fbpx
Czytasz właśnie
Galette z rzodkiewkami

Galette z rzodkiewkami

  • z serkiem ze szczypiorkiem
  • doprawiona lekko ostro płatkami chili
  • do upieczenia bez foremki
Galette z rzodkiewkami

Galette z rzodkiewkami to pyszna i prosta do przygotowania potrawa. Przepis na galette z rzodkiewkami sprawdzi się, gdy poszukujecie dania do podania na kolację. Oraz również nieco wcześniej, jako przekąska do zjedzenia w miłym towarzystwie rodziny lub znajomych. Bardzo lubię takie spotkania i wspólne gotowanie, kiedy można spędzić razem czas, żartować, śmiać się, opowiadać niezliczone historie. Stojąc razem w kuchni i wspólnie zagniatając ciasto, siekając składniki i układając całość na kawałku papieru do pieczenia, tworzy się nie tylko smaczne danie, ale też miłą, wspólną historię i wspomnienia. Poznaliśmy się z Davidem Gaboriaud kilka lat temu. Kiedy zaprosił mnie do wspólnego gotowania w ramach akcji #zostańwdomu z przyjemnością, nie musiałam się długo zastanawiać. Zobaczcie, co wspólnie upichciliśmy razem z marką Almette.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy przygotowane wspólnie z Davidem

Cała inicjatywa była mi bliska również dlatego, że od samego początku przyświeca jej idea #zerowaste. Byłam bardzo ciekawa, co wymyśli David i jakie dodatkowe zastosowanie znajdzie dla składników, które będziemy wykorzystywać. Galette z rzodkiewkami można przyrządzić z kilku łatwo dostępnych składników, bez wychodzenia z domu.

Proste składniki do przygotowania dania bez wychodzenia z domu

Galette to wytrawna tarta na kruchym cieście, z pozornie niedbale zawiniętymi brzegami. Można przyrządzić ją z dowolnym nadzieniem i uważam, że to doskonała potrawa, kiedy otwieramy lodówkę i chcemy wykorzystać to, co w niej zastaniemy.

Krótko zagniatane, kruchutkie ciasto

Serek ze szczypiorkiem, odrobina czosnku, rzodkiewki, trochę miodu oraz cytryna i masło z mąką + 1-2 żółtka. Krótka lista, za to efekt – sami zobaczcie!

Przepis na galette z rzodkiewkami

Kruche ciasto wystarczy posiekać najpierw nożem lub łopatką i zagnieść, a potem odstawić do lodówki i na koniec upiec z pysznym, lekkim nadzieniem na bazie serka i rzodkiewek. W porównaniu z nadzieniami ze śmietanki kremówki, żółtego sera i jajek nasza wersja ma o wiele mniej kalorii.

Bez specjalnej formy, miksera – wszystko można zrobić ręcznie

Nie będzie Wam potrzebna żadna forma do pieczenia i robot czy mikser. Do przyrządzenia galette z rzodkiewkami potrzebujecie tylko piekarnika i blaszki nasmarowanej odrobiną tłuszczu lub wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.

Galette z rzodkiewkami przepis

Galette z rzodkiewkami

Przepis na galette z rzodkiewkami na kruchym cieście, z dodatkiem serka ze szczypiorkiem i rzodkiewek oraz płatków chili.
5 z 5 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 35 minuty
Chłodzenie: 1 godzina
Kategoria: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Francuska
Przepis na: galette z rzodkiewkami, tarta z rzodkiewkami
Liczba porcji: 4
Kalorie: 675kcal
Przepis autorstwa: David Gaboriaud

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 g masła (schłodzone w lodówce, pokrojone w niedużą kostkę)
  • 1-2 żółtka
  • 1 szczypta soli

Nadzienie

  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem
  • 1 pęczek rzodkiewek (oczyszczone z „wąsów”, umyta i pokrojone na plasterki)
  • ½ cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli (można zastąpić pieprzem cayenne)
  • 1 łyżka oliwy

Pesto

  • liście z rzodkiewki (z całego pęczka; umyte i osuszone)
  • 1 ząbek czosnku (pokrojony na plasterki lub przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Kluski z makiem

Film wideo

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Do kruchego ciasta masło powinno być zimne.
  2. Pamiętaj aby jak najkrócej wyrabiać ciasto.
    Do tego przepisu nie potrzebujesz foremek, wystarczy blaszka z wyposażenia piekarnika.
    Marynowanie rzodkiewki przed pieczeniem spowoduje, że będą mieć przyjemny posmak słodko-kwaśny.
  3. Dodatek chili jest opcjonalny, możesz je zastąpić np. słodką papryką.
    Ten przepis wykorzystuje całą rzodkiewkę – to doskonała okazja aby nie wyrzucić liści.
  4. Pesto z liści możesz przechowywać w słoiczku przez kilka dni w lodówce. Po każdym użyciu przykryj pesto cienką warstwą oliwy, co spowoduje, że pesto się nie utleni.

Jak zrobić

Kruche ciasto

  • W misce siekam mąkę z solą i masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
  • Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Jeśli jest za suche, dodaję 1 łyżkę zimnej wody.
  • Wstawiam ciasto do lodówki na 1 godzinę.

Nadzienie

  • Rzodkiewki mieszam z sokiem z cytryny, miodem i chili. Odstawiem do marynowania na 15 minut.

Przygotowanie galette

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół).
  • Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwam gęsto widelcem.
  • Smaruję ciasto serkiem Almette, zostawiając ok. 3 cm odstępu od brzegów.
  • Układam rzodkiewki na serku.
  • Zawijam brzegi ciasta do środka, przykrywając nimi częściowo nadzienie z serka.
  • Wstawiam galette do piekarnika i piekę przez ok. 35-40 minut. Ciasto powinno nabrać złoto-brązowego koloru.

Pesto

  • Wszystkie składniki wkładam do blendera i miksuję do uzyskana gładkiej konsystencji.

Serwowanie

  • Wyjmuję tartę z piekarnika i odstawiam na kilka minut do przestudzenia. Serwuję z dodatkowym serkiem Almette ze szczypiorkiem oraz pesto z listków rzodkiewki.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 675kcal (34%) | Carbohydrates: 55g (18%) | Białko: 11g (22%) | Fat: 46g (71%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 79mg (26%) | Sód: 358mg (16%) | Potas: 149mg (4%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1020IU (20%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 4mg (20%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 9mg (11%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 4mg (27%) | Vitamin K: 14µg (13%) | Wapń: 62mg (6%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 20mg (5%) | Phosphorus: 141mg (14%) | Selenium: 26µg (37%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Choć łącząc się przez kamerki w smartfonach i z dwóch różnych miast, to jednak wspólnie i z uśmiechem, przyrządziliśmy galette z rzodkiewkami.

Galette z rzodkiewkami przepis

U Davida w kształcie elipsy i z nieco grubiej pokrojoną rzodkiewką, a moja okrągła, z cieńszymi plasterkami.

Dawid pokroił rzodkiewki grubiej, a ja wybrałam wersję z cieńszymi plasterkami

Zapieczone na złocisty kolor, cudownie kruche ciasto smakuje wyśmienicie z delikatnym serkiem Almette ze szczypiorkiem, a lekko ostre rzodkiewki to wspaniała kropka nad „i” w tej prostej, a jak zaskakująco smacznej kompozycji. Pesto z listków rzodkiewek to wyśmienity dodatek. Nie tylko do galette, ale też do kanapek z serkiem i rzodkiewką – polecam wypróbować!

Można dołożyć dodatkowy serek oraz pesto do dekoracji

Bardzo jestem ciekawa, jak Wam będzie smakować galette z rzodkiewkami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Jak spędzacie czas w domu i co teraz najczęściej gotujecie?

Zobacz komentarze (0)
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom