Pasztet z ciecierzycy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy postanowiłam przygotować, jedząc hummus i testując wersję smakową z suszonymi pomidorami. Przepis na pasztet ciecierzycowy, który będzie można pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapkach. Chciałam upiec go w piekarniku w foremce. To mój kolejny pomysł na przemycenie roślin strączkowych do posiłków. Przy okazji znalazł się w nim dodatek kaszy jaglanej. Zobaczcie jak zrobić pasztet z ciecierzycą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Mój partner nie przepada za strączkami, ale twierdzi, że od kiedy jesteśmy razem, i tak zrobił spory krok w kierunku zdrowego odżywiania. Często pije koktajle owocowe lub warzywne i nauczył się jadać sałatki. Jednak pomimo szczerych chęci, niektóre rzeczy po prostu mu nie smakują. Podczas kiedy ja zajadam się brukselką i jarmużem, on przygotowuje sobie coś innego.

Pasztet z ciecierzycy – roślinny, o pięknym kolorze

Gdyby nie pomidory, miałby dość łagodny smak. W połączeniu z przypaloną na gazie, a potem zeszkloną cebulą, z dodatkiem suszonym ziół, tworzy smaczną kompozycję. Jest bogaty w roślinne białko i minerały, a wilgotności dodaje mu kasza jaglana. Można zastąpić ją kaszą gryczaną niepaloną lub dodać mąkę owsianą przed pieczeniem. Nawet sucha bułka namoczona w wywarze warzywnym świetnie by się sprawdziła. Ja jednak lubię jeść niskoglutenowo i jeśli pieczywo, to tylko pod pasztetem, najlepiej samodzielnie upieczone.

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy – przepis na pasztet ciecierzycowy doskonały, z kaszy jaglanej oraz suszonych pomidorów, doprawiony bazylią, oregano, rozmarynem i tymiankiem. Do pokrojenia w plastry lub delikatnego rozsmarowania na kanapce. Pyszny pasztet z ciecierzycą.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godz. 15 min
Gotowanie: 2 godz.
Razem: 3 godz. 15 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: pasztet z ciecierzycą, pasztet z ciecierzycy, pasztet z cieciorką, pasztet z cieciorki
Liczba porcji: 1 keksówka 11 × 20 cm
Kalorie: 106kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 szklanka pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 cebule (posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki oleju pozostałego po suszonych pomidorach (+ kilka łyżek do zeszklenia cebuli i czosnku)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Zielona pasta curry

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ciecierzycę gotuję do miękkości (wcześniej trzeba ją namoczyć na całą noc lub zastosować opcję ekspresową – niżej porady). Kaszę gotuję na sypko.
  • Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Dodaję czosnek i szklę całość.
  • Zeszklone warzywa, pomidory oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
  • Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
  • Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Kalorie: 106kcal (5%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 3g (5%) | Sód: 43mg (2%) | Potas: 359mg (10%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 200IU (4%) | Witamina C: 17.3mg (21%) | Wapń: 29mg (3%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kasze i warzywa strączkowe to też nie jest bajka mojego partnera, podobnie jak buraki, nad czym ubolewam i… traktuję jako wyzwanie! Od czasu do czasu udaje mi się przygotować posiłek fit, który, choć nie w jego klimatach, jednak uważa za smaczny. Pasztety wegańskie polubił, podobnie jak hummus czy smalec z fasoli.

Pasztet soczewicowy przepis

Dlatego warzywne pasztety będą w najbliższym czasie częstszym gościem w naszej kuchni. Najpierw zagoszczą w wielkanocnym menu, a potem niech sobie robi z nimi kanapki ;).

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy

Ciekawa jestem, czy polubicie ten smak. A może macie inne pomysły na przemycenie kasz i warzyw strączkowych w posiłkach? Dajcie koniecznie znać, jak udał się pasztet ciecierzycowy!

Zobacz komentarze (1)
  • Zrobiłam na święta. Jest pyszny. Całej rodzinie smakuje nawet tacie a on z tych co nie uznaje jedzenia bez mięsa 🙂 Na pewno będę robiła go częściej 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom