Pasztet z soczewicy przepis | Dorota Kamińska

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Najbardziej nietypowy ze wszystkich trzech, które przygotowałam w tym tygodniu. Pasztet z soczewicy, wzbogacony aromatycznymi przyprawami przywodzącymi na myśl azjatyckie smaki. Można pokroić go w plastry, choć ze wszystkich roślinnych pasztetów mojego autorstwa ten ma najmniej wilgoci. Zawiera za to dużo minerałów i roślinnego białka. Szczególnie warto go przyrządzić, gdy strączkowe warzywa i kaszę musicie „przemycać” w sprytny sposób w posiłkach. Mój ukochany, choć za strączkami nie przepada, na szczęście lubi soczewicę. Gdy ja nie gotuję, on przygotowuje dla nas czasem proste dania, które na niej bazują. Dziś zje soczewicę w pasztecie :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Można przygotować go z soczewicy o dowolnym kolorze, choć każda ma odrobinę inny smak. Za każdym razem uzyska też inną barwę. Mój pasztet z soczewicy wyszedł żółtawy. Żałuję trochę, że nie wzbogaciłam go o dodatek kurkumy dla jeszcze lepszego efektu :).

Pasztet z soczewicy o intensywnym zapachu

Aromaty przypraw, które wykorzystałam, kojarzą mi się z kuchnią azjatycką. Mamy tu chili, imbir, kolendrę… W połączeniu z soczewicą przypominają mi smaki Sri Lanki oraz kuchni indyjskiej, choć tej nie było mi dane spróbować w Indiach. Jeśli do gotowania soczewicy dorzucicie dwa listki kaffiru, efekt będzie jeszcze ciekawszy!

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy o azjatyckiej nucie smakowej czyli przepis na pasztet soczewicowy z kaszą jaglaną oraz cebulą, słonecznikiem i imbirem, z dodatkiem chili, kolendry i cynamonu z goździkami.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour
Razem: 1 hour 15 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: pasztet soczewicowy, pasztet z soczewicą, pasztet z soczewicy
Liczba porcji: 1 keksówka 10×30 cm
Kalorie: 192kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki soczewicy
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 3 cebule (posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej)
  • 1 łyżeczka imbiru (świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki goździków (rozdrobnione w moździerzu)
  • ½ łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
  • ¼-½ łyżeczki chili
  • ½ łyżeczki kolendry (rozdrobniona w moździerzu)
  • ½ łyżeczki papryki
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Soczewicę gotuję do miękkości. Kaszę gotuję na sypko.
  • Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy.
  • Słonecznik mielę na pastę w blenderze wysokoobrotowym. Warto mielić pulsacyjnie, robiąc kilkunastosekundowe przerwy zapobiegające przepaleniu silnika blendera.
  • Zeszkloną cebulę, imbir, syrop z agawy, pastę słonecznikową oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem, przyprawami i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
  • Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
  • Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Calories: 192kcal (10%) | Carbohydrates: 19g (6%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 10g (15%) | Saturated Fat: 1g (6%) | Sodium: 3mg | Potassium: 245mg (7%) | Fiber: 6g (25%) | Sugar: 2g (2%) | Vitamin A: 45IU (1%) | Vitamin C: 2.6mg (3%) | Calcium: 21mg (2%) | Iron: 2mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy

Bardzo jestem ciekawa, czy pasztet z soczewicą przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i z którego rodzaju soczewicy powstał :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)