Tag: Dodatki do kanapek

Przepisy na dodatki do kanapek. Pomysły na domowe masła, konfitury i dżemy, pesto i pasty z warzyw, jajek, mięsa oraz ryb. W tym dziale znajdziesz przepisy na kolorowe i smaczne dodatki do kanapek wegetariańskie oraz dla miłośników mięsa.

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Wegańskie pasztety mają swoje pięć minut i mam nadzieję, że oprócz zainteresowania, jakim cieszą się wśród osób niejedzących mięsa, na stałe wejdą do jadłospisu tych, u których na talerzu brakuje warzyw i kasz. Pasztet z selera to zaskakujący smak i wygląd, który potrafi zmylić, zgodzicie się ze mną? Dla mnie bomba, podobnie jak zeszłoroczna wersja z fasolą. Nareszcie wegetarianie i weganie będą mieć co jeść na Wielkanoc :).

3 Shares
Pasta z awokado

Pasta z awokado

Do kanapek lub sałatek, jako dodatek do mięsa lub ryb, a nawet do wymieszania z ugotowanymi warzywami strączkowymi, ziemniakami, ryżem, makaronem czy kaszą: pasta z awokado ma smak i konsystencję pasujące do wszystkiego. Można ją też zaserwować ze słonymi, chrupiącymi przekąskami lub rozrzedzić jogurtem albo mlekiem kokosowym, żeby pełniła rolę dipu do surowych warzyw. Jest tak prosta do zrobienia, że Brytyjczycy oburzyli się, widząc w publicznej telewizji przepis zaprezentowany przez Nigellę Lawson. Bo przecież podobno każdy wie, jak ją zrobić, więc czemu wszyscy tak często szukają na nią przepisu? 🙂

5 Shares
Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Najbardziej nietypowy ze wszystkich trzech, które przygotowałam w tym tygodniu. Pasztet z soczewicy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami przywodzącymi na myśl azjatyckie smaki. Można pokroić go w plastry, choć ze wszystkich roślinnych pasztetów mojego autorstwa ten ma najmniej wilgoci. Zawiera za to dużo minerałów i roślinnego białka, więc warto go przyrządzić, szczególnie gdy strączkowe warzywa i kaszę musicie „przemycać” w sprytny sposób w posiłkach. Mój ukochany, choć za strączkami nie przepada, na szczęście lubi soczewicę i gdy ja nie gotuję, on przygotowuje dla nas czasem proste dania, które na niej bazują.

4 Shares
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Jedząc hummus przygotowany z ciecierzycy i testując wersję z suszonymi pomidorami, postanowiłam przygotować pasztet z ciecierzycy. Taki, który będzie można pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapkach, upieczony w piekarniku w foremce. To mój kolejny pomysł na przemycenie roślin strączkowych do posiłków, a przy okazji znalazł się w nim dodatek kaszy jaglanej.

21 Shares
Hummus

Hummus – pasta z ciecierzycy lub innych strączków

Wspaniała pasta bogata w roślinne tłuszcze i białka, idealna do maczania imprezowych przekąsek lub posmarowania kanapek, choć hummus, znany też jako humus czy houmous można też wykorzystać jako składnik sałatki lub dodatek do sosu czy zupy. Podawany na zimno, jako dip, świetnie pasuje do chlebków pita lub grillowanego mięsa.

Tahini

Tahini – pasta tahina czyli masło sezamowe

Tahini, znana też pod nazwą tahina, pasta z sezamu lub masło sezamowe, jest jednym z kluczowych składników potraw kuchni wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Obowiązkowy składnik hummusu lub chałwy, wykorzystuje się ją też jako sos do grillowanych mięs, ale nie tylko. Mając dobry sezam, warto przygotować ją w domu, przy okazji będzie oszczędnie dla domowego budżetu, a do tego smacznie i zdrowo.

Pesto z papryki

Pesto z papryki

Kiedy kończy się sezon na pomidory, do akcji wkracza papryka! Cieszę się, że w polskiej kuchni mamy łatwo dostępne to smaczne warzywo, a od kiedy zaczęłam wykorzystywać je w wersji pieczonej, nie mogę wyjść z podziwu, jak bardzo potrafi zmienić swój smak i aromat! Pesto z papryki to pyszna baza do przygotowania różnorodnych potraw i urozmaicenia jesiennego jadłospisu.

Pesto z cukinii

Pesto z cukinii

Kolejny prosty dodatek do kanapek lub ryżu czy makaronu to pesto z cukinii, które przygotowuję, kiedy mam ochotę dodać do jedzenia coś zielonego. Można zrobić je w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej, dokładając odrobinę parmezanu, który dodaje mu charakterystycznego smaku.

Domowa nutella fit dietetyczna

Domowa nutella – łatwa i FIT

Jeden z lepszych dodatków do naleśników i cudowny środek sprawiający, że jedzenie kanapek może uzależnić. Wywołujący wiele kontrowersji, reklamowany jako zdrowy i niezbędny w prawidłowo skomponowanej diecie, krem czekoladowy z orzechami, który w rzeczywistości składa się głównie z cukru i to nieprawda, że dzieci lepiej po nim rosną. Zastanawiałam się czy można zrobić ją samodzielnie i jak wybrać składniki, żeby uzyskać konsystencję kremową, ale nie za rzadką. Oto jest, moja nutella domowa – łatwa do zrobienia i fit, chociaż nie myślcie, że ma mało kalorii. Ma ich dużo, ale to dobrze dobrane kalorie.

Masło daktylowe

Masło daktylowe

Oto alternatywa dla cukru w 100% naturalna i bez konserwantów czyli masło daktylowe. Przygotowuję je w kilka minut, a najwięcej czasu w jego zrobieniu zajmuje… zakup odpowiednich owoców :). Tak, sama kilka razy kupiłam nie takie jak trzeba. Jak zwykle, diabeł tkwi na etykiecie, bo masło daktylowe jest naturalne i zdrowe, ale pod jednym warunkiem.

2 Shares
Rolada z indyka

Rolada z indyka

Moja rodzina przepada za roladą z boczku i pasztetem z kurczaka. To aromatyczne dodatki do śniadania na Wielkanoc, a dla tych z Was, którzy lubią schab ze śliwką lub wolą coś lżejszego, drobiowego, propozycja podobnej wędliny. Rolada z indyka, z orzechami lub migdałami i suszonymi morelami. Brzmi ciekawie i zobaczcie jak pięknie wygląda po przekrojeniu :).

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)