Śledzie w oleju przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju to pyszna, bazowa przekąska, którą można zaserwować prosto po wyjęciu ze słoika lub innego naczynia. Moja kuzynka marynuje śledzie w oleju w kamionkowym garnku, przełożone cebulą i, opcjonalnie, innymi dodatkami. To u niej pierwszy raz zobaczyłam wersję z oliwkami. Szkoda, że skończył mi się ich zapas, gdy kilka dni temu przyrządzałam je w swojej kuchni, w dużym słoiku. Pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cebula i olej to podstawowe składniki. W zupełności wystarczą do przygotowania pysznych śledzików. Zobaczcie jak zrobić tę przekąskę krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Olej działa na śledzie jak konserwant, dzięki czemu po kilkudniowym leżakowaniu w celu uzyskania odpowiedniej miękkości i smaku mogą spokojnie postać jeszcze parę kolejnych dni w lodówce i poczekać na zaserwowanie.

Przepis na śledzie w oleju

Postawcie na olej dobrej jakości. Ponieważ to potrawa bez obróbki termicznej, polecam wykorzystać oleje tłoczone na zimno, bogate w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Wybierzcie takie, które nie mają zbyt intensywnego, charakterystycznego posmaku, żeby dobrze skomponowały się z rybą. U mnie jest to z reguły oliwa extra vergine o niskiej kwasowości. Jednak mieszanka oleju lnianego i słonecznikowego również sprawdza się świetnie.

Śledzie w oleju przepis

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju z cebulą, pieprzem, zielem angielskim, listkiem laurowym i oliwą z oliwek lub mieszanką oleju słonecznikowego i lnianego. Idealny przepis na śledzie w oleju.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Leżakowanie: 4 dni 4 godz.
Razem: 4 dni 4 godz. 15 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie w oleju
Liczba porcji: 4
Kalorie: 218kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 500 g śledzi (z solanki)
  • woda lub mleko (do namoczenia)
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kosteczkę lub piórka)
  • 100 g zielonych oliwek z zalewy (opcjonalnie; wypestkowane; pokrojone na plasterki)

Zalewa z oleju

  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • ½ szklanki oliwy z oliwek extra vergine (można zastąpić mieszanką pół na pół oleju słonecznikowego nierafinowanego i lnianego)
  • 1 łyżka białego octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Zrazy wołowe

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Śledzie dokładnie płuczę w dwóch zimnych wodach, pozbawiając je nadmiaru słonego smaku.
  • Zalewam śledzie wodą lub mlekiem i odstawiam do lodówki na ok. 2-4 godziny. Po tym czasie odcedzam i osuszam papierowym ręcznikiem.
  • Przekrawam całe płaty śledziowe na mniejsze kawałki o szerokości ok. 3-4 cm.
  • W garnku zagotowuję wodę do blanszowania cebuli (jest to krok opcjonalny; cebulę można też dodać do śledzi surową). Dodaję cebulę i blanszuję przez 2-3 minuty.
  • Śledzie układam w słoiku lub garnku z kamionki na przemian z cebulą, oliwkami i przyprawami.
  • Oliwę mieszam z octem i zalewam śledzie w naczyniu tak, żeby dokładnie je przykryć.
  • Zabezpieczam naczynie pokrywką i odstawiam na min. 4 dni w chłodne miejsce.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 218kcal (11%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Białko: 22g (44%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 75mg (25%) | Sód: 410mg (18%) | Potas: 479mg (14%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 115IU (2%) | Witamina C: 3.3mg (4%) | Wapń: 94mg (9%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kiedy w lodówce gości zapas takich śledzików, można być zawsze przygotowanym na niespodziewaną wizytę gości. Wystarczy wtedy wyjąć rybę z oleju i przełożyć na półmisek razem z dodatkami i gotowe. Można też oczywiście dołożyć śmietanę, jeśli nie jadacie śledzika bez żadnego sosu.

Śledzie w oleju przepis

Choć podstawowym dodatkiem jest cebula, również inne składniki są mile widziane. Zaproponowałam oliwki pokrojone w cienkie plasterki, ale również kiszony ogórek czy suszone pomidory posiekane w drobną kosteczkę, a nawet rodzynki będą doskonałym dodatkiem. Wszystko zależy od Waszych preferencji smakowych. Najbezpieczniej zrobić najpierw bazową wersję, a potem wykorzystywać takie śledziki do różnych smakowych połączeń.

Śledzie w oleju przepis
Śledzie w oleju przepis

Pamiętam moją pierwszą degustację w domu na wsi u kuzynki. Jej mąż wyjął kamionkowy garnek z chłodnej piwniczki i otworzył, żeby pokazać mi warstwy śledzi przełożonych cebulą i oliwkami. U nich cebula była surowa, ale jeśli nie przepadacie za takim dodatkiem, spokojnie wykorzystajcie blanszowaną. A potem dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udały się i smakowały Wasze śledziki, bo jestem bardzo ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom