fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować soczewicę

Jak ugotować soczewicę

Jak ugotować soczewicę

Ma szerokie zastosowanie, a w uprawach na całym świecie jest dostępna w różnych kolorach i odmianach. Pyszna i zdrowa soczewica, niedroga i prosta w przyrządzeniu. Jak ugotować soczewicę – pokażę Wam przepis krok po kroku i doradzę, do czego najlepiej ją wykorzystać.

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Poza różnorodnością i bogactwem roślinnego białka i minerałów, jedną z największych soczewicy jest krótki czas gotowania. Prawdopodobnie najkrótszy spośród wszystkich warzyw strączkowych.

Jak ugotować soczewicę
Jak ugotować soczewicę

Przeciwutleniacze, selen, witaminy z grupy B, a do tego żelazo, kwas foliowy i błonnik. Samo dobro! Jeśli nie przepadacie za fasolą czy ciecierzycą, to może właśnie soczewica podbije Wasze serca i podniebienia?

Jak ugotować soczewicę – bez namaczania

Można zrobić ją naprawdę szybko i nie trzeba zostawiać na noc w garnku z wodą. W przeciwieństwie do fasoli, ciecierzycy i soi soczewica wymaga krótkiego czasu obróbki termicznej.

Gotowanie soczewicy
Gotowanie soczewicy

Czerwona soczewica gotuje się najszybciej. Z kolei zielona i brązowa to odmiany najbogatsze w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. Ciekawa jestem, którą wybierzecie. U mnie najczęściej gości zielona oraz czerwona, ale lubię wszystkie!

Jak gotować soczewicę – wykorzystanie

W tym samym garnku, razem z soczewicą, można ugotować pokrojone w grubą kostkę ziemniaki: klasyczne lub słodkie bataty, dodając w razie potrzeby nieco więcej wody.

Soczewica doskonale komponuje się z wieloma przyprawami, a najlepsze smaki uzyskuje się, dosypując mieszanki indyjskie, z których słynie tamtejsza kuchnia. Razem z solą pod koniec gotowania można dodać do soczewicy curry, kumin, chili, kardamon czy kolendrę. Doskonale smakuje z dodatkiem mleka kokosowego i odrobiny soku z limonki.

W najprostszym wydaniu ugotowana soczewica to świetny dodatek do drugich dań: mięs, ryb i wegetariańskich posiłków. Z powodzeniem zastąpi ryż lub kaszę.

Jak gotować soczewicę
Jak gotować soczewicę

Po ugotowaniu i wystudzeniu nadaje się też świetnie do sałatek. Wystudzoną można przez 2-3 dni przechowywać w lodówce, pod przykryciem, więc można ugotować więcej na zapas.

Zobacz też
Zupa z bakłażana

Soczewica to także składnik zup oraz jednogarnkowych potraw. Mistrzami w jej przyrządzaniu są mieszkańcy Indii i okolic. Polecam gorąco spróbować wymieszać ją, po ugotowaniu, z mlekiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry i odrobiną soku z limonki. To tylko jednej z wielu prostych, najszybszych sposobów.

Ugotowaną i wystudzoną można zmiksować w blenderze. Powstanie pasta z soczewicy, świetna baza do przygotowania smarowidła do kanapek lub dipu do chipsów czy przemycenia w warzywnym koktajlu albo nowoczesnym cieście.

W całości lub po zmiksowaniu, soczewicę wykorzystuje się też jako składnik pasztetów i kotletów. Roślinna kuchnia często sugeruje sięganie po ten pyszny, zdrowy składnik!

Jak ugotować soczewicę

Jak ugotować soczewicę

Jak ugotować soczewicę krok po kroku. Gotowana soczewica jest pyszna i można gotować soczewicę czerwoną, zieloną, brązową i żółtą. Pokazuję gotowanie soczewicy krok po kroku i omawiam czas gotowania każdej odmiany.
4.79 z 19 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: czas gotowania soczewicy, gotowana soczewica, gotowanie soczewicy, jak gotować soczewicę, jak ugotować soczewicę, soczewica czas gotowania
Liczba porcji: 4 szklanki ugotowanej soczewicy
Kalorie: 170kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; obrany, przerojony na połówki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Soczewicę dokładnie płuczę w kilku zimnych wodach i usuwam ewentualne, niechciane dodatki, tj. zepsute ziarna lub kamyki. Nie odcedzam z nadmiaru wody.
  • Wypłukaną soczewicę przekładam do garnka i zalewam zimną wodą. Dodaję czosnek (jest opcjonalnym składnikiem, ale pomaga zapobiegać wzdęciom), zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień (woda ma delikatnie pyrkać) i gotuję soczewicę pod przykryciem (potroi swoją objętość; warto sprawdzić od czasu do czasu, czy wody nie jest za mało i w razie potrzeby uzupełnić).
    Czas gotowania (starsze ziarna mogą gotować się nieco dłużej):
    Soczewica czerwona: 15 minut
    Soczewica żółta i zielona: 20 minut
    Soczewica brązowa: 35 minut
    Podane czasy dotyczą gotowania całych ziaren. Soczewica łamana na połówki ugotuje się dwa razy szybciej.
    Ugotowana soczewica będzie miękka i łatwa do rozgniecenia za pomocą widelca, ale nie wolno jej rozgotować (ziarna stracą kształt i wartości odżywcze).
  • 15 minut przed końcem gotowania dosypuję sól.
  • Zdejmuję garnek z ognia i, opcjonalnie, zostawiam soczewicę pod przykryciem jeszcze na 5-10 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 170kcal (9%) | Carbohydrates: 29g (10%) | Białko: 12g (24%) | Sód: 9mg | Potas: 458mg (13%) | Fiber: 14g (58%) | Witamina A: 20IU | Witamina C: 2.3mg (3%) | Wapń: 31mg (3%) | Żelazo: 3.6mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie znać w komentarzach, do jakich potraw wykorzystujecie gotowaną soczewicę. Bardzo jestem ciekawa :).

Jak ugotować soczewicę
Jak ugotować soczewicę

Ciekawa jestem, w jakim wydaniu najbardziej przypadnie Wam do gustu :).

8 komentarzy
  • Dzień dobry. Dal z soczewicy w najbliższym czasie muszę zrobić, wszystko bardzo fajnie opisane, jak również tą ciekawostkę (Polecam gorąco spróbować wymieszać ją, po ugotowaniu, z mlekiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry i odrobiną soku z limonki.), bardzo mnie to zainteresowało. Ale mam pytanie. Właśnie ugotowałam zupę z ciecierzycy, taką z głowy (warzywa, przyprawy i ciecierzyca czerwoną i tu „…” jak zwykle zgubiłam kolor ciecierzycy a pamiętam albo i zapomniałam, gdy ostatnio oglądałam Jmiego Oliwiera, to mówił co zrobić tj. jak gotować aby nie zgubić koloru w czerwonej ciecierzycy i zapomniałam jak to zrobić. Może ty masz na to jakiś patent albo wiesz jak to robi Jimi?

  • Bardzo przydatny artykuł, wytłumaczone w sposob prosty 🙂 Takze wiec dzis po zakupach biore sie za gotowanie soczewicy,a jutro po przyjezdzie tesciowej bedziemy lepic pierogi wlanie miedzy innymi z soczewicy,mniam !

4.79 from 19 votes (17 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom