można przygotować wersję w kokilkach. Która ładniejsza?

Pieczone jabłka w kokilkach
Pieczone jabłka w kokilkach

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały jabłka pieczone w piekarniku i które nadzienie wybraliście. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (1)
  • Takiej wersji pieczonego jabłka jeszcze nie próbowałam, dzięki za przepis bo jest to fajny pomysł na romantyczną kolację w śnieżny, zimowy wieczór… 🙂 pozdrowionka 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom