Ogórki kiszone przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Najpopularniejszymi, najliczniej przygotowywanymi przetworami w moim domu rodzinnym były czereśnie w lekkim syropie, zebrane w sadzie u mojej babci oraz ogórki kiszone, które moi rodzice co roku uprawiali w przydomowym ogrodzie, a po zbiorach całą rodziną zasiadaliśmy do ich mycia i upychania w dużych słoikach z gumką, szklaną pokrywką i metalowym deklem.

Zobacz też: Inne pomysły na domowe przetwory

Kiedy robiliśmy ogórki kiszone, moim zadaniem było zawsze nazrywanie liści winogronu i wiśni oraz pomoc w myciu ogórków i wkładaniu do słoików. Tato obierał, kroił i wrzucał chrzan i czosnek, a mama przygotowywała zalewę, zalewała ogórki i zakręcała słoiki. Cały ogórkowy zestaw stawialiśmy na werandzie i czekaliśmy kilka dni aż wszystko ukiśnie. Kiedy ogórki były już gotowe, mama przenosiła słoiki do piwnicy i mieliśmy zapas na cały kolejny rok.

Zobacz też
Karp duszony w śmietanie

Dziś, w mojej kuchni w bloku, przygotowuję ogórki kiszone w dużo mniejszych ilościach. Robię po kilka-kilkanaście słoiczków, które później najczęściej goszczą na naszym stole jako przekąska lub dodatek do kotletów schabowych albo kotletów z piersi z kurczaka.

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

Doskonałe ogórki kiszone - przepis na najlepsze kiszone ogórki domowe z czosnkiem, chrzanem, koprem oraz liśćmi wiśni i winogron. Pachnące, najlepsze, niepasteryzowane, pełne witamin i naturalnych probiotyków.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: ogórki kiszone
Liczba porcji: 2 słoiki 1-litrowe
Kalorie: 12kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg świeżych ogórków (bardzo dokładnie wyszorowane, z pousuwanymi szypułkami)
  • 4-6 ząbków czosnku (obrane ze skórki)
  • 1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
  • 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane)
  • 2 listki winogron albo porzeczki (opcjonalnie; umyte)
  • 4 listki wiśni (opcjonalnie; umyte)

Zalewa do ogórków kiszonych

  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie; dodatek cukru sprawia, że ogórki mogą stać dłużej w słoiku i nadmiernie nie skwaśnieją, delikatnie je również utwardza)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układamy po 1 liściu winogron lub porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru.
  • W słoikach dość ciasno upychamy ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji stojącej.
  • W wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładamy cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
  • Składniki na zalewę zagotowujemy.
  • Zalewamy ogórki gorącą zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte.
  • Zakręcamy słoiki i odstawiamy do ukiszenia.
  • Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.

Przydatne przepisy i poradniki

Po ok. 5-7 dniach ogórki kiszone będą gotowe. Słoiki można przechowywać przez ok. 1 rok w chłodnym miejscu.
UWAGA: Pasteryzacja niszczy sporą część witamin i innych korzystnych składników wytworzonych w czasie kiszenia, ale umożliwia przechowywanie ogórków w pokojowej temperaturze. Ja wolę niepasteryzowane :).

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 12kcal (1%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Sód: 875mg (38%) | Potas: 92mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 185IU (4%) | Witamina C: 0.8mg (1%) | Wapń: 42mg (4%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kiszone ogórki
Kiszone ogórki
45 komentarzy
  • Dziewczyna zrobiła według Twojego przepisu w tym roku… muszę przyznać, że dawno nie jadłem tak pysznych ogórków. Czapki z głów 🙂

  • Jeśli „nagazowane” to nie kiszone a sfermentowane: ogórki były mocno nawożone jakimś …
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/08/macss.jpg[/img]

  • dlaczego nie może być świeżo zerwany koper…? ja zawsze taki dodaje i jest ok. A tak w ogóle, to kiedyś dwa razy tak mi się ogórki zakisiły, jak jedna z Pań pisze – zalewa zrobiła się mocno zagazowana i czytam odpowiedź, że to mistrzostwo kiszenia….ale jak spróbowałam tych ogórków, to były tak ohydne, że wszystkie wywaliłam…więc jakie to mistrzostwo…? Może ktoś mądrzejszy mnie oświeci….

  • Dzięki wielkie ! Moja mama pojechała na wakacje, a że zaczęły się zbiory naszych ogórków chciałam zrobić jej niespodziankę. Ukisiłam je właśnie z tego przepisu. Mama wróciła i jest zachwycona ! Mówi, że nigdy tak dobrych nie jadła a dodam, że robiłam je pierwszy raz w życiu !

  • Ja zawsze dodaje liście liście porzeczki czarnej i liście wiśni dodaje zawsze grubą sól jodowaną i zalewamy gorącą wodą gorącą z bojlera ale nie gotowana .Córka przywiozła mi z nad morza słoik ogórków . .

  • Robię podobnie, ale podsuszone łodygi i koszyczki nasienne to tego nie wiedziałam.
    Bardzo ważna sprawa sól kamienna niejodowana o grubszej strukturze czy miałka jodowana?
    Tu łyżka łyżce soli będzie nierówna. Co proponujesz?

      • Ja daję sól kamienną grubą ,jest ona trochę „mniej słona” trzeba dać więcej ,nigdy nie używam do przetworów soli jodowanej,zalewam wrząca osoloną wodą w czasie wstępnej burzliwej fazie kiszenia ,odkręcam wieczka w celu uwolnienia nadmiernej ilości gazów.na około 10 minut Czasem należy uzupełnić zalewę Życzę smakowitych ogórków.

  • Po miesiącu otworzyłam słoik i ku mojemu zdziwieniu przykrywka była pod ciśnieniem a zalewa zamieniła się w płyn zagzowany przypominający szampana.
    Czy to jest normalne?

    • Jak najbardziej normalne. Powiem wiecej: takie „gazowane” ogórki to mistrzostwo! To znaczy,że miałaś dobry gatunek ogórków, z dobrej uprawy (nie przenawozowanej) i prawdopodobnie dobrą wodę. Gratuluję!
      Sama w tym roku wykonałam około 100 słoików litrowych. Ja dodaję także dużo łodyg koperku (suchych lub podsuszonych) i w ogóle dużo chrzanu i czosnku. Można dać również różne liscie – prócz dębu, wiśni, winogron także czarnej porzeczki. Ale ja zrezygnowałam po latach i w ogóle lisci nie dodaję. Zalewam wrzącą zalewą. Hm, ponieważ łyżka łyżce nierówna to: 5-6 dkg soli na litr wody. Smacznego 🙂

  • Błagam – liście „winogron” lub „winnego grona”. „WinogronU” to tylko „jemu temu winogronu”. Proszę Cię popraw bo zgrzyta a szkoda – stronę masz taką staranną.
    Ogórki zalewam tylko chłodną wodą. Tak robiono w mojej rodzinie od zawsze i tak robimy nadal. Te, które mają być przechowywane dłużej natychmiast zatapiamy w studni i w strumieniu. Oczywiście są różne szkoły ale uważamy, że gorąca woda przyspiesza proces kiszenia odejmując finezji smakowi. Tak robiła moja babcia mając jeszcze przed wojną dużą gospodarkę (zatrudniała parobków). Tak pamięta z dzieciństwa znajomy, którego rodzina miała przed wojną duży młyn i prowadziła gospodarstwo samowystarczalne, takie „państwo w państwie”. On pamięta przepisy rodziców, ja babci i zgadza nam się 🙂
    Nie dodajemy cukru – broń Boże. Dodajemy liście dębu.
    A zalewa octowa to w ogóle jest inny rozdział. Ocet zabija wszystko oprócz smaku octu. Kiszenie (nie to przemysłowe) to 19 szczepów bakteryjnych, które po zjedzeniu takiego kiszonego produktu (kapusty, grzybów i co przyjdzie do głowy) kapitalnie stabilizuje nam florę bakteryjną w jelitach. Nawet jak mi wyjdą kapcie (no raz się zdarzyło) to zupa ogórkowa z nich i tak była sto razy lepsza niż z kupnych 🙂 Nie zrażajmy się zatem – powodzenia 🙂

  • Robię dokładnie tak samo, tylko dodaje jeszcze gorczyce, ziarnka czarnego pieprzu i jeden liść dębu do słoika;)

  • Odwrotnie :). Jak robi się ogórki na zimę, takie, które będą stały dłużej, odrobina cukru zapobiega ich ciągłemu, nadmiernemu kwaszeniu. I są też twardsze. Najlepiej dodać cukier do zalewy na kilka słoiczków i sprawdzić która wersja – z cukrem czy bez – komu bardziej smakuje :).

  • Robię dużo,bo wszyscy je lubimy,ponadto są zdrowsze od konserwowych- bo bez octu.Nawet moja 4-letnia wnusia zjada je chętnie i zupkę ogórkową także.

  • Nie daję liści wiśni, a jak nie mam to również i winogron. Wychodzą świetne! Do słoików robię w zalewie octowej. Koszone przygotowują ‚na bieżąco’ do póxnej jesieni. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom