Są takie desery, z którymi łatwo eksperymentować. Klasyczny przepis jest bazą, a kilka drobnych modyfikacji pozwala uzyskać zupełnie nowy efekt. Takie jest właśnie tiramisu czekoladowe. Zamiast jasnego biszkoptu – kakaowy. Zamiast jasnego kremu – czekoladowy. I ciemna odsłona jasnego przysmaku gotowa. Tiramisu z czekoladą można przyrządzić w pucharkach lub jednej, większej formie. Tak samo jak w przypadku klasycznej, włoskiej wersji. Pokażę Wam dziś jak zrobić tiramisu z czekoladą, które wymyśliłam, chcąc wykorzystać pozostałe po przyrządzaniu świątecznego ciasta w kształcie choinki składniki.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g podłużnych biszkoptów kakaowych (ladyfingers; savoiardi; ja wykorzystałam kawałki biszkoptu czekoladowego)
- 450 g mascarpone
- 150 g gorzkiej czekolady (rozpuszczona w kąpieli wodnej)
- 5 jajek (wyparzone)
- 2 szklanki posłodzonej kawy
- ¼ szklanki cukru (+ 2 łyżki cukru pudru)
- gorzkie kakao
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Sprawdzam jaka ilość biszkoptów zmieści się na dnie naczynia i szacuję, ile warstw uzyskam. Krem z mascarpone podzielę na tyle samo części.Domowe, włoskie tiramisu składa się najczęściej z dwóch warstw biszkoptów i dwóch warstw kremu.
- W wysokim naczyniu ucieram za pomocą miksera elektrycznego żółtka z 5 łyżkami cukru pudru na gładko.
- Do żółtek dodaję ser mascarpone, ucieram na gładki krem. Pod koniec ucierania stopniowo dodaję roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę.
- Białka ubijam mikserem elektrycznym (na najniższych obrotach) na sztywną pianę w osobnej misce. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i ubijam aż się rozpuści, a piana zgęstnieje i jeszcze bardziej się usztywni.
- Delikatnie łączę łyżką pianę z białek z masą żółtkową, aż powstanie krem.
- Biszkopty delikatnie namaczam w kawie i układam pierwszą warstwę na dnie brytfanny. (Wystarczy przyłożyć biszkopt z obu stron na 1 sekundę do powierzchni kawy; dodatkową wilgoć pochłoną z kremu podczas chłodzenia).
- Na wierzch biszkoptów nakładam pierwszą warstwę kremu, wyrównuję i posypuję cienką warstwą kakao przesianego przez sitko.
- Układam kolejną warstwę nasączonych biszkoptów, kremu, kakao itd. Ostatnią, wierzchnią warstwą będzie krem posypany kakao, który można dodatkowo ozdobić wiórkami z ciemnej i/lub białej czekolady.
- Chłodzę tiramisu w lodówce przez 2-3 godziny.
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak sprawdzić świeżość jajka
- Jak wyparzyć jajko
- Jak zrobić biszkopt czekoladowy (polecam wersję z 3 jajek; może upiec się szybciej niż z 6, w zależności od wielkości wybranej foremki)
- Piana z białek – jak ubić
- Tiramisu bez surowych jajek można przygotować, przekładając biszkopty kremem czekoladowym z mascarpone lub budyniowym
- Tiramisu wegańskie można przygotować, przekładając biszkopty wegańskie bitą śmietaną kokosową zmiksowaną z dodatkiem 2-3 łyżek kakao
Wartości odżywcze
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery