Wspaniały wypiek na Walentynki lub z okazji zaręczyn, rocznicy ślubu czy domowej imprezy ślubnej w mniejszym gronie. Tort serce, przygotowany z czekoladowego biszkoptu. Przełożony różowym kremem z mascarpone, polany polewą z białej czekolady, również zabarwioną czerwonym barwnikiem spożywczym, chociaż w naturalny sposób można też wykorzystać sok z buraków, który nada jej równie pięknej, różowej barwy.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Walentynki
Tort serce nie musi być trudny do przygotowania, jeśli jako bazę wykorzystacie biszkopt czekoladowy ekspresowy. Można też upiec go na klasycznym biszkopcie czekoladowym, wyrastającym na pianie z białek. Nieco komplikacji może sprawić przygotowanie dekoracji, bo do różyczek wymagana jest odrobina wprawy, którą sama wciąż próbuję uzyskać.

Można poćwiczyć na talerzyku, a potem zacząć ozdabianie tortu od dołu ku górze, zdejmując ewentualne „pomyłki” za pomocą drewnianego patyczka lub małej łyżeczki.
Do przełożenia proponuję krem z mascarpone, również zaróżowiony barwnikiem, chociaż do środka sprawdzi się też świetnie krem czekoladowy. Jeśli chcecie uzyskać lżejszą konsystencję, zastąpcie połowę kremu z mascarpone kremem z mascarpone i bitej śmietany. Pamiętajcie jednak, że wierzchnie różyczki powinny być wykonane z kremu o gęstszej konsystencji. Jeśli nie macie możliwości lub nie chcecie wykorzystywać mascarpone, proponuję klasyczny krem budyniowy, a w wersji najmniej kalorycznej – krem jogurtowy.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Biszkopt
- biszkopt czekoladowy (z 6 jajek, 12 łyżek cukru, 8 łyżek mąki tortowej i 4 łyżek gorzkiego kakao - wersja klasyczna (wyrastający na pianie z białek lub ekspresowa (te same składniki, ale wyrasta na 2 łyżeczkach proszku do pieczenia)))
Polewa
- polewa z białej czekolady (100 g białej czekolady roztopione z 25 g masła lub 25 ml śmietanki kremówki, przed wymieszaniem zabarwiona barwnikiem spożywczym)
Krem
- krem z mascarpone (1 kg mascarpone wymieszanego ze 100 g białej czekolady (roztopiona w kąpieli wodnej, delikatnie przestudzona oraz barwnikiem spożywczym i 1 łyżką ekstraktu z wanilii))
Poncz
- 1 szklanka zielonej herbaty (wymieszana z 2 łyżkami likieru pomarańczowego lub limonkowego oraz, opcjonalnie, 1 łyżką syropu z agawy lub miodu o delikatnym smaku)
Dodatkowo
- ok. 100-150 g marmolady z róży (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
Biszkopt ekspresowy czekoladowy
- 6 jajek miksuję na największych obrotach miksera z 12 łyżkami cukru (polecam ksylitol - mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny), a kiedy się spienią, dodaję 8 łyżek mąki pszennej typ 400-450 przesianej z 4 łyżkami gorzkiego kakao i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia) i mieszam całość delikatnie, za pomocą widelca.
- Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, wstawiam na ok. 60 minut do lekko podgrzanego piekarnika, nastawionego na 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Nie otwieram w trakcie pieczenia, a po upieczeniu od razu wyjmuję i studzę, w foremce, na kratce.Jeśli biszkopt jest pieczony w 3 osobnych foremkach, można skrócić czas pieczenia do ok. 25-30 minut.
- Wystudzony biszkopt, który był pieczony w jednej formie, kroję na 3 blaty.
Składanie tortu
- Dolną warstwę biszkoptu układam na paterze i nasączam ⅓ ponczu. Można nałożyć, opcjonalnie, marmoladę z róży. Na biszkopcie rozsmarowuję ¼ kremu, przykrywam kolejną warstwą biszkoptu.Powtarzam czynności, na końcu nasączając wierzchni biszkopt i smarując go cieniutką warstwą konfitury lub kremu (wystarczy wklepać odrobinę kremu w biszkopt i zeskrobać nadmiar łopatką - dzięki temu łatwiej będzie polać wierzch polewą i nie będą w tym przeszkadzać żadne okruszki).
Dekorowanie
- Dekoruję wierzch tortu polewą i odstawiam do lodówki do stężenia, na ok. 30 minut.
- Za pomocą szprycy zakończonej tylką typu M dekoruję boki i górną krawędź tortu wzorem w różyczki. Rozpoczynam od dołu i kieruję się ku górze. Różyczki powstają podczas wyciskania kremu od środka na zewnątrz, a na koniec trzeba nieco mocniejszego pociągnięcia, żeby każdy kwiatek był ładnie zakończony.
- Wstawiam tort do lodówki jeszcze na ok. 2,5 godziny, do utwardzenia się kremu.
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić biszkopt czekoladowy klasyczny oraz ekspresowy
- Jak zrobić polewę z białej czekolady
- Jak zrobić krem z mascarpone lub krem budyniowy, albo krem jogurtowy
- Zakalec - jak powstaje i jak go uniknąć
- Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
Wartości odżywcze

Ciekawa jestem, czy spodoba się Wam mój tort serce. Czym przełożycie? Jeśli zagości na Waszym stole, życzę wszystkim smacznego i czekam na informację w komentarzach, jaki był efekt :).