Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Jedząc hummus przygotowany z ciecierzycy i testując wersję z suszonymi pomidorami, postanowiłam przygotować pasztet z ciecierzycy. Taki, który będzie można pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapkach, upieczony w piekarniku w foremce. To mój kolejny pomysł na przemycenie roślin strączkowych do posiłków. Przy okazji znalazł się w nim dodatek kaszy jaglanej. Zobaczcie jak zrobić pasztet z ciecierzycą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Mój partner nie przepada za strączkami, ale twierdzi, że od kiedy jesteśmy razem, i tak zrobił spory krok w kierunku zdrowego odżywiania. Często pije koktajle owocowe lub warzywne i nauczył się jadać sałatki. Pomimo szczerych chęci po prostu niektóre rzeczy mu nie smakują. Podczas kiedy ja zajadam się brukselką i jarmużem, on przygotowuje sobie coś innego. Kasze i warzywa strączkowe to też nie jego bajka, podobnie jak buraki, nad czym ubolewam i… traktuję jako wyzwanie! Od czasu do czasu udaje mi się przygotować posiłek fit, który, choć nie w jego klimatach, jednak uważa za smaczny. Pasztety wegańskie polubił, podobnie jak hummus czy smalec z fasoli. Dlatego warzywne pasztety będą w najbliższym czasie częstszym gościem w naszej kuchni. Najpierw zagoszczą w wielkanocnym menu, a potem niech sobie robi z nimi kanapki ;).

Pasztet z ciecierzycy – roślinny, o pięknym kolorze

Gdyby nie pomidory, miałby dość łagodny smak. W połączeniu z przypaloną na gazie, a potem zeszkloną cebulą, z dodatkiem suszonym ziół, tworzy smaczną kompozycję. Jest bogaty w roślinne białko i minerały, a wilgotności dodaje mu kasza jaglana. Można zastąpić ją kaszą gryczaną niepaloną lub dodać mąkę owsianą przed pieczeniem. Nawet sucha bułka namoczona w wywarze warzywnym świetnie by się sprawdziła. Ja jednak lubię jeść niskoglutenowo i jeśli pieczywo, to tylko pod pasztetem, najlepiej samodzielnie upieczone.

5 od 1 osoby
Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy
Przygotowanie
1 godz. 15 min
Czas gotowania
2 godz.
Całkowity czas
3 godz. 15 min
 

Doskonały wegański pasztet z ciecierzycy, kaszy jaglanej oraz suszonych pomidorów, doprawiony bazylią, oregano, rozmarynem i tymiankiem. Do pokrojenia w plastry lub delikatnego rozsmarowania na kanapce.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: pasztet ciecierzycowy, pasztet z ciecierzycą, pasztet z ciecierzycy, pasztet z cieciorką, pasztet z cieciorki
Liczba kalorii: 106 kcal
Liczba porcji: 1 keksówka 11 × 20 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 1 szklanka pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 cebule (posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki oleju pozostałego po suszonych pomidorach (+ kilka łyżek do zeszklenia cebuli i czosnku)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pasztet z ciecierzycy - Jak zrobić
  1. Ciecierzycę gotuję do miękkości (wcześniej trzeba ją namoczyć na całą noc lub zastosować opcję ekspresową - niżej porady). Kaszę gotuję na sypko.
  2. Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Dodaję czosnek i szklę całość.
  3. Zeszklone warzywa, pomidory oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej ciecierzycy i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
  4. Mieszam masę z ugotowaną kaszą i przekładam do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
  5. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
  6. Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.
Wartości odżywcze
Pasztet z ciecierzycy
Wielkość porcji (60 g)
Liczba kalorii 106 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Sód 43mg 2%
Potas 359mg 10%
Węglowodany ogółem 17g 6%
Błonnik 3g 12%
Cukry 2g
Białko 4g 8%
Witamina A 4%
Witamina C 21%
Wapń 2.9%
Żelazo 8.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy

Ciekawa jestem, czy polubicie ten smak. A może macie inne pomysły na przemycenie kasz i warzyw strączkowych w posiłkach? Dajcie koniecznie znać, jak udał się pasztet ciecierzycowy!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Zrobiłam na święta. Jest pyszny. Całej rodzinie smakuje nawet tacie a on z tych co nie uznaje jedzenia bez mięsa 🙂 Na pewno będę robiła go częściej 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)