Jak ugotować fasolę przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jak ugotować fasolę
Jak ugotować fasolę

Gotowanie fasoli to prosta czynność, którą można przeprowadzić na kilka sposobów, w zależności od ilości czasu, jakim dysponujemy i rodzaju fasoli, którą planujemy ugotować. Jak ugotować fasolę – oto kilka moich porad i przepis krok po kroku.

Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych

Klasyczna metoda gotowania fasoli polega na wymoczeniu jej przez całą noc w wodzie, dzięki czemu ziarna podwoją, a czasem nawet potroją swoją objętość i ugotują się szybciej i równomiernie. Często właśnie z tego powodu rezygnujemy przygotowywania fasolki w domu, wykorzystując gotową fasolę z puszki, w słodko-słonej zalewie.  Gotowana fasola wymaga czasu, a zamiast na noc, można zostawić ją do namoczenia rano, przed wyjściem do pracy lub szkoły i ugotować po powrocie.

Jak ugotować fasolę

Jak ugotować fasolę

Jak ugotować fasolę na kilka sposobów. Moczenie, odcedzanie, płukanie i czas gotowania fasoli w zależności od jej rodzaju i przeznaczenia.
5 od 1 osoby
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: czas gotowania fasoli, jak ugotować fasolę

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g fasoli (dowolny rodzaj; powinna sięgać maksymalnie ¼ wysokości garnka; przed namoczeniem fasolę przebieramy, wyrzucając ziarna z czarnymi plamkami lub dziurkami, następnie przepłukujemy w zimnej wodzie)
  • woda (po zalaniu fasoli powinna sięgać ¾ wysokości garnka)
  • 2 łyżki soli (opcjonalnie)
  • 1 listek laurowy (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; cały, obrany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Fasolę zalewamy na noc wodą (8-14 godzin) i odstawiamy do namoczenia. Namaczanie pomaga równomiernie i szybciej ugotować fasolę następnego dnia.W trybie przyspieszonym fasolę można namoczyć w wodzie i od razu zagotować całość, a następnie, na dużym ogniu, gotować jeszcze przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, fasola musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę.
    Jak ugotować fasolę - krok 1
  • Odsączamy namoczoną fasolę na sicie i przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą (zapobieganie wzdęciom).
    Można też ugotować fasolę w wodzie, w której się moczyła (zachowanie większej ilości składników odżywczych).
  • Do garnka z fasolą dodajemy opcjonalne dodatki smakowe (oprócz soli) i, jeśli po namoczeniu została odsączona i wypłukana, zalewamy fasolę wodą (kilka centymetrów powyżej jej wysokości).
  • Zagotowujemy całość.
    Jak ugotować fasolę - krok 4
  • Zmniejszamy ogień tak, żeby woda delikatnie bulgotała w garnku (pyrkała) i zostawiamy fasolę do ugotowania na 1-3 godziny, w zależności od rodzaju fasoli.
    Gotowanie pod przykryciem, z niewielkim lufcikiem - fasola przeznaczona jako składnik zup, gulaszy lub gęstych sosów.
    Gotowanie bez przykrycia - fasola przeznaczona do sałatek, ryżu lub makaronu.
    Czas gotowania najpopularniejszych rodzajów fasoli:
    Biała fasola duża (Jaś): 60 minut
    Biała fasola średnia: 90-120 minut
    Pomarańczowa/czerwona fasola: 90-120 minut
    Fasola pinto: 90-120 minut
    Czarna fasola: 60 minut
    Jak ugotować fasolę - krok 5
  • Po upływie 1 godziny sprawdzamy czy fasola jest wystarczająco miękka. Kontynuujemy sprawdzanie co 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość.
  • Na sam koniec gotowania, kiedy jest już tylko delikatnie twarda, opcjonalnie, do fasoli dosypujemy sól.
  • Serwujemy gorącą lub studzimy, zostawiając w zalewie (studzona w ten sposób fasola nie pomarszczy się i nie popęka) i odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Z 500 g suszonej fasoli uzyskujemy ok. 1 kg ugotowanej fasoli.
  2. Fasolę przeznaczoną jako bazę do przygotowania innych dań (np. zup, chili) można lekko nie dogotowywać. Właściwej miękkości nabierze po ugotowaniu/duszeniu/smażeniu z innymi składnikami docelowej potrawy.
  3. Zalewę z fasolki z puszki warto wylać, ponieważ dodaje się do niej dużo soli i cukru, a dodatkowo może zawierać konserwanty. Zalewa z gotowania fasoli w domu jest bogata w składniki odżywcze i można wykorzystać ją jako bazę do przygotowania zupy lub sosu.
  4. Fasolę po gotowaniu można wystudzić w zalewie, w której się gotowała, następnie, razem z zalewą, przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom