Mazurek jabłkowy przepis | Dorota Kamińska

Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

To chyba jeden z prostszych i jednocześnie najbardziej efektownych wypieków na Wielkanoc: mazurek jabłkowy. Nie wiem, czemu dopiero teraz wpadłam na pomysł, że można byłoby upiec zwykły, kruchy spód, potem posmarować go pysznym dżemem jabłkowym i udekorować migdałami w płatkach oraz różyczkami z podduszonych, pokrojonych wcześniej w półksiężyce jabłek. Tak niewiele trzeba, żeby osiągnąć zaskakujący efekt. Zobaczcie jak zrobić mazurek z jabłkami.

Zobacz też: Najlepsze ciasta na Wielkanoc

Jednym z dodatków, który gwarantuje niższy indeks glikemiczny tego wypieku, jest dżem jabłkowy z ananasem. Właściwie to marmolada, łatwa do przygotowania, bo starte na tarce jabłka mieszka się ze zmiksowanym ananasem. Potem całość trzeba zredukować na patelni lub w garnku tak długo, aż zgęstnieją. Jako konserwant proponuję dodać sok z cytryny lub pomarańczy. Zawekowane, takie jabłka w słoikach mogą nawet przez rok czekać na spałaszowanie, np. w wielkanocnym wypieku.

5 od 2 osób
Mazurek jabłkowy
Mazurek jabłkowy
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
40 min
 
Mazurek jabłkowy na kruchym cieście, z dżemem jabłkowo-ananasowym, płatkami migdałów i różyczkami z jabłek w formie prostej, efektownej dekoracji.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek jabłkowy, mazurek z jabłkami
Liczba kalorii: 538.75 kcal
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy ok. 30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
  • 400 g mąki krupczatki (można zastąpić mąką orkiszową typu 650 dla niższego indeksu glikemicznego)
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone i starte na tarce o grubych oczkach)
  • 3-4 łyżki cukru-pudru (polecam zmielić ksylitol na cukier puder)
  • 2-3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cynamonu (opcjonalnie)
Wierzch
  • 1 słoiczek marmolady lub dżemu jabłkowego (ok. 300 g; można zastąpić gruszkowym lub morelowym, przygotowując mazurek o innym smaku)
  • 1-2 jabłka (pokrojone w cienkie półksiężyce, podduszone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • kilka łyżek migdałów w płatkach
  • świeża mięta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić róże z jabłka
Mazurek jabłkowy - Jak zrobić
  1. Masło mieszam z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto.

  2. Z ciasta odrywam kilka niedużych porcji i formuję w malutkie kulki, którymi udekoruję brzeg.

  3. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wylepiam na formie do tarty wysmarowanej tłuszczem. Gęsto nakłuwam widelcem.

  4. Dekoruję bok, przylepiając do niego kulki z ciasta.

  5. Wstawiam do nagrzanego do 220 °C (góra+dół) piekarnika na ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmuję, studzę.

  6. Na wystudzone ciasto nakładam dżem i posypuję migdałami w płatkach.

  7. Układam na cieście różyczki przygotowane z jabłek. Najmniejsze półksiężyce zawijam w ślimaczki i wbijam w rozsmarowany na cieście dżem. Następnie każdy ślimaczek otaczam coraz większymi półksiężycami imitującymi płatki róż.

  8. Dekoruję całość miętą.

Wartości odżywcze
Mazurek jabłkowy
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 538.75 kcal Kalorie z tłuszczów 226 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 25.13g 39%
Tłuszcze nasycone 13.5g 68%
Cholesterol 102.5mg 34%
Sód 193.5mg 8%
Potas 201.13mg 6%
Węglowodany ogółem 69.88g 23%
Błonnik 3.66g 15%
Cukry 23.75g
Białko 8.75g 18%
Witamina A 14.04%
Witamina C 5.26%
Wapń 4.56%
Żelazo 15.26%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Mazurek jabłkowy przygotowuje się klasycznie, jak większość tradycyjnych mazurków. Kruche ciasto smaruje się owocowym przetworem i dekoruje. Nic skomplikowanego! Różyczki, choć wydają się być zaawansowaną dekoracją, układa się dość szybko, więcej czasu poświęcając wcześniej na podduszenie jabłek. To wszystko ;).

Mazurek jabłkowy
Mazurek jabłkowy

Ciekawa jestem efektów Waszych prac przy tym pysznym cieście wielkanocnym. Jak udały się Wasze różyczki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Witaj dopiero odkryłąm Twoją stronę,już uważam że jest genialna bo rozwiązuje mój problem mieszanki na pierogi bezglutenowe, a miałam z tym problem.!
    Czy mogę liczyć na podpowiedź kiedy stosować mieszankę UNIWERSALNA MĄKA BEZGLUTENOWA NAJLEPSZA a kiedy najprostszą ? czy ciasto kruche z tego wyjdzie, a z której mieszanki lepsze np. naleśniki?
    Jeśli możnaby liczyć na parę zdań na ten temat byłoby super a maluch byłby szczęśliwszy 🙂
    pozdrawiam i obiecuję tu wracać
    Irena

    1. Cześć Ireno, cieszę się, że się przydały i sprawdziły :D. Mieszanka najprostsza nie ma tak dobrej plastyczności jak ta najlepsza, w której jest m. in. tapioka i która również ma łagodniejszy smak. Polecam używać najprostszej tam, gdzie nie jest przeważającym składnikiem i gdzie są jajka w składzie – to chyba w największym uproszczeniu. Ciasto kruche wychodzi bardzo sypkie i zawsze używam do niego mieszanki najlepszej. Żeby było mniej piaskowe, można dodać do niego mielony len zalany gorącą wodą i odstawiony na kilka minut do zgęstnienia – taki lniany „glut”. Naleśniki francuskie wyjdą z najprostszą mieszanką, ale już te o mniejszej liczbie jajek lepiej smażyć z ciasta z mieszanką najlepszą.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)