Karmel przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Karmel

Karmel

Karmel

Do dekoracji lodów czy deserów, np. creme brulee, gdzie przygotowuje się go w najprostszy sposób: podpalając cukier za pomocą palnika lub zapiekając na najwyższej półce piekarnika. Kluczowy składnik creme caramel – słodki, złocisty karmel z cukru i wody. Wyjątkowo prosta receptura, jednak jego przygotowanie wymaga odrobiny wprawy i sporo cierpliwości: karmel łatwo przypalić lub, niechcący, skrystalizować.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze, słodkie desery

Kiedy przechadzam się po mieście, chętnie odwiedzam cukiernie. Mój wzrok cieszy widok pięknych dekoracji ciast i deserów. Odpowiednio gęsty karmel, wylany na papier do pieczenia i schłodzony w lodówce, może być rewelacyjnym dodatkiem do różnego rodzaju słodkości. Spróbujcie w domu, jeśli macie już za sobą próby roztapiania cukru i przygotowywania karmelu, rozlać go w fantazyjne esy-floresy. To odrobinę trudniejsze niż dekorowanie za pomocą polewy z czekolady, ale w końcu ćwiczenie czyni mistrza!

Przy odrobinie doświadczenia, zachowując ostrożność (jest gorący i niezwykle łatwo się nim poparzyć – zwłaszcza gdy macie, podobnie jak ja, ten okropny nawyk próbowania wszystkiego w trakcie przygotowywania), można przygotować piękny, gęsty, słodki karmel z cukru i wody, na dwa sposoby.

Karmel – słodka pokusa

Na suchej patelni, na dużym ogniu, wystarczy mocno podgrzać cukier (na 300 g cukru (1½ szklanki) przypada 125 ml (½ szklanki) wrzątku), do jego roztopienia i zezłocenia, a następnie dolać wrzątek, cały czas mieszając i zagotowując całość, po czym od razu zdejmując z ognia. Po wystudzeniu taki karmel można przelać do słoika czy butelki i wykorzystywać do barwienia (i słodzenia) ciast, mas, lukrów czy sosów.

Zobacz też
Jak ugotować kaszę jaglaną

Można też przygotować karmel, zagotowując syrop cukrowy aż do zezłocenia:

Karmel

Karmel

Jak zrobić karmel z cukru i wody krok po kroku i na co uważać, żeby się nie skrystalizował.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 2 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 30 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: karmel

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g cukru (¾ szklanki)
  • 250 ml wody (1 szklanka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cukier rozpuszczamy w wodzie, w garnku. Zagotowujemy całość.
  • Gotujemy na dużym ogniu tak długo, aż syrop zgęstnieje i zacznie zmieniać kolor.
  • W trakcie gotowania, za pomocą wilgotnego, silikonowego pędzelka, usuwamy krople syropu ze ścianek garnka (zapobiegnie to ich przypalaniu i skrystalizowaniu karmelu).
  • Kiedy syrop zacznie zmieniać kolor, od razu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy. Jeśli kolor ciemnieje zbyt szybko, można ochłodzić karmel, skrapiając go kroplami wody z pędzelka.
  • Pod wpływem działania ciepła utrzymywanego przez garnek karmel uzyska odpowiednią gęstość.
  • Gorącym karmelem dekorujemy ciasto lub ciasteczka czy desery i odstawiamy do schłodzenia i utwardzenia.Karmel jest też doskonałą dekoracją talerzyków deserowych.
    Można również wylać go na papier do pieczenia, tworząc, za pomocą łyżki, fantazyjne wzory. Po schłodzeniu i utwardzeniu można wykorzystać takie karmelowe wzorki do dekoracji deserów.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jeśli karmel trzymaliśmy na ogniu zbyt długo i wszystko wskazuje na to, że może być przypalony, zaraz po zdjęciu go z ognia można rozrzedzić go wodą, wlewaną ostrożnie, powoli i bardzo cienką strużką, przy jednoczesnym, intensywnym mieszaniu łyżką.
  2. Po zanurzeniu łyżki w gotującym karmelu i wyjęciu jej z garnka trzeba ją wymienić na inną, całkowicie czystą. Włożenie do garnka tej samej łyżki może spowodować krystalizację karmelu.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom