Tatar z łososia

Najwięksi miłośnicy potraw z ryb potrafią zjeść je na surowo. Czy to w postaci sushi, sashimi albo tataru, delektują się smakiem świeżego, soczystego kawałka rybiego mięsa, pokrojonego w drobną kosteczkę, odpowiednio doprawionego i podanego w elegancki sposób. Tatar z łososia jest jednym z dań, od którego, obok charakterystycznych potraw kuchni japońskiej, warto rozpocząć swoją kulinarną przygodę z surową rybą. Jest bardzo prosty do przygotowania, a kluczowa w jego smaku jest świeża ryba wysokiej jakości, podana z dodatkiem kilku prostych składników.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania z ryb

W przygotowaniu tataru z łososia, poza rybą, ważny jest też dodatek zakwaszającego mięso i ścinającego w nim białko soku cytrynowego oraz odpowiednie krojenie. O ile w przypadku twardszych mięs, np. wołowiny, można ewentualnie zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach, o tyle w przypadku ryby konieczne jest pokrojenie jej nożem w kosteczkę. Sok z cytryny powinno się wycisnąć na tatar tuż przed zjedzeniem, dlatego, kiedy serwujemy danie naszym gościom, ćwiartkę cytryny kładziemy na talerzu obok wymieszanych z warzywami cząstek ryby, a każdy sam doprawia nią sobie mięso i miesza całość na talerzu.

Tatar z łososia swój smak uzyskuje też za sprawą dodatkowych składników, tj. bardzo drobno pokrojona szalotka lub dymka albo zwykła cebula, a elegancki wygląd na talerzu zapewniają potrawie kolorowe dodatki, ułożone fantazyjnie wokół tataru. Znakomicie sprawdzą się tu wszelkie marynowane składniki: pokrojone na plasterki, drylowane czarne oliwki, kapary, plasterki ogórka ułożone dekoracyjnie na talerzu oraz świeże, pachnące zioła: tymianek lub oregano. Jako przypraw wystarczy użyć soli i świeżo zmielonego, aromatycznego pieprzu.

5 od 1 osoby
Tatar z łososia
Tatar z łososia
Przygotowanie
10 min
Całkowity czas
10 min
 
Najlepszy tatar z łososia z cebulą, dymką lub szalotką, udekorowany świeżym ogórkiem, tymiankiem i kaparami.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Japońska, Skandynawska
Liczba kalorii: 449 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Tatar łososiowy
  • 150-200 g świeżego łososia (wcześniej niezamrożony; pokrojony w kosteczkę)
  • 1 szalotka, dymka lub cebula (mała; bardzo drobno pokrojona)
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz (świeżo zmielony)
Do dekoracji
  • kapary
  • plasterki świeżego ogórka
  • trójkątne tosty
  • świeży tymianek

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.


Moje porady

Tatar z łososia - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy całość na talerzu.

Przydatne poradniki:

  1. Jak sprawdzić świeżość ryby
Tatar z łososia - Jak zrobić
  1. Pokrojonego łososia mieszamy w miseczce z cebulą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryba powinna uzyskać wyrazisty smak.
  2. Na talerzu układamy dekoracyjnie plasterki ogórka, a na nich formujemy dekoracyjnie tatar.
  3. Ozdabiamy całość świeżym tymiankiem i podajemy z chrupiącym tostem.
  4. Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy całość na talerzu.
Wartości odżywcze
Tatar z łososia
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 449 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 110mg 37%
Sód 628mg 26%
Potas 1158mg 33%
Węglowodany ogółem 31g 10%
Błonnik 2g 8%
Cukry 4g
Białko 44g 88%
Witamina A 1.6%
Witamina C 19.8%
Wapń 7.6%
Żelazo 18.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Jak Wam smakował tatar z łososia? Dajcie znać, czy zakochaliście się w tej przekąsce, czy wolicie klasyczny, z wołowiny? Czekam na Wasze komentarze :).

Tatar z łososia
Tatar z łososia

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

50 komentarzy
  1. E ty InwerBrass czy jakoś tak. Chcesz w pustak? Chcesz w czerep? Co wyśmiewasz mięsa z Sokołowa a? Dam w dziób i to raz.

  2. Moze jesli sie je odrazu, jesli jest w lodowce caly dzien lub dluzej to bedzie ‚ugotowany” przez ten kwas 🙂 Wole bez niego by losos sie nie scial i zostal miekki.

  3. Ja soku z cytryny wogole nie daje, kwas idzie do ceviche, do tataru nie pasuje, jesli chce smak cytryny to daje drobniutko starta skorke cytrynowa.

  4. Widziałam przepisy, w których się je dodaje, np. do tataru z tuńczyka. Ale tutaj, na warsztatach, podczas których powstał ten filmik, kucharze proponowali akurat wersję bez jajka.

  5. [..YouTube..] Widziałam przepisy, w których się je dodaje, np. do tataru z tuńczyka. Ale tutaj, na warsztatach, podczas których powstał ten filmik, kucharze proponowali akurat wersję bez jajka.

  6. Dzień dobry, miło mi :). Będę ten film z muffinami montować dopiero dziś, późnym wieczorem, ale jest już na stronie: pozytywnakuchnia.pl/muffiny-z-truskawkami/

  7. Dzień dobry ! Ja od Rudzielca. Czy znajdę gdzieś u Ciebie przepis na te muffinki w białej czekoladzie ? 😀

  8. Tatar to obowiązkowe danie prawdziwego faceta 😀 Z łososia nigdy nie jadłem, ale po Twoim filmiku chyba się skuszę. Pozdro szejset ;]

  9. Uwielbiam tatar z łososia,ja dodaję także trochę musztardy,a zamiast świeżego ogórka podaję kiszony.Pozdrawiam,dzięki za fajne przepisy z których chętnie korzystam.

  10. Teoretycznie, jak się kupuje rybę typowo na sushi, to niby nie trzeba, ale nigdy do końca nie ma pewności co się z nią działo w transporcie, więc można zmrozić taką świeżą przez ok. 1 godzinę przed podaniem i pasożyty się likwidują, dokładnie tak jak piszesz. Będzie się też wtedy takiego łososia łatwiej kroić. Ale takiej ryby kupionej już zamrożonej to bym chyba jednak do tataru nie wykorzystała, mam jakieś opory, że to ta sama zasada co z rozmrożonym mięsem.

  11. [..YouTube..] Teoretycznie, jak się kupuje rybę typowo na sushi, to niby nie trzeba, ale nigdy do końca nie ma pewności co się z nią działo w transporcie, więc można zmrozić taką świeżą przez ok. 1 godzinę przed podaniem i pasożyty się likwidują, dokładnie tak jak piszesz. Będzie się też wtedy takiego łososia łatwiej kroić. Ale takiej ryby kupionej już zamrożonej to bym chyba jednak do tataru nie wykorzystała, mam jakieś opory, że to ta sama zasada co z rozmrożonym mięsem.

  12. Mam też jeden przepis z takim pokrojonym w plasterki, ale czeka w długiej kolejce na montaż :). Również pozdrawiam gorąco :).

  13. Uwielbiam tatara z łososia, jednak przede wszystkim inaczej go kroję tzn. skrawam cieniuteńkie wręcz przezroczyste plasterki i dodaje olej z pestek winogron bo nie zmienia smaku potrawy. Dobrze tez komponuje sie z tym tatarem oprócz cebulki drobno pokrojony ogórek kiszony. Pozdrawiam serdecznie…

  14. [..YouTube..] Uwielbiam tatara z łososia, jednak przede wszystkim inaczej go kroję tzn. skrawam cieniuteńkie wręcz przezroczyste plasterki i dodaje olej z pestek winogron bo nie zmienia smaku potrawy. Dobrze tez komponuje sie z tym tatarem oprócz cebulki drobno pokrojony ogórek kiszony. Pozdrawiam serdecznie…

  15. czy taki łosoś mabyć mrożony wcześniej żeby pozbyć się pasozytów, ktore jak wiadomo w rybach wystepuja powszechnie?

  16. Popytaj na stoiskach rybnych w marketach kiedy mają dostawy świeżej ryby i wtedy najlepiej kupić. Ja się zaopatruję najczęściej w Makro, ale to jest hurtownia dla firm i też nie zawsze mają mniejsze porcje, więc czasem pozostaje kupienie jednego, ogromnego, filetowanego łososia i w ostateczności część idzie na sushi/sashimi/tatar, a część niestety do zamrożenia.

  17. [..YouTube..] Popytaj na stoiskach rybnych w marketach kiedy mają dostawy świeżej ryby i wtedy najlepiej kupić. Ja się zaopatruję najczęściej w Makro, ale to jest hurtownia dla firm i też nie zawsze mają mniejsze porcje, więc czasem pozostaje kupienie jednego, ogromnego, filetowanego łososia i w ostateczności część idzie na sushi/sashimi/tatar, a część niestety do zamrożenia.

  18. Dla mnie tatar to ohyda na równi z flakami, coś co nigdy bym nie zjadła!Ale na ten z łososia może dałabym się skusić, tylko gdzie mozna kupić takiego naprawdę dobrego łososia?

  19. [..YouTube..] Dla mnie tatar to ohyda na równi z flakami, coś co nigdy bym nie zjadła!Ale na ten z łososia może dałabym się skusić, tylko gdzie mozna kupić takiego naprawdę dobrego łososia?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)