Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Jest coś cudownego w smaku jabłek i cynamonu: to idealny duet, który sprawdza się od lat w słodkich wypiekach i deserach oraz potrawach wytrawnych. Najprostszy deser jabłkowy, jaki można sobie wyobrazić: crumble z jabłkami czyli jabłka z kruszonką, bez kruchego spodu. Ekspresowa szarlotka dla początkujących: kruszonka z jabłkami, którą upiec, gdy nie ma foremek, można nawet w porcelanowych miseczkach lub filiżankach.

Zobacz też: Więcej prostych deserów

Można zrobić najprostsze crumble jabłkowe, skrapiając owoce sokiem z cytryny lub pomarańczy, delikatnie dosładzając w razie potrzeby i posypując kruszonką, choć polecam poeksperymentować z dodatkiem przypraw: oprócz cynamonu świetnie sprawdzi się wszystko, co w piernikach: imbir, goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, chili i kolendra… ważne, żeby te ostre były dodawane w najmniejszych ilościach.

Crumble z jabłek w wersji fit łatwo zrobić, zastępując połowę mąki górskimi płatkami owsianymi. To doskonałe jabłka z kruszonką, ale pamiętajcie o tym, żeby zamiast cukru dodać ksylitol i liczyć kalorie – bo choć indeks glikemiczny będzie niższy, to nadal wartość energetyczna, zwłaszcza po zjedzeniu większej porcji, będzie duża.

Pyszne, serwowane na ciepło, opcjonalnie z bitą śmietaną i/lub gałką lodów waniliowych, crumble jabłkowe umilą chłodne wieczory jesienno zimowe lub te wiosenne, gdy nie ma jeszcze sezonu na truskawki czy inne letnie owoce, a chciałoby się zjeść coś słodkiego na ciepło.

5 od 3 osób
Crumble z jabłkami
Crumble z jabłkami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 

Przepis na crumble z jabłkami czyli pieczone jabłka z kruszonką, pachnące cynamonem i innymi przyprawami korzennymi, opcjonalnie z dodatkiem rodzynek, orzechów i płatków owsianych. Najlepsze crumble jabłkowe na deser!

Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Liczba kalorii: 625 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruszonka
  • 2 szklanki mąki (można zastąpić mieszanką bezglutenową; można też połowę mąki zastąpić płatkami owsianymi)
  • ¾ szklanki cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy (mniej kalorii, niższy indeks glikemiczny))
  • 200 g masła (schłodzone, pokrojone w niewielką kostkę)
  • szczypta soli
Nadzienie jabłkowe
  • 500 g jabłek (ze sparzoną skórką lub obrane, bez ogryzków, pokrojone w grubą kostkę)
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam ksylitol czyli cukier brzozowy (mniej kalorii, niższy indeks glikemiczny))
  • 1 łyżka mąki (pszenna lub ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 garść orzechów (opcjonalnie; grubo posiekane)
  • ½ łyżeczki mieszanki imbiru, gałki muszkatołowej, kolendry, pieprzu i chili (opcjonalnie)
Do dekoracji
  • lody waniliowe
  • bita śmietana

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Crumble z jabłkami będą doskonale smakować w wersji z granolą: wystarczy przygotować mieszankę do domowej granoli i przed pieczeniem wymieszać ją z jabłkami. Bez dodatku mąki - fajny pomysł?

Przydatne poradniki:

  1. Mąka bezglutenowa - przepisy
Crumble z jabłkami - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół).

Kruszonka
  1. Cukier z mąką mieszam w misce, dodaję masło i rozcieram do uzyskania niewielkich grudek.

Nadzienie jabłkowe
  1. Jabłka skrapiam sokiem, posypuję mąką z przyprawami i cukrem, dodaję opcjonalnie dodatki. Przerzucam całość w sporej misce.

Pieczenie crumbli
  1. Smaruję formę lub foremki masłem, układam na dnie nadzienie i posypuję kruszonką.

  2. Piekę przez 30 minut (foremki) lub 40 minut (większa forma), do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Serwuję na gorąco lub zimno, same lub z wybranymi dodatkami.

Wartości odżywcze
Crumble z jabłkami
Wielkość porcji (200 g (bez lodów i bitej śmietany))
Liczba kalorii 625 kcal Kalorie z tłuszczów 279 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 31g 48%
Tłuszcze nasycone 17g 85%
Cholesterol 71mg 24%
Sód 243mg 10%
Potas 260mg 7%
Węglowodany ogółem 82g 27%
Błonnik 4g 16%
Cukry 37g
Białko 6g 12%
Witamina A 17.6%
Witamina C 5.2%
Wapń 3.1%
Żelazo 14.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak smakowały Wam crumble z jabłkami według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły i które przyprawy dodaliście :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Zrobilam, ale uzylam maki kokosowej (innej nie mialam) z platkami owsianymi- co nieco „wysuszylo” kruszonke…ale smakuje genialnie!!! Galka lodow dobrze zwilza ten deser. Swietny przepus!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)