Krem jogurtowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Krem jogurtowy

Krem jogurtowy

Krem jogurtowy

Nie ma nic lepszego do cukierniczych dekoracji od wysokotłuszczowych kremów do tortów. Mają idealną konsystencję i delikatny smak, doskonale wyciska się je za pomocą szprycy, a zarówno te maślane jak i z kremowych serków można, na wiele sposobów, wzbogacać o smakowe lub kolorystyczne dodatki. Polecam Wam jednak, jeśli chcecie zadbać o zdrowie i piękną sylwetkę, koniecznie wypróbować dietetyczny krem jogurtowy.

Zobacz też: Najlepsze przepisy FIT

Można przygotować go z jogurtu greckiego: ten najlepszy, naturalny, ma co prawda ok. 10% tłuszczu, ale to wciąż o wiele mniej niż 36% tłuszczu w kremowej śmietance, 40-75% tłuszczu w mascarpone lub 82% tłuszczu w maśle.

Na krem jogurtowy można też „przerobić” gęsty jogurt typu greckiego, o obniżonej do 2% zawartości tłuszczu, który z reguły zawiera dodatek mleka w proszku, skrobi modyfikowanej lub żelatyny. Zwykły cukier warto zastąpić ksylitolem (cukrem brzozowym), zawierającym dwa razy mniej kalorii, o niższym indeksie glikemicznym.

Jak smakuje krem z jogurtu i do czego go wykorzystać?

Jaki jest w smaku krem jogurtowy? Smakuje dokładnie jak jogurt naturalny z dodatkiem cukru, dlatego najlepiej nada się do dekoracji deserów o rześkich, lekkich, owocowych smakach, zastępując bitą śmietanę. Pasuje też do czekolady, galaretek, sprawdzi się idealnie do nadziewania naleśników, jeśli chcecie zrezygnować z zawierającego laktozę białego sera. Można przekładać nim i dekorować lekkie biszkopty oraz te odrobinę cięższe, wyrastające ciasta. Sprawdziłam go też przy okazji dekorowania babeczek cupcakes. Ma dość gęstą, kremową konsystencję, a po zagęszczeniu żelatyną lub galaretką ładnie zachowuje nadany mu kształt, więc możecie go też wykorzystać do zawijania rolady.

Do deserów i wypieków „cięższych”, o bogatszym smaku (zawierających dodatki tj. kawa, orzechy, chałwa) wybierzcie budyniowy, maślany lub z mascarpone czy z bitej śmietany. Liczcie uważnie kalorie, a potem… idźcie pobiegać :).

Krem jogurtowy

Krem jogurtowy

Przepis na krem jogurtowy na bazie gęstego jogurtu greckiego, z którego odcedza się serwatkę, a następnie miksuje z dodatkiem cukru pudru. Doskonały krem z jogurtu do ciast, tortów i deserów.
4.5 od 10 osób
Przygotowanie: 10 min
Odcedzanie serwatki: 5 godz.
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Grecka, Polska
Przepis na: krem jogurtowy, krem na jogurcie, krem z jogurtem, krem z jogurtu
Liczba porcji: 1 porcja do przełożenia 1-2 warstw ciasta o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 135kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 800 g jogurtu naturalnego greckiego
  • ¼-½ szklanki cukru brzozowego lub zwykłego cukru pudru (opcjonalnie)
  • 1 łyżka żelatyny lub galaretki o dowolnym smaku (+ 2-3 łyżki gorącej wody; opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Zobacz też
Szynka

