Pasztet z ciecierzycy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Jedząc hummus przygotowany z ciecierzycy i testując wersję z suszonymi pomidorami, postanowiłam przygotować pasztet z ciecierzycy. Taki, który będzie można pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapkach, upieczony w piekarniku w foremce. To mój kolejny pomysł na przemycenie roślin strączkowych do posiłków. Przy okazji znalazł się w nim dodatek kaszy jaglanej. Zobaczcie jak zrobić pasztet z ciecierzycą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Mój partner nie przepada za strączkami, ale twierdzi, że od kiedy jesteśmy razem, i tak zrobił spory krok w kierunku zdrowego odżywiania. Często pije koktajle owocowe lub warzywne i nauczył się jadać sałatki. Pomimo szczerych chęci po prostu niektóre rzeczy mu nie smakują. Podczas kiedy ja zajadam się brukselką i jarmużem, on przygotowuje sobie coś innego. Kasze i warzywa strączkowe to też nie jego bajka, podobnie jak buraki, nad czym ubolewam i… traktuję jako wyzwanie! Od czasu do czasu udaje mi się przygotować posiłek fit, który, choć nie w jego klimatach, jednak uważa za smaczny. Pasztety wegańskie polubił, podobnie jak hummus czy smalec z fasoli. Dlatego warzywne pasztety będą w najbliższym czasie częstszym gościem w naszej kuchni. Najpierw zagoszczą w wielkanocnym menu, a potem niech sobie robi z nimi kanapki ;).

Pasztet z ciecierzycy – roślinny, o pięknym kolorze

Gdyby nie pomidory, miałby dość łagodny smak. W połączeniu z przypaloną na gazie, a potem zeszkloną cebulą, z dodatkiem suszonym ziół, tworzy smaczną kompozycję. Jest bogaty w roślinne białko i minerały, a wilgotności dodaje mu kasza jaglana. Można zastąpić ją kaszą gryczaną niepaloną lub dodać mąkę owsianą przed pieczeniem. Nawet sucha bułka namoczona w wywarze warzywnym świetnie by się sprawdziła. Ja jednak lubię jeść niskoglutenowo i jeśli pieczywo, to tylko pod pasztetem, najlepiej samodzielnie upieczone.

Zobacz też
Risotto z karczochami

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Doskonały wegański pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej oraz suszonych pomidorów, doprawiony bazylią, oregano, rozmarynem i tymiankiem. Do pokrojenia w plastry lub delikatnego rozsmarowania na kanapce.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 1 godz. 15 min
Gotowanie: 2 godz.
Razem: 3 godz. 15 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: pasztet ciecierzycowy, pasztet z ciecierzycą, pasztet z ciecierzycy, pasztet z cieciorką, pasztet z cieciorki
Liczba porcji: 1 keksówka 11 × 20 cm
Kalorie: 106kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 szklanka pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 cebule (posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki oleju pozostałego po suszonych pomidorach (+ kilka łyżek do zeszklenia cebuli i czosnku)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ciecierzycę gotuję do miękkości (wcześniej trzeba ją namoczyć na całą noc lub zastosować opcję ekspresową - niżej porady). Kaszę gotuję na sypko.
  • Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Dodaję czosnek i szklę całość.
  • Zeszklone warzywa, pomidory oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
  • Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
  • Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Kalorie: 106kcal (5%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 3g (5%) | Sód: 43mg (2%) | Potas: 359mg (10%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 200IU (4%) | Witamina C: 17.3mg (21%) | Wapń: 29mg (3%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy

Ciekawa jestem, czy polubicie ten smak. A może macie inne pomysły na przemycenie kasz i warzyw strączkowych w posiłkach? Dajcie koniecznie znać, jak udał się pasztet ciecierzycowy!

Zobacz komentarze (1)
  • Zrobiłam na święta. Jest pyszny. Całej rodzinie smakuje nawet tacie a on z tych co nie uznaje jedzenia bez mięsa 🙂 Na pewno będę robiła go częściej 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom