Pasztet z soczewicy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy to ten najbardziej nietypowy ze wszystkich trzech, które przygotowałam w tym tygodniu. Przepis na pasztet soczewicowy wzbogacony aromatycznymi przyprawami przywodzącymi na myśl azjatyckie smaki. Można pokroić go w plastry, choć ze wszystkich roślinnych pasztetów mojego autorstwa ten z pewnością ma najmniej wilgoci. Zawiera za to dużo minerałów i roślinnego białka. Szczególnie warto go przyrządzić, gdy strączkowe warzywa i kaszę musicie „przemycać” w sprytny sposób w posiłkach. Mój ukochany, choć za strączkami nie przepada, na szczęście lubi soczewicę. Gdy ja nie gotuję, on przygotowuje dla nas czasem proste dania, które na niej bazują. Dziś zje soczewicę w pasztecie :). Zobaczcie jak zrobić pasztet z soczewicą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Można przygotować go z soczewicy o dowolnym kolorze, choć każda ma odrobinę inny smak. Za każdym razem uzyska też inną barwę. Mój pasztet z soczewicy wyszedł żółtawy. Żałuję trochę, że nie wzbogaciłam go o dodatek kurkumy dla jeszcze lepszego efektu :).

Przepis na pasztet z soczewicy o intensywnym zapachu

Aromaty przypraw, które wykorzystałam, kojarzą mi się z kuchnią azjatycką. Mamy tu chili, imbir, kolendrę… W połączeniu z soczewicą przypominają mi smaki Sri Lanki oraz kuchni indyjskiej, choć tej nie było mi dane spróbować w Indiach. Jeśli do gotowania soczewicy dorzucicie dwa listki kaffiru, efekt będzie jeszcze ciekawszy!

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy o azjatyckiej nucie smakowej czyli przepis na pasztet soczewicowy z kaszą jaglaną oraz cebulą, słonecznikiem i imbirem, z dodatkiem chili, kolendry i cynamonu z goździkami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz.
Razem: 1 godz. 15 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: pasztet z soczewicą, pasztet z soczewicy
Liczba porcji: 1 keksówka 10×30 cm
Kalorie: 192kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki soczewicy
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 cebule (posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej)
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki goździków (rozdrobnione w moździerzu)
  • ½ łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
  • ¼-½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kolendry (rozdrobniona w moździerzu)
  • ½ łyżeczki papryki
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Puree z selera

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Soczewicę gotuję do miękkości. Kaszę gotuję na sypko.
  • Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy.
  • Słonecznik mielę na pastę w blenderze wysokoobrotowym. Warto mielić pulsacyjnie, robiąc kilkunastosekundowe przerwy zapobiegające przepaleniu silnika blendera.
  • Zeszkloną cebulę, imbir, syrop z agawy, pastę słonecznikową oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem, przyprawami i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
  • Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
  • Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Kalorie: 192kcal (10%) | Carbohydrates: 19g (6%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 3mg | Potas: 245mg (7%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 45IU (1%) | Witamina C: 2.6mg (3%) | Wapń: 21mg (2%) | Żelazo: 2mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Soczewica to oczywiście przewodni smak tego wegańskiego pasztetu. W połączeniu z zeszkloną cebulą i przyprawami oraz tłustym słonecznikiem tworzy doskonałe zestawienie!

Pasztet z soczewicy przepis

Jeśli zależy wam na jeszcze bardziej gładkiej konsystencji, dodajcie do miksowania odrobinę wywaru warzywnego. Wystarczy wlewać go cienką strużką, aby uzyskać konsystencję, która bardziej będzie przypominać hummus czyli gładką pastę. Z pewnością wybierzecie swoją ulubioną wersję :).

Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy

Bardzo jestem ciekawa, czy pasztet z soczewicą przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i z którego rodzaju soczewicy powstał :).

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom