Tatar z łososia przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Tatar z łososia

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Najwięksi miłośnicy potraw z ryb potrafią zjeść je na surowo. Czy to w postaci sushi, sashimi albo tataru… Można delektować się smakiem świeżego, soczystego kawałka rybiego mięsa, pokrojonego w drobną kosteczkę. Jeśli do tego jest odpowiednio doprawione i podane w elegancki sposób, to nie sposób nie spróbować! Tatar z łososia jest jednym z dań, od którego, obok charakterystycznych potraw kuchni japońskiej, warto rozpocząć swoją kulinarną przygodę z surową rybą. Jest bardzo prosty do przygotowania. Kluczowa w jego smaku jest świeża ryba wysokiej jakości, podana z dodatkiem kilku prostych składników.

Zobacz też: Najlepsz przepisy na dania z ryb

W przygotowaniu tataru z łososia, poza świeżą rybą, ważny jest też dodatek zakwaszającego mięso i ścinającego w nim białko soku cytrynowego. Zaraz potem ważną rolę gra odpowiednie krojenie. W przypadku twardszych mięs, np. wołowiny, można ewentualnie zmielić mięso w maszynce o grubych oczkach. Z kolei w przypadku ryby konieczne jest pokrojenie jej nożem w kosteczkę. Maszynka zrobi z delikatnego rybiego mięsa paćkę. Sok z cytryny powinno się wycisnąć na tatar tuż przed zjedzeniem.  To z tego powodu, kiedy serwujemy danie naszym gościom, ćwiartkę cytryny kładziemy na talerzu obok wymieszanych z warzywami cząstek ryby. W ten sposób każdy sam doprawia nią sobie mięso i miesza całość na talerzu.

Tatar z łososia

Tatar z łososia

Najlepszy tatar z łososia z cebulą, dymką lub szalotką, udekorowany świeżym ogórkiem, tymiankiem i kaparami.
4.5 od 6 votes
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Japońska, Skandynawska
Przepis na: tatar łososiowy, tatar z łososia
Liczba porcji: 1
Kalorie: 449kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Tatar łososiowy

  • 150-200 g świeżego łososia (wcześniej niezamrożony; pokrojony w kosteczkę)
  • 1 szalotka, dymka lub cebula (mała; bardzo drobno pokrojona)
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (extra vergine)
  • sól, pieprz (świeżo zmielony)

Do dekoracji

  • kapary
  • plasterki świeżego ogórka
  • trójkątne tosty
  • świeży tymianek

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Pokrojonego łososia mieszam w miseczce z cebulą i oliwą. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Ryba powinna uzyskać wyrazisty smak.
  • Na talerzu układam dekoracyjnie plasterki ogórka, a na nich formuję dekoracyjnie tatar.
  • Ozdabiam całość świeżym tymiankiem i podaję z chrupiącym tostem.
  • Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiam sokiem z cytryny i mieszam całość na talerzu.

Przydatne przepisy i poradniki

Przed zjedzeniem tatar z łososia skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy całość na talerzu.
Przydatne poradniki:
  1. Jak sprawdzić świeżość ryby

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 449kcal (22%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Białko: 44g (88%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 110mg (37%) | Sód: 628mg (27%) | Potas: 1158mg (33%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 80IU (2%) | Witamina C: 16.3mg (20%) | Wapń: 76mg (8%) | Żelazo: 3.4mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tatar z łososiem – najlepsze dodatki

Tatar z łososia swój smak uzyskuje też za sprawą dodatkowych składników. Świetnie pasuje do niego bardzo drobno pokrojona szalotka lub dymka, albo zwykła cebula. Z kolei elegancki wygląd na talerzu zapewniają potrawie kolorowe dodatki, ułożone fantazyjnie wokół tataru. Znakomicie sprawdzą się tu wszelkie marynowane składniki. Spróbujcie wykorzystać pokrojone na plasterki, drylowane czarne oliwki, kapary, plasterki ogórka ułożone dekoracyjnie na talerzu oraz świeże, pachnące zioła: tymianek lub oregano. Jako przypraw wystarczy użyć soli i świeżo zmielonego, aromatycznego pieprzu. I gotowe!

Zobacz też
Koktajl z awokado

Tatar z łososia
Tatar z łososia

Jak Wam smakował tatar z łososia? Dajcie znać, czy zakochaliście się w tej przekąsce, czy wolicie klasyczny, z wołowiny? Czekam na Wasze komentarze :).

50 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom