Wywar warzywny przepis | Dorota Kamińska

Wywar warzywny

5/5 (4)

Dobry wywar, na przykład wywar warzywny, jest podstawą pysznej zupy, gwarantując połowę sukcesu w jej przygotowaniu. Obok wywaru drobiowego lub wołowego jest niezastąpionym składnikiem smacznego risotto. W czasach, kiedy upraszczamy sobie gotowanie i skracamy czas spędzany w kuchni, sięgając po wywary z kostki i gotowe buliony, warto choć raz spróbować przygotować wywar warzywny ze świeżych warzyw by przekonać się, że żaden sklepowy produkt nie zastąpi jego wspaniałego smaku.

Zobacz też: Najlepszy wywar z resztek warzyw – HIT!

Najprostszą metodą przygotowania wywaru warzywnego jest zalanie warzyw wrzątkiem, dosypanie soli i ugotowanie do miękkości. Osobiście przygotowuję wywar warzywny nieco inaczej, dusząc pokrojone warzywa na maśle przez ok. 15 minut, następnie gotując je przez ok. 20 minut w osolonej wodzie.

Dodatek soli i duszenie na maśle wydobywają cały smak i aromat warzyw. Wywaru niczym dodatkowo nie doprawiam – przyprawy dosypuję dopiero bezpośrednio do gotującej się zupy.

Wywar warzywny
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
35 min
Całkowity czas
40 min
 
Przepis na wywar warzywny czyli podstawowy wywar do zup i sosów, bez dodatku mięsa. Jest to wywar warzywny esencjonalny, dzięki podsmażeniu warzyw na maśle.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: bulion warzywny, wywar warzywny
Liczba porcji: 1 l wywaru
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ kg warzyw (1 cebula, 1 por (biała część, 1 pietruszka, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego lub ½ korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki)))
  • l wody
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 łyżka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Wywar warzywny - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Wywar warzywny - Jak zrobić
  1. Warzywa dusimy pod przykryciem w garnku na maśle przez ok. 15 minut.
  2. Zalewamy warzywa wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy na średnim ogniu przez ok 20 minut, do miękkości.
  3. Odcedzamy warzywa z wywaru (można je zmiksować i podać w formie zupy-kremu z warzyw). Wywar można przechowywać w lodówce przez 2 dni lub zamrozić w kilku porcjach.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. wszystko fajnie, ładnie. pomidorowa (z ryżem) na wywarze wyszła jak za czasów przedszkola 🙂 pytanie co polecasz na zupe krem z pozostałych produktów?

    1. Super, cieszę się, że smaczna :). Pozostałe produkty z gotowania wywaru można zmiksować w blenderze i rozprowadzić śmietaną do zup i sosów 12-36%, doprawiając w razie potrzeby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość można podgrzać albo schłodzić (wtedy można zastąpić śmietanę kefirem albo jogurtem naturalnym). Wyjdzie z tego smaczny krem z warzyw na ciepło (można dodatkowo posypać tartym serem żółtym) lub warzywny chłodnik :).

  2. Super! od niedawna zaczęły mi smakować zupy , wróciłam do nich, bo znudziły mi się gniotowate bułki ze sklepu i jedzenie w biegu. Dziś w nocy 🙂 trafiłam na tego bloga zrobiłam według przepisu bulion warzywny z mrożonych co prawda, ale całkiem porządnych warzyw azjatyckich. Dzięki za świetne porady :)) w kolejce czeka zupa miso 🙂

  3. Witam, przybywam od Kominka, bardzo lubię blogi kulinarne a Pani jeszcze nie znałam. To, że ktoś dał kciuki w dół nie musi świadczyć o tym, że jest producentem, może po prostu uważa taki wywar za mało treściwy? Po co od razu drwiny? Ja z domu rodzinnego wynoszę, że podstawą zupy jest wywar na mięsie, np. nóżce kurczaka, plus marchew, pietruszka, por, kawałek selera. W przeciwieństwie do Pani przepisów nie znam z domu w ogóle zup zagęszczanych mąką, bo i po co?

    1. To nie były drwiny tylko żart. Są dwie najbardziej znane firmy produkujące kostki i były akurat dwa kciuki w dół. Przez cały czas od kiedy publikuję swoje filmy na YT, zdążyłam się już przyzwyczaić, że filmy są nielubiane z przeróżnych powodów. A wywar jest wywarem warzywnym, jak sama nazwa wskazuje: bez dodatku mięsa, więc treściwy raczej nie będzie i trzeba go będzie zagęścić np. zasmażką. Nadaje się za to do przygotowania zup wegetariańskich i wegańskich. Naprawdę, są takie domy, w których nie jada się mięsa :).

      1. Do wegańskich chyba jednak nie, ze względu na użycie masła.
        Wiem, że jest to częsty błąd (przegapianie niewegańskich składników przy podawaniu przeznaczenia potrawy), pomyślałem jednak, że zwrócę uwagę. 🙂 Pozdrawiam, s

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)