Galette z rzodkiewkami to pyszna i prosta do przygotowania potrawa. Przepis na galette z rzodkiewkami sprawdzi się, gdy poszukujecie dania do podania na kolację. Oraz również nieco wcześniej, jako przekąska do zjedzenia w miłym towarzystwie rodziny lub znajomych. Bardzo lubię takie spotkania i wspólne gotowanie, kiedy można spędzić razem czas, żartować, śmiać się, opowiadać niezliczone historie. Stojąc razem w kuchni i wspólnie zagniatając ciasto, siekając składniki i układając całość na kawałku papieru do pieczenia, tworzy się nie tylko smaczne danie, ale też miłą, wspólną historię i wspomnienia. Poznaliśmy się z Davidem Gaboriaud kilka lat temu. Kiedy zaprosił mnie do wspólnego gotowania w ramach akcji #zostańwdomu z przyjemnością, nie musiałam się długo zastanawiać. Zobaczcie, co wspólnie upichciliśmy razem z marką Almette.
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy przygotowane wspólnie z Davidem
Cała inicjatywa była mi bliska również dlatego, że od samego początku przyświeca jej idea #zerowaste. Byłam bardzo ciekawa, co wymyśli David i jakie dodatkowe zastosowanie znajdzie dla składników, które będziemy wykorzystywać. Galette z rzodkiewkami można przyrządzić z kilku łatwo dostępnych składników, bez wychodzenia z domu.
Galette to wytrawna tarta na kruchym cieście, z pozornie niedbale zawiniętymi brzegami. Można przyrządzić ją z dowolnym nadzieniem i uważam, że to doskonała potrawa, kiedy otwieramy lodówkę i chcemy wykorzystać to, co w niej zastaniemy.
Serek ze szczypiorkiem, odrobina czosnku, rzodkiewki, trochę miodu oraz cytryna i masło z mąką + 1-2 żółtka. Krótka lista, za to efekt – sami zobaczcie!
Przepis na galette z rzodkiewkami
Kruche ciasto wystarczy posiekać najpierw nożem lub łopatką i zagnieść, a potem odstawić do lodówki i na koniec upiec z pysznym, lekkim nadzieniem na bazie serka i rzodkiewek. W porównaniu z nadzieniami ze śmietanki kremówki, żółtego sera i jajek nasza wersja ma o wiele mniej kalorii.
Nie będzie Wam potrzebna żadna forma do pieczenia i robot czy mikser. Do przyrządzenia galette z rzodkiewkami potrzebujecie tylko piekarnika i blaszki nasmarowanej odrobiną tłuszczu lub wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła (schłodzone w lodówce, pokrojone w niedużą kostkę)
- 1-2 żółtka
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 1 serek Almette ze szczypiorkiem
- 1 pęczek rzodkiewek (oczyszczone z „wąsów”, umyta i pokrojone na plasterki)
- ½ cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli (można zastąpić pieprzem cayenne)
- 1 łyżka oliwy
Pesto
- liście z rzodkiewki (z całego pęczka; umyte i osuszone)
- 1 ząbek czosnku (pokrojony na plasterki lub przeciśnięty przez praskę)
- 4 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Do kruchego ciasta masło powinno być zimne.
- Pamiętaj aby jak najkrócej wyrabiać ciasto.
Do tego przepisu nie potrzebujesz foremek, wystarczy blaszka z wyposażenia piekarnika.
Marynowanie rzodkiewki przed pieczeniem spowoduje, że będą mieć przyjemny posmak słodko-kwaśny. - Dodatek chili jest opcjonalny, możesz je zastąpić np. słodką papryką.
Ten przepis wykorzystuje całą rzodkiewkę – to doskonała okazja aby nie wyrzucić liści. - Pesto z liści możesz przechowywać w słoiczku przez kilka dni w lodówce. Po każdym użyciu przykryj pesto cienką warstwą oliwy, co spowoduje, że pesto się nie utleni.
Jak zrobić
Kruche ciasto
- W misce siekam mąkę z solą i masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki.
- Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Jeśli jest za suche, dodaję 1 łyżkę zimnej wody.
- Wstawiam ciasto do lodówki na 1 godzinę.
Nadzienie
- Rzodkiewki mieszam z sokiem z cytryny, miodem i chili. Odstawiem do marynowania na 15 minut.
Przygotowanie galette
- Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół).
- Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwam gęsto widelcem.
- Smaruję ciasto serkiem Almette, zostawiając ok. 3 cm odstępu od brzegów.
- Układam rzodkiewki na serku.
- Zawijam brzegi ciasta do środka, przykrywając nimi częściowo nadzienie z serka.
- Wstawiam galette do piekarnika i piekę przez ok. 35-40 minut. Ciasto powinno nabrać złoto-brązowego koloru.
Pesto
- Wszystkie składniki wkładam do blendera i miksuję do uzyskana gładkiej konsystencji.
Serwowanie
- Wyjmuję tartę z piekarnika i odstawiam na kilka minut do przestudzenia. Serwuję z dodatkowym serkiem Almette ze szczypiorkiem oraz pesto z listków rzodkiewki.
Wartości odżywcze
Choć łącząc się przez kamerki w smartfonach i z dwóch różnych miast, to jednak wspólnie i z uśmiechem, przyrządziliśmy galette z rzodkiewkami.
Galette z rzodkiewkami przepis
U Davida w kształcie elipsy i z nieco grubiej pokrojoną rzodkiewką, a moja okrągła, z cieńszymi plasterkami.
Zapieczone na złocisty kolor, cudownie kruche ciasto smakuje wyśmienicie z delikatnym serkiem Almette ze szczypiorkiem, a lekko ostre rzodkiewki to wspaniała kropka nad „i” w tej prostej, a jak zaskakująco smacznej kompozycji. Pesto z listków rzodkiewek to wyśmienity dodatek. Nie tylko do galette, ale też do kanapek z serkiem i rzodkiewką – polecam wypróbować!
Bardzo jestem ciekawa, jak Wam będzie smakować galette z rzodkiewkami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! Jak spędzacie czas w domu i co teraz najczęściej gotujecie?