Wegański smalec z fasoli przepis | Dorota Kamińska

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Nigdy nie przepadałam za klasycznym, po którym w dodatku bolał mnie brzuch i jakoś nie zachęcały mnie wersje sklepowe, jednak wegański smalec z fasoli, o którym słyszałam parę lat temu, podbił moje serce i żałuję, że dopiero niedawno sprawdziłam jego smak! Gwarantuję, że przypadnie do gustu również tym z Was, którzy nie planują rezygnować z jedzenia mięsa, za to szukają sposobów na przemycenie do swoich posiłków większych ilości warzyw.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do kanapek

Oto smalec, który jest bogatym źródłem białka – roślinnego, którego mnóstwo w pożywnej i zdrowej fasoli. Dodajmy do tego oliwę z oliwek extra vergine i mamy przepis na smalec z fasoli na zdrowie, z jabłkiem i/lub rodzynkami, cebulą z czosnkiem, ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotowałam mój smalec wegański z ugotowanej fasoli, którą zmiksowałam z sokiem z cytryny, który, moim zdaniem, wzbogaca jego smak. Jeśli wolicie łagodniejszą wersję, wystarczy woda. Dodałam oliwę, doprawiłam cząbrem, choć świetnie sprawdzi się majeranek, a nawet estragon. Można puścić wodze fantazji i dosypać odrobinę cynamonu czy kminku, a nawet gałki muszkatołowej, ale to już dla tych z Was, którym nie zależy na podobieństwie do klasycznego smalcu. Które nieźle zaskakuje, prawda?

Wegański smalec z fasoli

Wegański smalec z fasoli

Najlepszy wegański smalec z fasoli, aromatyczny i doskonały, który smakuje również mięsożercom. Przepis na smalec z fasolą, cebulą, czosnkiem, jabłkiem i ziołami.
4.6 od 5
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Moczenie i gotowanie fasoli: 8 godz.
Razem: 20 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 8
Kalorie: 143kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (ok. 500 g)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine (kilka łyżek odlanych na patelnię, do skarmelizowania cebuli i jabłek/rodzynek)
  • 1 cebula (duża, drobno posiekana)
  • 2 jabłka (obrane, pokrojone w niedużą kostkę; można zastąpić 2 garściami rodzynek - te większe warto posiekać - lub wykorzystać zestaw: 1 jabłko + 1 garść rodzynek)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku, cząbru lub estragonu
  • 4 łyżki soku z cytryny (można zastąpić wodą)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę z jabłkiem szklę na niedużym ogniu na kilku łyżkach oliwy, następnie solę i zostawiam na patelni na minimalnym płomieniu, mieszając od czasu do czasu, do delikatnego skarmelizowania, na ok. 10 minut. W ostatnich minutach karmelizowania dodaję czosnek.
  • Fasolę miksuję w blenderze, dodając stopniowo wodę lub sok z cytryny (dla bardziej wyrazistego smaku) oraz oliwę.
  • Przekładam pastę fasolową do większej miski, dodaję cebulę z jabłkiem/rodzynkami i czosnkiem, doprawiam od serca pieprzem oraz suszonymi ziołami. Można odstawić do lodówki, żeby pasta nabrała pełni smaku, chociaż trudno się powstrzymać i nie jeść od razu :).
  • Wegański smalec z fasoli serwuję jako dodatek do chleba - świetnie sprawdzi się z kiszonymi ogórkami lub kiszoną papryką na wierzchu!

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 143kcal | Carbohydrates: 24g (8%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 3g (5%) | Sodium: 1mg | Potassium: 319mg (9%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 0.5% | Vitamin C: 8.2% | Calcium: 4.9% | Iron: 8.9%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie znać, jakie były Wasze wrażenia po spróbowaniu i czy domownicy i goście podzielają mój entuzjazm :).

Wegański smalec z fasoli
Wegański smalec z fasoli
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Muszę się przyznać, że lubię prawdziwy smalec. Nie jem go często, ale jeśli ktoś mnie nim poczęstuje to nie odmówię. Dobrze, że można go zastąpić smalcem wegańskim, który (nie powiem) brzmi pysznie. Jak tylko go spróbuję, dam znać jak smakował 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)