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na durszlaku układam papierowy ręcznik lub serwetkę i przelewam jogurt. Odstawiam durszlak z jogurtem do miski i wstawiam na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki, do odsączenia.
  • Po odsączeniu wypijam zdrową serwatkę zgromadzoną na dnie miski (można też wykorzystać ją jako dodatek do koktajlu lub zrobienia serka ricotta), a gęsty jogurt sprawnym ruchem przekładam do naczynia do zmiksowania.
  • Ubijam jogurt przez ok. 3 minuty (początkowo na średnich, później na najwyższych obrotach miksera), opcjonalnie dodając do smaku cukier, np. brzozowy.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Cukier brzozowy (ksylitol) zapewnia niski indeks glikemiczny kremu.
  2. Do kremu jogurtowego, pod koniec ubijania, można dodać żelatynę lub galaretkę, dokładnie rozpuszczoną w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie. Przed dodaniem do miski z kremem warto wymieszać ją z 1 łyżką kremu w celu zahartowania. Bardzo powoli i stopniowo trzeba ją dodawać i ubijać, rozprowadzając po coraz większej ilości jogurtu (zbyt szybkie wymieszanie i rozprowadzenie może spowodować powstanie grudek w kremie).
  3. Wykorzystuję krem jogurtowy do przełożenia ciasta i/lub dekoracji i, w przypadku dodania żelatyny, odstawiam na ok. 30 minut do dodatkowego schłodzenia do lodówki.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić gęsty, kremowy jogurt naturalny w domu
  2. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 135kcal (7%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Białko: 21g (42%) | Cholesterol: 10mg (3%) | Sód: 73mg (3%) | Potas: 282mg (8%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 10IU | Wapń: 220mg (22%) | Żelazo: 0.1mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie mi znać w komentarzach, jak udał się Wam krem z jogurtu. Jestem też ciekawa, do jakiego ciasta lub deseru go wykorzystacie!

31 komentarzy
  • Niestety na stronie jest napisane: 1 łyżka galaretki lub żelatyny +2-3 łyżki wody… niestety posłużyłam się powyższymi proporcjami i krem katastrofa… spływa z ciasta i nie tężeje. Niestety ciasto urodzinowe dla mamy z tą masą okazało się niewypałem…. masa spływa z ciasta. Wydawało mi się, że to za mało na taką ilość jogurtu, ale niestety zawierzyłam autorce przepisu i teraz żałuję…. jak późnej zobaczyłam w komentarzach temat ten był już poruszany, a autorka nie poprawiła przepisu. Nie wyobrażam sobie nie dodać żelatyny w ogóle do tego kremu, bo jest on rzadki….. robiłam z jogurtu greckiego firmy „Bakoma”.

    • Nie mam niestety możliwości sprawdzenia na odległość, dlaczego niektórym z Was ten krem nie wychodzi, dlatego nie zmieniam proporcji w przepisie, ponieważ sama wielokrotnie się nimi posługiwałam i krem zawsze wychodził jak trzeba.

  • Dzień dobry!
    Czy do kremu można dodać jakiś mus owocowy lub owoce w innej formie, żeby krem zrobił się owocowy?

    Pozdrawiam serdecznie

    • Zależy czy jest to gęsty jogurt – żeby nie okazało się, że po odsądzeniu zostanie go tyle, co kot napłakał ;). Warto jeszcze zwrócić uwagę, że jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu są z reguły zagęszczane białkami mleka lub mlekiem w proszku.

  • Pani Doroto mam pytanie związane z dodaniem galaretki do jogurtu. W filmie jest informacja że ma być 5 łyżek galaretki a w podanych składnikach ma stronie że 1 łyżka. Bardzo proszę o informacje ile tej galaretki i wody oraz czy woda powinna być tylko przestudzona czy tężejąca.

  • Moja córka nie lubi śmierany i mascarpone….mam zamiar wykorztstac ten krem do zrobienia jej na 11te urodziny tortu kokosowego…myślę że się nada z białą czekoladą zastępując żelatynę jednak nie wiem ile tej czekolady użyć na 800 g jogurtu by krem by wmiarę sztywny?

  • Pyszny krem, świetnie komponuje się z ciastem Leśny Mech 🙂 Chciałabym zrobić je w formie babeczek. Jak przygotować krem i po jakim czasie przełożyć go do szprycy, by nie spłynął? Czy można go wykorzystać w ten sposób? Czy tylko przełożyć babeczki jak ciasto?

    Serdecznie pozdrawiam 🙂

    • Natalio, da się :). Dekorowałam nim sernik na zimno z kiwi, możesz tak samo udekorować babeczki. Jak już wystygną to nakładasz kremu do szprycy, dekorujesz i wstawiasz do lodówki. Jeśli babeczki będą miały przez jakiś czas po stężeniu stać poza lodówką (np. będziesz je przewozić w pudełku), dobrze byłoby, żebyś przygotowała wersję usztywnioną żelatyną. Ale w lodówce ten krem utrzyma na babeczkach kształt nawet i bez żelatyny.

  • Pani Dorotko, jakiej marki jogurt Pani kupuje? Bo sporo jest jogurtów typu greckiego, nie wiem, gdzie szukać jogurtu greckiego i jaki Pani poleca.
    Pozdrawiam

    • Sama robię jogurt naturalny domowy :). Ale polecam poczytać składy na opakowaniach jogurtów w sklepie i jeśli to ma być jogurt grecki, to będzie się składać z mleka owczego (nie spotkałam nigdy w żadnym polskim sklepie) lub mieszanki mleka krowiego i śmietany, dzięki której jest tłusty, bo jogurt grecki tłusty być musi. Żadnych dodatków mleka w proszku, ewentualnie mogą się w nim znaleźć dodatkowe białka mleka. Ze znanych na polskim rynku firm kiedyś takie jogurty miały Klimeko i Zott. Można też odcedzić sobie przez noc, w lodówce, zwykły jogurt naturalny (jeśli sklepowy, to taki bez mleka w proszku ma np. Bakoma – ale ma też taki z mlekiem w proszku, więc trzeba doczytać) tak jak my to zrobiliśmy w filmie i wtedy robi się z niego bardzo gęsty, tłusty, kremowy jogurt, który ma idealnie grecką konsystencję :).

  • W jogurcie nie ma serwatki, ale to nie jest ważne. Można też zagęścić tzw śmietam-fix’em. Wiem, że większość ludzi uważa,że to nie jest dobre, ale w skład tego proszku wchodzi jedynie glukoza i skrobia, która musiała być trochę zmodyfikowana, aby była całkowicie przyswajalna, bo nieprzetworzonej nie strawimy. Skrobia to nic innego jak mąka ziemniaczana lub skrobia z warzyw strączkowych np. fasoli. Ja robiłem w ten sposób, że jogurt grecki roztrzepałem i gdy zrzedł dodałem śmietan-fix. Odrobina ziaren z laski wanilii i miód. Przepraszam, za moje wymądrzania się.

    • Skrobia modyfikowana i glukoza to oczywiście nie jest koniec świata, ale najlepiej starać się nie korzystać z takich dodatków, chyba że krem musi być koniecznie sztywniejszy, a też nie każdy przepada za dodawaniem do deserów żelatyny.

      Wanilia i miód z jogurtem – to musiał być obłędnie dobry smak :).

      Co do serwatki – kiedyś na spotkaniu z Danone uczono nas, że to właśnie serwatka jest płynem, który się wytrąca z jogurtu. Ale nie będę się przy tym upierać, bo nie mam wykształcenia w tej dziedzinie :).

      • Serwatka, jak sama nazwa wskazuje, jest z sera. Ja oczywiście też jestem za tym, żeby zagęszczać żelatyną, ale jeżeli ktoś przesadzi to może wyjść galaretka, a jeżeli da za mało, to wszystko będzie pływać. Podziwiam Pani pasję do gotowania, bo ja ,jako młody kucharz, zaczynam ją tracić. Oby tak dalej. 😀 PS. Mam kilka własnych przepisów i jeżeli wyrazi Pani chęć mogę się z Panią nimi podzielić.

  • Witam 🙂 jak długo taki krem z żelatyną będzie dobry? boję się, że kiedy przygotuje tort dzień wcześniej wieczorem to na drugi dzień również wieczorem może być kwaśny.

  • myślę, że trochę rozpuszczonej żelatyny wpłynie na korzyść. Po wyjęciu z
    lodówki ciasta krem nie straci tak szybko formy 😉

  • Bardzo fajny pomysł! Prosty, wymaga jedynie pomyślenia o nim dzień
    wcześniej. Pozdrawiam, miłych świąt Wielkiejnocy! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom