Biszkopt czekoladowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Biszkopt kakaowy

Klasyczny biszkopt bez proszku do pieczenia, tym razem o czekoladowym lub, jak kto woli, kakaowym smaku czyli biszkopt czekoladowy do tortów, ale nie tylko :). Jest bardzo delikatny, lekki i puszysty, wyrasta na pianie z białek, a przygotowuje się go bez dodatku tłuszczu i mąki ziemniaczanej. To najprostszy zestaw składników na biszkopt czekoladowy, jaki można sobie wyobrazić, a proporcje są ułożone tak, żeby w łatwy sposób można było je przeliczać i dostosowywać do większej lub mniejszej ilości jajek, w zależności od tego w jakiej tortownicy lub blaszce będzie upieczony.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze kremy do ciasta i tortu

Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy według tego przepisu jest delikatny, lekki i puszysty jak gąbka. Po wystudzeniu i przed przełożeniem kremem warto nasączyć go sokiem, ponczem lub likierem, w zależności od tego jakie będą pozostałe składniki tortu, rolady czy ciasta, które ma z niego powstać. Można wykorzystać zarówno lekkie przełożenie, np. krem z bitej śmietany jak i nieco bardziej gęsty, kremowy, o bogatszej konsystencji. Jeśli biszkopt będzie całkowicie wystudzony i nie nasączy się go nadmiernie płynem, bez problemu utrzyma nawet nieco cięższą masę.

Proporcje na biszkopt czekoladowy są całkiem proste do zapamiętania:

Zobacz też
Sernik budyniowy

  • na 1 jajko przypadają 2 łyżki cukru i 2 łyżki mieszanki mąki i kakao oraz ⅓ łyżki soku z cytryny
  • biszkopt czekoladowy o optymalnym smaku czekolady i ładnym, niezbyt ciemnym, ale też nie za jasnym kolorze brązowym to mieszanka mąki i kakao w proporcji 1:2 (czyli np. 2 łyżki kakao i 4 łyżki mąki, co razem daje 6 łyżek mieszanki potrzebne do upieczenia biszkoptu z 3 jajek). Aby biszkopt był nieco jaśniejszy, można wykorzystać inne proporcje kakao: 1:5 (czyli np. 1 łyżka kakao i 5 łyżek mąki, co razem daje 6 łyżek mieszanki potrzebne do biszkoptu z 3 jajek).

To tyle, jeśli chodzi o matematykę. Mam nadzieję, że nie zabrzmi to zbyt skomplikowanie. W razie potrzeby spójrzcie na poniższą tabelę ze składnikami i instrukcją wykonania i od razu wszystko stanie się jasne :).

Biszkopt czekoladowy

Biszkopt czekoladowy

Puszysty biszkopt czekoladowy bez proszku do pieczenia czyli przepis na lekki, wysoki, puszysty biszkopt kakaowy krok po kroku.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz.
Razem: 1 godz. 15 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: biszkopt czekoladowy
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 172kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 jajek (żółtka oddzielone od białek)
  • 12 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki (przesiana przez sitko)
  • 4 łyżki gorzkiego kakao (przesiane przez sitko)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Żółtka ucieramy z cukrem na gładko, niemal do białości, na najwyższych obrotach miksera.
  • Do utartych żółtek dodajemy mąkę i kakao oraz 1,5 łyżki soku z cytryny, mieszamy całość mikserem na średnich obrotach.
  • Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną pianę. W trakcie miksowana, w momencie gdy piana zacznie bieleć, dodajemy pół łyżki soku z cytryny.
  • Połowę białek dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie, ale w miarę szybko mieszając za pomocą łyżki. Czynność powtarzamy z drugą połową białek.
  • Masę od razu przekładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, mąką lub kaszą manną albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C.
  • W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!
  • Czas pieczenia biszkoptu to ok. 60 minut. Po 55 minutach można uchylić drzwiczki i sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe, wbijając w środek drewniany patyczek. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta jest suchy, można od razu wyjąć tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5-10 minutach.
  • Gotowy biszkopt czekoladowy od razu wyjmujemy z piekarnika. Po wyjęciu, razem z blaszką, można upuścić ciasto z wysokości ok. 30 cm (tzw. rzucanie biszkoptem), dzięki czemu zablokują się w nim pęcherzyki powietrza i mocno nie opadnie.
  • Biszkopt studzimy w tortownicy odwróconej do góry dnem, ustawionej na kratce z piekarnika położonej na stole lub kuchennym blacie, albo na „konstrukcji” z dwóch kubków jednakowej wielkości, o które można oprzeć brzegi tortownicy.
  • Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i kroimy za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki.

Przydatne przepisy i poradniki

4 łyżki kakao można zastąpić 4 łyżkami mąki i w ten sposób przygotować klasyczny, jasny biszkopt.
Przydatne poradniki:
  1. Piana z białek – jak ubić
  2. Zakalec - jak uniknąć

Rodzaj foremki

Liczba jajek potrzebnych na biszkopt

Tortownica o średnicy 21-24 cm6 jajek
Tortownica o średnicy 24-26 cm8 jajek
Tortownica o średnicy 26-28 cm10 jajek
Blaszka kwadratowa o boku 23 cm4 jajka (biszkopt do przekrojenia na 2 placki) lub 6 jajek (3 placki)
Blaszka prostokątna 25x35 cm2 jajka (na roladę)5 jajek (biszkopt do przekrojenia na 2 placki) lub 8 jajek (na 3 placki)

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 172kcal (9%) | Carbohydrates: 29g (10%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 140mg (47%) | Sód: 54mg (2%) | Potas: 108mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 20g (22%) | Witamina A: 205IU (4%) | Witamina C: 1.7mg (2%) | Wapń: 25mg (3%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Biszkopt czekoladowy
Biszkopt czekoladowy
48 komentarzy
  • Pierwszy raz probuje, ale nie pierwszy raz pieke:) Wasze „gluty” jajkowo-maczne mnie nie dziwia. Moze standardowo ubic najpierw bialka i na zmiane dodawac cukier i zoltka a na koncu kakao i make? Ja wlasnie tak zrobilam i rosnie pieknie:) Swoja droga, mega dokladny opis, super:)!

  • Lipa totalna, użyłam proporcji z tego przepisu, dokladnie jak bylo podane, łyżki płaskie, jajka wiejskie rozmiar L, a po dodaniu maki i kakao do żółtek wyszedl mi twardy glut , tak twardy, ze myslalam ze robota spale, o wymieszaniu z białkiem nawet nie bylo mowy.

  • Witam,mimo szczerych chęci i postępowaniu zgodnie z przepisem wyszedł mi zakalec 🙁
    Jestem załamana,bo miał być piękny tort na urodziny męża

  • Wybiłam 6 żółtek od białek dodałam do żółtek 12 łyżek cukru, potem 8 łyzek mąki i 4 łyżki kakao gorzkie i to przesiałam, wszystko zmiksowałam i wyszło bardzo geste(kit) Dlaczego?

  • Witam, czy muszę użyć soku z cytryny ? Nie lubię cytryny, a tym bardziej ciasto tym nasączone. Czy coś się stanie jak zrobię biszkopt bez soku ?

    • Dzień dobry Angeliko! Cytryna nie jest wyczuwalna w cieście po upieczeniu, a ułatwia ubijanie piany z białek. Możesz zastąpić sok z cytryny sokiem z pomarańczy, a jeśli pominiesz go całkiem, tragedii nie będzie :).

  • Ooooo rany trzymajcie proszę kciuki, właśnie włożyłam biszkopt do piekarnika, jestem cukierniczą kuternogą 😉 A uparłam się że na urodziny córki ( w czwartek) zrobię sama tort czekoladowy, przyjdzie cała rodzinka, rodzice, teściowie, babcia, siostry z dziećmi… Pierwszy niestety poszedł do kosza ale robiłam go z innego przepisu, nie tak szczegółowo i prosto opisanego jak ten, a więc… rośnij biszkopcie, rośnij! 😀

  • Pierwszy raz wyrzuciłam masę, bezsensu. Idę szukać lepszego przepisu, bo po połączeniu żółtek z cukrem i mąką mogłam piec spód do sernika 🙁
    Naprawdę jestem mocno rozczarowana przepisem, a to nie był mój pierwszy biszkopt :/

    • Szkoda wyrzucać masy, naleśniki można było usmażyć :). Polecam porównać składy innych przepisów, bo są to standardowe proporcje, więc nie wina, przepisu, a wykonania. Każdemu się może zdarzyć nieudane ciasto, ale na przepis zawsze najłatwiej zrzucić winę :). Pozdrawiam i życzę powodzenia, mój biszkopt to też nie był pierwszy i za każdym razem się udaje.

  • Witam! To będzie moje drugie podejście do jakiegokolwiek biszkoptu. Jednak chciałam zrobić tort w kształcie serca, stąd moje pytanie – da radę zrobić ten biszkopt w foremce silikonowej? Boję się stracić tylu jajek, jeśli okaże się, że opadnie albo nie wyjdzie z formy… (nigdy nie piekłam też nic innego w silikonowej foremce).

    • Różne są foremki, ale ten biszkopt jest delikatny i miękki, więc sugerowałabym, mimo wszystko, delikatnie naoliwić, przed pieczeniem, foremkę spryskiwaczem do oliwy i po upieczeniu wyjmować ciasto dopiero gdy na 100%, całkowicie, wystygnie. Nieco twardszy biszkopt uzyskasz, zamieniając maksymalnie połowę mąki pszennej na mąkę ziemniaczaną lub skrobię kukurydzianą (skrobia kukurydziana jest biała, nie mylić z żółtą mąką kukurydzianą 🙂 ). Czekam na wieści jak się udało :).

      • No i w pośpiechu zapomniałam posmarować 😉 Ale i tak wyszedł fajnie, wyrósł, nic a nic nie opadł, nic się nie przykleił. Wyjęłam już całkowicie zimny zgodnie ze wskazówką (letni faktycznie mógłby się poprzyklejać jeszcze). Chociaż następnym razem dodam mniej mąki, bo dawałam bardziej kopiate łyżki, a chyba powinny być płaskie? Bo wyszedł dosyć zbity, mimo że dawałam tylko mąkę pszenną 450.

  • Witam,
    właśnie wstawiłam biszkopt do piekarnika, trochę się stresuję, bo ostatnio biszkopty przestały mi wychodzić, choć kiedyś nie sprawiały mi problemu. Ten przepis stosuję pierwszy raz, zobaczymy co będzie. Mam tylko pytanie. W jakim celu studzimy biszkopt odwrócony do góry dnem? Ma to też jakiś związek z zachowaniem w nim powietrza, czy chodzi o coś innego? Bo nigdy tak nie robiłam.

  • Mój biszkopt wyszedł cudny. Puszysty i pyszny:) Idealnie przecięłam go na 3 poziomy, nasączyłam herbatą z cytrynką i cukrem i przełożyłam bitą śmietaną. Torcik palce lizać:)))

  • Dla ścisłości: przy studzeniu biszkoptu, jest on odwrócony do góry dnem, zgadza się? Czyli wewnątrz blachy, tak? Przepraszam,za może głupie pytanie,ale biszkopt jest dla mnie ciastem wielkiej tajemnicy i wyzwania. Nigdy mi nie wyszedł, dlatego szukam na niego sposobu. Pozdrawiam.

  • Witam Dorotko, czy możesz podać przybliżoną ilość mąki,kakao i cukru dla biszkoptu z 6 jajek (w gramach a nie łyżkach). Nigdy nie piekłam biszkoptu, więc nie wiem jaką konsystencję powinna uzyskać masa żółtkowo-mączno-kakaowa, aby następnie dobrze wymieszała się z ubitym białkiem. Pozdrawiam serdecznie.

  • Jeżeli używasz laptopowych głośników to mam jedną radę kup słuchawki mogę polecić superlux 681 lub 681B a o laptopowych głośnikach zapomnij 😉

  • Ja mam tylko słuchawki podłączone do komputera i jest ok, chociaż w mikserze musiałem głośność podnieść z 20% na 50%. Słychać cię trochę tak jak byś za daleko stała od mikrofonu i niektóre osoby mogą mieć problemy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom