Polewa czekoladowa przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa

  • do zrobienia na 3 sposoby
  • z gotowej czekolady lub masła i kakao
  • opcjonalnie z żelatyną dla dodatkowego połysku

Polewa czekoladowa może być przygotowana na kilka sposobów. Pyszna polewa czekoladowa na bazie gotowego produktu lub przyrządzona z masła, mleka lub śmietany i kakao. Na jej konsystencję wpłynie zarówno rodzaj użytej czekolady: gorzkiej, mlecznej lub białej, jak  i zawartość dodatkowych składników: masła, śmietany, mleka, jajek, kakao. Nadaje się do udekorowania ciasta lub deseru czy obtoczenia bajaderek. Możliwości jej wykorzystania jest nieskończenie wiele. Pokażę Wam dziś przepis na polewę czekoladową – jak zrobić ją na trzy sposoby.

Zobacz teżJak rozpuścić czekoladę bez grudek i warzenia

Najprostsza nadaje się do wykonywania abstrakcyjnych wzorów z czekolady. Kleksy i esy-floresy czy czekoladowe kratki rozlewane na papierze do pieczenia lub talerzyku deserowym. Potem studzi się ją w lodówce, w celu zachowania kształtu.

Sernik z dynią na zimno

Polewa czekoladowa najprostsza

Polewa czekoladowa najprostsza powstaje po rozpuszczeniu dowolnej czekolady w kąpieli wodnej.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Chłodzenie: 15 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: łatwa polewa czekoladowa, polewa czekoladowa najłatwiejsza, polewa czekoladowa najprostsza, polewa z czekolady najprostsza, prosta polewa z czekolady
Liczba porcji: 1 porcja na wierzch ciasta o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 598kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g czekolady (biała, mleczna lub gorzka deserowa)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Czekoladę bez nadzienia wystarczy rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na powierzchni ciasta lub udekorować nią talerz z deserem.

Przydatne przepisy i poradniki

Tak przygotowana polewa czekoladowa będzie dość gęsta i szybko skrzepnie.
Przydatne poradniki:
  1. Jak rozpuścić czekoladę

Wartości odżywcze

Serving: 100g (gorzka czekolada) | Kalorie: 598kcal (30%) | Carbohydrates: 45.5g (15%) | Białko: 7.5g (15%) | Fat: 42.5g (65%) | Tłuszcze nasycone: 24g (150%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sód: 20mg (1%) | Potas: 715mg (20%) | Fiber: 10.5g (44%) | Cukier: 23.5g (26%) | Witamina A: 40IU (1%) | Wapń: 73mg (7%) | Żelazo: 29.9mg (166%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dość rzadka polewa, która nie zastygnie całkowicie tak mocno jak polewa czekoladowa najprostsza. Jednak z pewnością zgęstnieje po rozprowadzeniu na cieście lub ciasteczkach i zachowa nadany jej kształt. Jest łatwa do rozprowadzenia, przygotowana z czekolady roztopionej z masłem.

Sernik czekoladowy

Polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia

Prosta polewa czekoladowa z czekolady i masła – szybka i łatwa do rozprowadzenia na cieście glazura z czekolady.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Chłodzenie: 30 min
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: polewa czekoladowa łatwa do rozprowadzenia, polewa z czekolady łatwa do rozprowadzenia, rzadka polewa czekoladowa, rzadka polewa z czekolady
Liczba porcji: 1 porcja na wierzch ciasta o średnicy ok. 21 cm
Kalorie: 637kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g czekolady (najlepiej użyć czekolady deserowej 60%, ale można też przygotować polewę z mocniejszej, nawet 90% lub z czekolady mlecznej)
  • 50 g masła (min. 82% tłuszczu; masło można zastąpić 50 ml śmietanki kremówki lub 50 ml mleka (polewa będzie mniej tłusta i całkowicie nie stwardnieje))

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Zobacz też
Naleśniki

Jak zrobić

  • Czekoladę kruszę w kostki i rozpuszczam w kąpieli wodnej z 50 g masła, cały czas delikatnie i powoli mieszając.

Przydatne przepisy i poradniki

Dodając do podgrzanej śmietanki, mleka lub stopionego masła 1 łyżkę żelatyny rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i dokładnie mieszając, następnie dokładając czekoladę i roztapiając całość w kąpieli wodnej, uzyskamy błyszczącą polewę.
Przydatne poradniki:
  1. Jak rozpuścić czekoladę

Wartości odżywcze

Serving: 100g (na bazie gorzkiej czekolady) | Kalorie: 637kcal (32%) | Carbohydrates: 30g (10%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 55g (85%) | Tłuszcze nasycone: 33g (206%) | Cholesterol: 73mg (24%) | Sód: 251mg (11%) | Potas: 476mg (14%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 835IU (17%) | Wapń: 57mg (6%) | Żelazo: 7.9mg (44%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zamiast ze sklepowej czekolady w tabliczkach, niższym kosztem, można przygotować polewę z masła, cukru pudru i kakao ze śmietaną. Powstanie piękna, elegancka polewa czekoladowa błyszcząca o wyjątkowo ciemnym kolorze, bardzo łatwa do rozprowadzenia.

Polewa czekoladowa błyszcząca

Polewa czekoladowa błyszcząca

Szybka, tania i łatwa polewa czekoladowa błyszcząca z kakao, masła, żelatyny i śmietany.
4.67 od 3 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Chłodzenie: 30 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: błyszcząca polewa z czekolady, polewa czekoladowa błyszcząca, polewa z czekolady błyszcząca
Liczba porcji: 1 porcja na wierzch i bok ciasta o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 524kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 2 łyżki wody (gorąca)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gęstej śmietany (12-18%)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cukier kakao i masło podgrzewam, mieszając cały czas, aż do roztopienia i połączenia składników, najlepiej w kąpieli wodnej lub unosząc rondel nad ogniem.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 1
  • Żelatynę dokładnie rozpuszczam w 2 łyżkach gorącej wody.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 2
  • Dodaję żelatynę do roztopionych składników, dokładnie i intensywnie mieszam i podgrzewam, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 3
  • Do delikatnie przestudzonej polewy dodajemy 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 12 lub 18%, po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając całość przed dodaniem kolejnej porcji, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Polewa czekoladowa - przepis - krok 4

Przydatne przepisy i poradniki

Polewa zastyga dłużej, dlatego warto najpierw nałożyć na ciasto bardzo cieniutką warstwę, następnie odczekać aż zastygnie w chłodnym miejscu i dopiero nakładać całość.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 524kcal (26%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 47g (72%) | Tłuszcze nasycone: 29g (181%) | Cholesterol: 123mg (41%) | Sód: 390mg (17%) | Potas: 165mg (5%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 20g (22%) | Witamina A: 1435IU (29%) | Wapń: 55mg (6%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem bardzo, do czego trafi Wasza polewa. Koniecznie dajcie znać! Czekam na zdjęcia Waszych deserów i ciast w komentarzach!

11 komentarzy
  • U mnie po dodaniu żelatyny polewa też zaczęła szybko gęstnieć i dodatkowo się rozwarstwiać, jakby się zaważyła. Miałam się poddać i wylać lecz dodałam śmietanki wtedy wszystko się spowrotem ładnie połączyło i wyszła przepyszna polewa.

    • Cześć Jarku! Wypróbuj przepis na polewę błyszczącą podany powyżej, a jeśli ma być jeszcze twardsza i krucha, Możesz dodać więcej żelatyny. Nie mam niestety sprawdzonych proporcji, ile dokładnie. Celowałabym w podwójną porcję, ale na pewno najpierw sprawdziłabym to na mniejszej liczbie składników i zrobiła test krzepliwości na talerzu.

  • Hej 🙂 szukam polewy do której mógłbym włożyć ciasteczka w całości i je zanurzyć w czekoladzie aby całe były w polewie czekoladowej. Dodatkowo miło by było aby nie rozpuszczaly się zbyt szybko.
    Z góry dziękuję

    • Myślę, że polewa z samej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej będzie do tego najlepsza, bo czekolada po zastygnięciu na ciasteczkach nie rozpuści się w temperaturze pokojowej, chyba że będzie wyjątkowo ciepło w domu. Ewentualnie można zrobić polewę z czekolady i masła, ale dodać go o połowę mniej niż w przepisie.

  • Ja robię chyba najłatwiejszą i najprostszą polewę.Chętnie podzielę się przepisem: 50g masła (1/4 kostki), 50g gorzkiej wedlowskiej czekolady (1/2 tabliczki połamać) – wkładam do szklanki lub kubka, wstawiam do mikrofalówki na 1minutę. Po zagrzaniu mieszam do połączenia składników. Ciepłą polewą dekoruję wypieki – zawsze się udaje!

  • Żelatyna rybna też da efekt połysku, a jeśli jej też nie używasz, to możesz dodać tapiokę, która pod wpływem temperatury zagęszcza polewę i dodaje połysku. Ale sama nie komponowałam i nie testowałam jeszcze proporcji z tapioką. Jedyne co mogę powiedzieć już teraz, na tym etapie, to że na pewno trzeba wtedy byłoby dodać odrobinę więcej śmietanki, żeby polewa nie wyszła za gęsta.

  • Świetne przepisy! Czy można uzyskać błyszczącą polewę bez żelatyny? Marzy mi się piękny czekoladowy tort z lśniącą polewą, ale użycie żelatyny kłóciłoby się z moimi poglądami : C Można temu jakoś zaradzić?
    Pozdrawiam

  • Serdecznie pozdrawiamChciałabym dołączyć zdjęcie mojej ulubionej potrawy,ryżu z warzywami:)
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/ryż z warzywami.jpg[/img]

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom