fbpx
Czytasz właśnie
Tiramisu czekoladowe

Tiramisu czekoladowe

Tiramisu czekoladowe
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Są takie desery, z którymi łatwo eksperymentować. Klasyczny przepis jest bazą, a kilka drobnych modyfikacji pozwala uzyskać zupełnie nowy efekt. Takie jest właśnie tiramisu czekoladowe. Zamiast jasnego biszkoptu – kakaowy. Zamiast jasnego kremu – czekoladowy. I ciemna odsłona jasnego przysmaku gotowa. Tiramisu z czekoladą można przyrządzić w pucharkach lub jednej, większej formie. Tak samo jak w przypadku klasycznej, włoskiej wersji. Pokażę Wam dziś jak zrobić tiramisu z czekoladą, które wymyśliłam, chcąc wykorzystać pozostałe po przyrządzaniu świątecznego ciasta w kształcie choinki składniki.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Tiramisu czekoladowe

Tiramisu czekoladowe

Klasyczny włoski deser w wersji z czekoladą: tiramisu czekoladowe. Do przygotowania w jednej formie lub pucharkach, albo ułożenia na talerzykach i schłodzenia. Najlepsze tiramisu z czekoladą z kremem czekoladowym z mascarpone z dodatkiem piany z białek oraz żółtkami, nasączonymi kawą z likierem biszkoptami, doskonałym kakao i posypką z czekolady.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 30 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: czekoladowe tiramisu, tiramisu czekoladowe, tiramisu z czekoladą
Liczba porcji: 8
Kalorie: 556kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g podłużnych biszkoptów kakaowych (ladyfingers; savoiardi; ja wykorzystałam kawałki biszkoptu czekoladowego)
  • 450 g mascarpone
  • 150 g gorzkiej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
  • 5 jajek (wyparzone)
  • 2 szklanki posłodzonej kawy
  • ¼ szklanki cukru (+ 2 łyżki cukru pudru)
  • gorzkie kakao

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Sprawdzam jaka ilość biszkoptów zmieści się na dnie naczynia i szacuję, ile warstw uzyskam. Krem z mascarpone podzielę na tyle samo części.
    Domowe, włoskie tiramisu składa się najczęściej z dwóch warstw biszkoptów i dwóch warstw kremu.
  • W wysokim naczyniu ucieram za pomocą miksera elektrycznego żółtka z 5 łyżkami cukru pudru na gładko.
  • Do żółtek dodaję ser mascarpone, ucieram na gładki krem. Pod koniec ucierania stopniowo dodaję roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę.
  • Białka ubijam mikserem elektrycznym (na najniższych obrotach) na sztywną pianę w osobnej misce. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam aż się rozpuści, a piana zgęstnieje i jeszcze bardziej się usztywni.
  • Delikatnie łączę łyżką pianę z białek z masą żółtkową, aż powstanie krem.
  • Biszkopty delikatnie namaczam w kawie i układam pierwszą warstwę na dnie brytfanny. (Wystarczy przyłożyć biszkopt z obu stron na 1 sekundę do powierzchni kawy; dodatkową wilgoć pochłoną z kremu podczas chłodzenia).
  • Na wierzch biszkoptów nakładam pierwszą warstwę kremu, wyrównuję i posypuję cienką warstwą kakao przesianego przez sitko.
  • Układam kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, kremu, kakao itd. Ostatnią, wierzchnią warstwą będzie krem posypany kakao, który można dodatkowo ozdobić wiórkami z ciemnej i/lub białej czekolady.
  • Chłodzę tiramisu w lodówce przez 2-3 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak sprawdzić świeżość jajka
  2. Jak wyparzyć jajko
  3. Jak zrobić biszkopt czekoladowy (polecam wersję z 3 jajek; może upiec się szybciej niż z 6, w zależności od wielkości wybranej foremki)
  4. Piana z białek - jak ubić
  5. Tiramisu bez surowych jajek można przygotować, przekładając biszkopty kremem czekoladowym z mascarpone lub budyniowym
  6. Tiramisu wegańskie można przygotować, przekładając biszkopty wegańskie bitą śmietaną kokosową zmiksowaną z dodatkiem 2-3 łyżek kakao

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 175g | Kalorie: 556kcal (28%) | Węglowodany: 44g (15%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 35g (54%) | Tłuszcze nasycone: 20g (125%) | Cholesterol: 275mg (92%) | Sód: 148mg (6%) | Potas: 154mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 1300IU (26%) | Wapń: 129mg (13%) | Żelazo: 2.6mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom