fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie

  • przepis z rumem, jogurtem i majonezem
  • z musztardą Dijon oraz francuską
  • doprawione miodem, kurkumą i ziołami
  • proste do zrobienia i efektowne
Śledzie w musztardzie

Śledzie w musztardzie to doskonały pomysł na połączenie charakterystycznych smaków. Przepis na śledzie w musztardzie zaproponowała mi pokazać koleżanka, która przyniosła je niedawno na „międzyświąteczną” imprezę w gronie znajomych. Można zrobić je na kilka sposobów, jednak ten, który Wam zaproponuję, to małe śledziowe dzieło sztuki. Doskonałe śledzie z musztardą na Święta i nie tylko :). Z pewnością zaskoczy Was dodatek rumu!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śledzie na różne sposoby

Pytałam Was już niejeden raz o ulubione sposoby na ich podanie. Proponowaliście śledzie z musztardą i kilkoma prostymi składnikami. Bazą zawsze była musztarda, a do tego cebula, śmietana lub jogurt czy majonez i olej.

Przepis na śledzie w musztardzie

Zaintrygowała mnie jedna z propozycji, w której wśród składników znalazł się rum. Przyrządziłam je z jego dodatkiem i w połączeniu z miodem i musztardą to strzał w dziesiątkę! Piękny kolor zawdzięczają z kolei dodatkowi kurkumy. Możecie wykorzystać malutkie cebulki z zalewy lub przygotować cebulę samodzielnie. Najpierw pokroić w piórka, a potem blanszować. Chyba że od razu wykorzystacie śledzia z zalewy octowej.

Śledzie w musztardzie przepis

Śledzie w musztardzie

Przepis na śledzie w musztardzie z dodatkiem miodu, rumu, jogurtu, majonezu, soku z cytryny i cebulki z natką pietruszki. Doskonała kompozycja smaków i piękny, żółty kolor za sprawą kurkumy.
5 z 6 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Leżakowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie w musztardzie
Liczba porcji: 4
Kalorie: 218kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 500 g śledzi (z solanki lub zalewy octowej)
  • woda lub mleko (do namoczenia śledzi z solanki)
  • 1 cebula (pokrojona w piórka; zamiast całej cebuli można wykorzystać też marynowane cebulki z zalewy)

Sos musztardowy

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (grecki, gęsty)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana; można zastąpić koperkiem lub miętą)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Zalewam śledzie opłukane z solanki wodą lub mlekiem i odstawiam do lodówki na ok. 2-4 godziny. Po tym czasie odcedzam i osuszam papierowym ręcznikiem.
    Śledzi z zalewy octowej nie trzeba wymaczać w wodzie i mleku, wystarczy je odcedzić z zalewy.
  • Przekrawam całe płaty śledziowe na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.
  • W garnku zagotowuję wodę do blanszowania cebuli. Dodaję cebulę i blanszuję przez 2-3 minuty.
  • Składniki na sos musztardowy mieszam w miseczce.
    W przypadku śledzi z zalewy octowej nie trzeba zakwaszać dodatkowo sosu sokiem z cytryny.
    Rum jest opcjonalnym dodatkiem smakowym, ale nie polecam łączyć go z natką pietruszki lub koperkiem. Jako dodatek śledzi z rumem najlepsza jest mięta.
  • Dodaję śledzie i cebulę, mieszam całość.
  • Przykrywam i odstawiam na 1 godzinę do lodówki, do połączenia smaków.

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 218kcal (11%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Białko: 22g (44%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 75mg (25%) | Sód: 410mg (18%) | Potas: 479mg (14%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 115IU (2%) | Witamina C: 3.3mg (4%) | Wapń: 94mg (9%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Oczywiście możecie pominąć dodatek rumu, jeśli zależy Wam na bezalkoholowej wersji lub chcecie postawić na inny, charakterystyczny smak.

Śledzie w musztardzie przepis

Wykorzystując śledzie z zalewy octowej, można pominąć w tej recepturze dodatek soku z cytryny. Całość, w połączeniu z musztardą, z pewnością będzie wystarczająco kwaskowata. Jednak gdy macie śledzie z solanki, przygotujcie się na to, że warto dolać odrobinę cytrynowego soku dla dodatkowego smaku.

Śledzie w musztardzie przepis
Śledzie w musztardzie przepis

Bardzo jestem ciekawa, jak Wam się spodoba ta propozycja. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, którą wersję przygotowaliście i jak smakowała! Z pewnością w niejednym domu będą od dziś gościć częściej :).

2 komentarze
  • tak ciekawości, bo mało aktualnych wpisów, czy Pani blog i kanał yt przeniosły się gdzieś, czy to już po prostu jakieś ograniczenie aktywności?
    Zaczęliśmy niedawno oglądać z dziećmi (przypadkiem, przez film o Central Parku) i wciągnęło nas. Dzieciarnię – kulinaria i podróże, mnie bardziej wszystko co wokół i pomiędzy, materiał o organizacji, żelaznej konsekwencji, pomyśle na życie. Niezliczoność teraz treści w czeluściach internetu, ale naprawdę mało, coraz mniej materiałów o takiej jakości i z dobrą polszczyzną.
    Powodzenia!

5 from 6 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom