fbpx
Czytasz właśnie
Krem z mascarpone

Krem z mascarpone

Krem z mascarpone

Najprostszy do zrobienia krem do tortów, ciast, deserów czy babeczek, to krem z mascarpone, choć chyba równie łatwy, za to wymagający odrobinę dłuższych oczekiwań, jest o wiele lżejszy i mniej kaloryczny jogurtowy. Oba przygotowuje się w podobny sposób: miksując odcedzony z serwatki ser lub jogurt, wzbogacając o środek słodzący oraz opcjonalne dodatki smakowe. Te kremy zdecydowanie różnią się smakiem: jogurtowy najlepiej nada się do ciast lekkich, z owocami, a w deserach owocowych i tych bazujących na galaretce może z powodzeniem zastąpić bitą śmietanę. Z kolei krem z mascarpone ma łagodny, uniwersalny smak oraz łatwiejszą do utrzymania konsystencję, dzięki czemu można wykorzystać go do dekoracji bez konieczności usztywniania za pomocą żelatyny.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze torty

Wybierając ser mascarpone na krem, najlepiej skorzystać z najtłustszej wersji, która, niestety, zawiera aż 75% tłuszczu. To klasyczny, włoski, kremowy ser, choć można go też zastąpić lżejszym serkiem mascarpone o zawartości tłuszczu wynoszącej ok. 40%, za to koniecznie trzeba wybrać taki z wyższego przedziału cenowego, w którym nie czuć posmaku margaryny. Mniej tłuszczu od klasycznego mascarpone zawiera też ser typu philadelphia, chociaż charakteryzuje go lekko słonawy posmak, przez co nie każdemu może przypaść do gustu.

Niektóre serki (zwłaszcza te tańsze, dyskontowe) mają tendencję do warzenia się: w trakcie ubijania, nawet na niższych obrotach, mogą się w nich pojawić grudki. Jeśli nie pomaga wcześniejsze odcedzenie serwatki, do takiego zwarzonego kremu można dodać mleko w proszku, które poprawi jego konsystencję.

Krem z mascarpone

Krem z mascarpone

Krem z mascarpone do tortów lub ciast oraz dekoracji deserów. Łatwy do zrobienia i bez miksowania, powstaje po wymieszaniu serka mascarpone z cukrem pudrem lub roztopioną białą czekoladą i opcjonalnymi dodatkami.
4.58 from 50 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: krem mascarpone, krem z mascarpone
Liczba porcji: 1 porcja do przełożenia 1-2 warstw ciasta o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 454kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Bazowe składniki na krem mascarpone

  • 750-1000 g mascarpone (odlana serwatka)
  • ½ szklanki cukru pudru lub ksylitolu (około; zamiast cukru można wykorzystać 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej)

Dodatki do wyboru (opcjonalnie)

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka soku owocowego (np. z cytryny lub z pomarańczy)
  • 1 łyżka likieru (np. amaretto)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • barwnik spożywczy w dowolnym kolorze (wg przepisu na opakowaniu)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

  • Na najniższych obrotach miksera (lub mieszając ręcznie, za pomocą łyżki) ubijam mascarpone z dodatkiem cukru pudru lub ksylitolu (UWAGA: zbyt długi czas ucierania oraz za wysokie obroty mogą doprowadzić do zwarzenia się kremu).
  • Pod koniec ubijania dodaję opcjonalny dodatek smakowy.
  • Krem rozsmarowuję na cieście.Można też wykorzystać go do dekorowania tortów, ciast i deserów za pomocą szprycy.
  • Przed podaniem ciasto lub deser z kremem z mascarpone chłodzę przez ok. 2 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 454kcal (23%) | Węglowodany: 8g (3%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 42g (65%) | Tłuszcze nasycone: 26g (163%) | Cholesterol: 95mg (32%) | Sód: 52mg (2%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1330IU (27%) | Wapń: 133mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, do czego Wy wykorzystacie krem mascarpone – podzielicie się pomysłami w komentarzach? 🙂

14 komentarzy
    • Przepraszam, pomyliło mi się w poprzednim komentarzu, więc go usunęłam, żeby nikogo nie wprowadzić w błąd. Pod lukier plastyczny nadaje się krem maślany, krem budyniowy i krem z mascarpone teoretycznie też, ale myślę, że dużo zależy od tego, czy jest to mascarpone o zawartości tłuszczu 75% czy mniej. Na pewno nie nadaje się krem z bitej śmietany, bo wtedy lukier plastyczny się rozpuszcza. Nie mam niestety doświadczenia praktycznego w tej kwestii, bo nie robiłam nigdy dekoracji z lukrem plastycznym na tortach. Podpowiadam jedynie teorię i zasłyszane informacje.

    • Najbardziej odporne na wysokie temperatury będą kremy usztywniane żelatyną, skrobią kukurydzianą, mlekiem w proszku oraz te niskotłuszczowe, przygotowywane na bazie piany z białek ubijanych na parze. Dekoracje z lukru plastycznego też dość dobrze znoszą wyższe temperatury. Warto jednak pamiętać, że bezpieczniejsze będą mniej wyszukane dekoracje o jak najmniejszej liczbie drobnych elementów.

  • Mam pytanie czy do kremu mascarpone nie dodaje się żółtek. Spotkałam się już z takim przepisem. Mnie chodzi o zwarty krem z owocami żurawinu ułożony na biszkopcie a na wierzchu beza. Jadłam już takie ciasto i jest wyborne. Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam Danuta

    • Można przygotować taki krem w wersji z żółtkami, jest delikatniejszy i lżejszy w konsystencji, a za sprawą żółtek nie powinien pękać pod owocami, co może się zdarzyć w przypadku kremu z samego serka mascarpone i zyska też delikatny kolor.

      Proporcje na ok. 450 g kremu:
      – 3 żółtka
      – 2 łyżki cukru lub ksylitolu
      – 2 łyżka likieru pomarańczowego lub cytrynowego
      – 250 g mascarpone

      Żółtka trzeba utrzeć z cukrem na najwyższych obrotach, niemal do białości, potem zmniejszyć obroty miksera do minimum i ucierać, dodając stopniowo, cienką strużką, likier, a potem, łyżka po łyżce, mascarpone.

      Tylko to jest krem, który nie nadaje się do zapiekania, więc bezę trzeba upiec osobno, na papierze do pieczenia, a potem, po wystudzeniu, wyłożyć na kremie i owocach :).

  • Witam ! Chciałabym się dowiedzieć czy można dodać do tego kremy jakiś owoców lub syropu owocowego żeby miał jakiś smak. Chcem upiec tort z masą czekoladową i jedną jakąś z smakiem owoców. Pozdrowienia 🙂

    • Można dodać 1-2 łyżki syropu owocowego (sprawdziłam). Myślę, że mus z malin, jagód lub truskawek (ok. 2 łyżki) wymieszany z tym serkiem też będzie trzymać konsystencję, ale jeszcze tego nie testowałam.

  • Już od dłuższego czasu szukałam idealnego kremu do deserów i w końcu znalazłam! Po prostu rozpływa się w ustach 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom