Desery

Desery – przepisy na słodkości jadane po obiedzie, przygotowane w formie ciasta lub innego słodkiego wypieku, albo zaserwowane na zimno, w pucharkach lub na deserowym talerzyku. Najlepsze desery – przepisy z całego świata na te bardziej i mniej znane, w klasycznych wersjach lub fit, o mniejszej liczbie kalorii.

Ciasteczka nietoperze

Ciasteczka nietoperze z makiem

Ciasteczka nietoperze z makiem i polewą czekoladową pod spodem. Bardzo łatwe do przygotowania i można je zrobić z gotowych ciastek czekoladowych oraz okrągłych herbatników.

2 Udostępnień
Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami i kremem z bitej śmietany z mascarpone, na jasnym biszkopcie z dżemem malinowym, nasączony syropem z brzoskwiń z sokiem pomarańczowym. Doskonały tort brzoskwiniowy na urodziny!

4 Udostępnień
Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Jest coś cudownego w smaku jabłek i cynamonu: to idealny duet, który sprawdza się od lat w słodkich wypiekach i deserach oraz potrawach wytrawnych. Najprostszy deser jabłkowy, jaki można sobie wyobrazić: crumble z jabłkami czyli jabłka z kruszonką, bez kruchego spodu. Ekspresowa szarlotka dla początkujących, którą upiec, gdy nie ma foremek, można nawet w porcelanowych miseczkach lub filiżankach.

6 Udostępnień
Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

Doskonałe, cienkie naleśniki bezglutenowe czyli francuskie crepes bez glutenu. Coś dla miłośników naleśników, którzy glutenu jeść nie mogą lub chcą go ograniczyć. Są bardzo smaczne i elastyczne, dzięki zawartości dużej liczby jajek. To najlepsze naleśniki bez glutenu spośród wszystkich, które przygotowałam w ciągu ostatnich kilku lat.

4 Udostępnień
Eklery

Eklery z kremem – zakręcone domowe eklerki

Smak słodkości mojego dzieciństwa: eklery, eklerki, klasycznie przygotowywane na zaparzanym cieście, przekładane kremem z bitej śmietany, maślanym lub ptysiowym i dekorowane polewą czekoladową. Podobno nazwa „eclaire” oznacza błyskawicę i sugeruje, że te pyszne słodkości można zjeść błyskawicznie, na jeden raz :). Można przygotować je w różnych kształtach i kolorach, dając pole do popisu swojej kulinarnej wyobraźni.

2 Udostępnień
Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Bardzo proste do przygotowania i z możliwością eksperymentowania, bo moje lody czekoladowe w wersji wegańskiej można też zmiksować z niego bardziej klasycznych składników, a dosypując więcej lub mniej kakao, regulować intensywność ich smaku. Sama najbardziej lubię te ciemne, z gorzkiego kakao wysokiej jakości, które nie ma przepalonego smaku. Kupuję je w sklepach eko i wykorzystuję wszędzie tam, gdzie gra główną rolę.

3 Udostępnień
Pudding z chia

Pudding z chia

Genialny w swej prostocie, bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej, które pod wpływem wilgoci pęcznieją, zwiększając swoją objętość i zagęszczając płyn, do którego zostały dodane. Pudding z chia, w klasycznej wersji, do przygotowania na zwykłym lub roślinnym mleku, śmietance lub jogurcie, z dodatkiem wanilii i ulubionych owoców. W podstawowej wersji pudding chia podaje się w szklankach, kieliszkach lub miseczkach, dekorując świeżymi owocami, przetworami, polewą lub bitą śmietaną.

80 Udostępnień
Koktajl z rabarbaru

Koktajl z rabarbaru

Choć rabarbaru nie powinno się jeść w nadmiarze, warto sięgać po niego w sezonie, od czasu do czasu, przygotowując na przykład koktajl z rabarbaru, o kwaskowatym smaku, orzeźwiający, ale też pożywny, do wypicia na śniadanie lub podwieczorek. Można doprawić go wanilią lub cynamonem, a do złagodzenia charakterystycznego, kwaśnego smaku wybrać dodatkowo słodkie owoce. Z ich mieszanki wyjdzie pyszny koktajl rabarbarowy, do podania na dobry początek letniego dnia lub w upalne popołudnie.

1 Udostępnień
Koktajl z papai

Koktajl z papai

Bombowy owoc, bo tak mówi się na papaję na Kubie, jest świetnym składnikiem deserów, ciast oraz owocowych sałatek na całym świecie. Najprościej zjadać go na surowo, ale na śniadanie lub deser można zrobić koktajl z papai, który w moim menu pojawia się z dodatkiem marchewki, banana, pomarańczy, limonki i imbiru. Skusilibyście się na taki koktajl z papają?

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)