fbpx
Czytasz właśnie
Tiramisu czekoladowe

Tiramisu czekoladowe

  • na czekoladowym biszkopcie
  • z kremem czekoladowym z mascarpone z dodatkiem gorzkiej czekolady
  • udekorowane bitą śmietaną
  • nietypowa modyfikacja klasycznego deseru
  • opcjonalnie do podania z owocami leśnymi
Tiramisu czekoladowe

Tiramisu czekoladowe to prosty eksperyment kulinarny. Klasyczny przepis jest tu bazą, a tiramisu czekoladowe to kilka jego drobnych modyfikacji. Dzięki nim można uzyskać zupełnie nowy efekt! Zamiast jasnego biszkoptu – kakaowy. Zamiast jasnego kremu – czekoladowy. I ciemna odsłona jasnego przysmaku gotowa. Tiramisu z czekoladą można przyrządzić w pucharkach lub jednej, większej formie. Tak samo jak w przypadku klasycznej, włoskiej wersji. Pokażę Wam dziś jak zrobić tiramisu z czekoladą, które wymyśliłam, chcąc wykorzystać pozostałe po przyrządzaniu świątecznego ciasta składniki. Kakaowe ciasto z czekoladowym kremem mascarpone w nowym wydaniu.

Tiramisu czekoladowe o głębokim smaku

W klasycznej wersji krem z mascarpone i żółtek to słodycz o łagodnym smaku. Tiramisu z czekoladą ma z kolei zdecydowanie głębszy smak. Natomiast konsystencja mojego tiramisu z kakao to wciąż puszysty krem, który swoją lekkość zawdzięcza ubitym na pianę białkom jajek. Przygotowując tiramisu z czekoladą, sięgnęłam po nowe doznania smakowe!

Tiramisu czekoladowe z kremem kakaowym

Tiramisu czekoladowe

Klasyczny włoski deser w wersji z czekoladą: tiramisu czekoladowe. Do przygotowania w jednej formie lub pucharkach, albo ułożenia na talerzykach i schłodzenia. Najlepsze tiramisu z czekoladą z kremem czekoladowym z mascarpone z dodatkiem piany z białek oraz żółtkami, nasączonymi kawą z likierem biszkoptami, doskonałym kakao i posypką z czekolady.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: czekoladowe tiramisu, tiramisu czekoladowe, tiramisu z czekoladą
Liczba porcji: 8
Kalorie: 556kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g podłużnych biszkoptów kakaowych (ladyfingers; savoiardi; ja wykorzystałam kawałki biszkoptu czekoladowego)
  • 450 g mascarpone
  • 150 g gorzkiej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 5 jajek (wyparzone)
  • 2 szklanki posłodzonej kawy
  • ¼ szklanki cukru (+ 2 łyżki cukru pudru)
  • gorzkie kakao

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak wyparzyć jajko
  3. Jak zrobić biszkopt czekoladowy (polecam wersję z 3 jajek; może upiec się szybciej niż z 6, w zależności od wielkości wybranej foremki)
  4. Piana z białek – jak ubić
  5. Tiramisu bez surowych jajek można przygotować, przekładając biszkopty kremem czekoladowym z mascarpone lub budyniowym
  6. Tiramisu wegańskie można przygotować, przekładając biszkopty wegańskie bitą śmietaną kokosową zmiksowaną z dodatkiem 2-3 łyżek kakao

Jak zrobić

  • Sprawdzam jaka ilość biszkoptów zmieści się na dnie naczynia i szacuję, ile warstw uzyskam. Krem z mascarpone podzielę na tyle samo części.
    Domowe, włoskie tiramisu składa się najczęściej z dwóch warstw biszkoptów i dwóch warstw kremu.
  • W wysokim naczyniu ucieram za pomocą miksera elektrycznego żółtka z 5 łyżkami cukru pudru na gładko.
  • Do żółtek dodaję ser mascarpone, ucieram na gładki krem. Pod koniec ucierania stopniowo dodaję roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę.
  • Białka ubijam mikserem elektrycznym (na najniższych obrotach) na sztywną pianę w osobnej misce. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam aż się rozpuści, a piana zgęstnieje i jeszcze bardziej się usztywni.
  • Delikatnie łączę łyżką pianę z białek z masą żółtkową, aż powstanie krem.
  • Biszkopty delikatnie namaczam w kawie i układam pierwszą warstwę na dnie brytfanny. (Wystarczy przyłożyć biszkopt z obu stron na 1 sekundę do powierzchni kawy; dodatkową wilgoć pochłoną z kremu podczas chłodzenia).
  • Na wierzch biszkoptów nakładam pierwszą warstwę kremu, wyrównuję i posypuję cienką warstwą kakao przesianego przez sitko.
  • Układam kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, kremu, kakao itd. Ostatnią, wierzchnią warstwą będzie krem posypany kakao, który można dodatkowo ozdobić wiórkami z ciemnej i/lub białej czekolady.
  • Chłodzę tiramisu w lodówce przez 2-3 godziny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 175g | Kalorie: 556kcal (28%) | Węglowodany: 44g (15%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Cholesterol: 275mg (92%) | Sód: 148mg (6%) | Potas: 154mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 1300IU (26%) | Wapń: 129mg (13%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tiramisu z czekoladą w roli głównej

Czekoladowe biszkopty wnoszą intensywność i głęboki aromat kakao do każdego kęsa. To odważne odejście od klasycznej jasnej wersji, które otwiera drzwi do zmysłowych doświadczeń smakowych. Choć to eksperyment, to jednak wciąż hołduje włoskiej tradycji, zyskując jednocześnie nowe kształty smaku.

Zobacz też
Krem cytrynowy

Na jesienne i zimowe wieczory, święta i Walentynki

Tiramisu czekoladowe, dzięki swojemu intensywnemu smakowi, z pewnością zachwyci tych z Was, który uwielbiają czekoladę. To idealny deser, kiedy preferujecie bardziej zdecydowane smaki. Myślę, że będzie doskonałą propozycją na specjalne okazje, romantyczne kolacje, urodziny czy domowe przyjęcia. Zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy chętniej sięgamy po głębsze, bardziej wyraziste, odrobinę dekadenckie smaki.

Owoce dla kontrastu i przełamania koloru i smaku

Aby jeszcze bardziej podkreślić smak można podać tiramisu czekoladowe z owocami leśnymi, które zrównoważą intensywność czekolady swoją świeżością. Odrobina świeżej mięty czy karmelizowane gruszki lub jabłka również świetnie sprawdzą się jako dodatek, którym można przyozdobić deser lub talerzyk. Wspaniałym akompaniamentem będzie też kieliszek czerwonego wina lub mocna kawa, podkreślająca nuty kakao.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Tiramisu kakaowe – nowe otwarcie w świecie smaków

Tiramisu kakaowe to kreatywny krok naprzód, oparty na klasycznym przepisie. To wyjątkowe doświadczenie smakowe, które łączy tradycję z innowacją. Polecam Wam spróbować tego eksperymentu w swojej kuchni i delektować się bogactwem smaków, które wydobywają się z całego tego słodkiego chaosu! Dajcie koniecznie znać, jak smakowało i z czym zdecydowaliście się je podać.

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom