Crumble z jabłkami przepis | Dorota Kamińska

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Jest coś cudownego w smaku jabłek i cynamonu: to idealny duet, który sprawdza się od lat w słodkich wypiekach i deserach oraz potrawach wytrawnych. Najprostszy deser jabłkowy, jaki można sobie wyobrazić: crumble z jabłkami czyli jabłka z kruszonką, bez kruchego spodu. Ekspresowa szarlotka dla początkujących: kruszonka z jabłkami, którą upiec, gdy nie ma foremek, można nawet w porcelanowych miseczkach lub filiżankach.

Zobacz też: Więcej prostych deserów

Można zrobić najprostsze crumble jabłkowe, skrapiając owoce sokiem z cytryny lub pomarańczy, delikatnie dosładzając w razie potrzeby i posypując kruszonką, choć polecam poeksperymentować z dodatkiem przypraw: oprócz cynamonu świetnie sprawdzi się wszystko, co w piernikach: imbir, goździki, gałka muszkatołowa, czarny pieprz, chili i kolendra… ważne, żeby te ostre były dodawane w najmniejszych ilościach.

Crumble z jabłek w wersji fit łatwo zrobić, zastępując połowę mąki górskimi płatkami owsianymi. To doskonałe jabłka z kruszonką, ale pamiętajcie o tym, żeby zamiast cukru dodać ksylitol i liczyć kalorie – bo choć indeks glikemiczny będzie niższy, to nadal wartość energetyczna, zwłaszcza po zjedzeniu większej porcji, będzie duża.

Pyszne, serwowane na ciepło, opcjonalnie z bitą śmietaną i/lub gałką lodów waniliowych, crumble jabłkowe umilą chłodne wieczory jesienno zimowe lub te wiosenne, gdy nie ma jeszcze sezonu na truskawki czy inne letnie owoce, a chciałoby się zjeść coś słodkiego na ciepło.

Crumble z jabłkami

Crumble z jabłkami

Przepis na crumble z jabłkami czyli pieczone jabłka z kruszonką, pachnące cynamonem i innymi przyprawami korzennymi, opcjonalnie z dodatkiem rodzynek, orzechów i płatków owsianych. Najlepsze crumble jabłkowe na deser!
5 od 3 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 625kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruszonka

  • 2 szklanki mąki (można zastąpić mieszanką bezglutenową; można też połowę mąki zastąpić płatkami owsianymi)
  • ¾ szklanki cukru (polecam ksylitol czyli cukier brzozowy (mniej kalorii, niższy indeks glikemiczny))
  • 200 g masła (schłodzone, pokrojone w niewielką kostkę)
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe

  • 500 g jabłek (ze sparzoną skórką lub obrane, bez ogryzków, pokrojone w grubą kostkę)
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam ksylitol czyli cukier brzozowy (mniej kalorii, niższy indeks glikemiczny))
  • 1 łyżka mąki (pszenna lub ziemniaczana)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 garść orzechów (opcjonalnie; grubo posiekane)
  • ½ łyżeczki mieszanki imbiru, gałki muszkatołowej, kolendry, pieprzu i chili (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • lody waniliowe
  • bita śmietana

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół).

Kruszonka

  • Cukier z mąką mieszam w misce, dodaję masło i rozcieram do uzyskania niewielkich grudek.

Nadzienie jabłkowe

  • Jabłka skrapiam sokiem, posypuję mąką z przyprawami i cukrem, dodaję opcjonalnie dodatki. Przerzucam całość w sporej misce.

Pieczenie crumbli

  • Smaruję formę lub foremki masłem, układam na dnie nadzienie i posypuję kruszonką.
  • Piekę przez 30 minut (foremki) lub 40 minut (większa forma), do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Serwuję na gorąco lub zimno, same lub z wybranymi dodatkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Crumble z jabłkami będą doskonale smakować w wersji z granolą: wystarczy przygotować mieszankę do domowej granoli i przed pieczeniem wymieszać ją z jabłkami. Bez dodatku mąki - fajny pomysł?
Przydatne poradniki:
  1. Mąka bezglutenowa - przepisy

Wartości odżywcze

Serving: 200g (bez lodów i bitej śmietany) | Calories: 625kcal | Carbohydrates: 82g (27%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 31g (48%) | Saturated Fat: 17g (85%) | Cholesterol: 71mg (24%) | Sodium: 243mg (10%) | Potassium: 260mg (7%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 37g | Vitamin A: 17.6% | Vitamin C: 5.2% | Calcium: 3.1% | Iron: 14.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakowały Wam crumble z jabłkami według mojej receptury? Dajcie znać w komentarzach, jak wyszły i które przyprawy dodaliście :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Zrobilam, ale uzylam maki kokosowej (innej nie mialam) z platkami owsianymi- co nieco „wysuszylo” kruszonke…ale smakuje genialnie!!! Galka lodow dobrze zwilza ten deser. Swietny przepus!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)