Jak ugotować ciecierzycę przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Jak ugotować ciecierzycę
Jak ugotować ciecierzycę

Uwielbiam ciecierzycę od kiedy po raz pierwszy spróbowałam jej prosto z puszki. Lekko orzechowy posmak i bogactwo roślinnego białka oraz składników mineralnych, a do tego uniwersalność: to jej największe zalety. Nadaje się do przygotowania hummusu, falafela, zup, dań jednogarnkowych czy kotletów, sałatek. Można przyrządzić ją nawet na słodko lub w formie zdrowej, chrupiącej przekąski. Jak ugotować ciecierzycę, żeby wykorzystać maksymalnie jej smak i możliwości? I jaki jest jej czas gotowania?

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Ugotowana ciecierzyca, znana też jako groch włoski, jest potrzebna w większości dań, w których stanowi jeden ze składników, choć są wyjątki i w niektórych przypadkach wystarczy ją jedynie dobrze namoczyć. Chociaż jej przygotowanie może wydawać się czasochłonne, warto nauczyć się jak gotować ciecierzycę, bo ta sprzedawana w puszkach często zawiera dodatkowy, zupełnie niepotrzebny cukier, dużo soli, a nawet konserwanty. Niech ciecierzyca z puszki pozostanie zapasem na awaryjne sytuacje. Domowa, przygotowana samodzielnie i zjedzona zaraz po ugotowaniu, jest najzdrowsza i zachowuje najwięcej odżywczych wartości.

Jak ugotować ciecierzycę – kwestia namaczania

Czy namaczać ciecierzycę przed gotowaniem? Podobnie jak w przypadku gotowanej fasoli, również tutaj zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że przez namaczanie powstają wzdęcia, inni, że wypłukana po namoczeniu wzdęć nie powoduje. Prawda, jak zawsze, leży gdzieś pośrodku, a przecież u każdego człowieka odporność (lub jej brak) na wzdęcia spowodowane warzywami strączkowymi jest różna i w dodatku może zmieniać się w czasie. Dlatego najlepiej gotować ciecierzycę w taki sposób, który danej osobie służy najbardziej. Proste :).

Zobacz też
Sałatka jarzynowa

Jak ugotować ciecierzycę
Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę – czas gotowania

Jeśli ziarna są stare i wyjątkowo suche, mogą wymagać dłuższego czasu gotowania. Bardzo lubię wersję gotowaną krócej, maksymalnie 1 godzinę, kiedy ziarenka ciecierzycy są nieco twardsze od blanszowanych migdałów. Do past, kiedy trzeba rozmiksować ugotowaną ciecierzycę, gotuję ją dłużej.

Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę - przepis krok po kroku. Namaczanie ciecierzycy i czas gotowania. Jak gotować ciecierzycę i czy namaczać długo, czy krótko, co dodać do gotowania i jak zapobiec wzdęciom
4.34 od 3 votes
Przygotowanie: 1 godz. 5 min
Gotowanie: 1 godz. 30 min
Razem: 2 godz. 35 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: jak ugotować ciecierzycę
Liczba porcji: 1 kg
Kalorie: 44kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g ciecierzycy (powinna sięgać maksymalnie ¼ wysokości garnka; przed namoczeniem przebrana - wyrzucone ziarna z czarnymi plamkami lub dziurkami, następnie przepłukana w zimnej wodzie)
  • woda (po zalaniu ciecierzycy powinna sięgać ¾ wysokości garnka)
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
  • 1 listek laurowy (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; cały, obrany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ciecierzycę zalewam na noc wodą (8-14 godzin) i odstawiam do namoczenia. Namaczanie pomaga równomiernie i szybciej ugotować ciecierzycę następnego dnia.W trybie przyspieszonym ciecierzycę można namoczyć w wodzie i od razu zagotować całość, a następnie, na dużym ogniu, gotować jeszcze przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę.
  • Odsączam namoczoną ciecierzycę na sicie i przepłukuję pod zimną, bieżącą wodą (zapobieganie wzdęciom).Można też ugotować ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła (zachowanie większej ilości składników odżywczych).
  • Do garnka z ciecierzycą dodaję opcjonalne dodatki smakowe (oprócz soli) i, jeśli po namoczeniu została odsączona i wypłukana, zalewam ciecierzycę wodą (kilka centymetrów powyżej jej wysokości).
  • Zagotowuję całość.
  • Zmniejszam ogień tak, żeby woda delikatnie bulgotała w garnku (pyrkała) i zostawiam ciecierzycę do ugotowania na 1-1,5 godziny, w zależności od pożądanego efektu końcowego (jeśli będzie serwowana w całości, nie trzeba jej rozgotowywać - dzięki temu zachowa więcej składników odżywczych).Gotowanie pod przykryciem, z niewielkim lufcikiem - ciecierzyca przeznaczona jako składnik zup, gulaszy lub gęstych sosów.
    Gotowanie bez przykrycia - ciecierzyca przeznaczona do sałatek, ryżu lub makaronu.
  • Po upływie 1 godziny sprawdzam czy ciecierzyca jest wystarczająco miękka. Kontynuuję sprawdzanie co 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość.
  • Na sam koniec gotowania, kiedy jest już tylko delikatnie twarda, opcjonalnie, do ciecierzycy dosypuję sól.
  • Serwuję gorącą lub studzę, zostawiając w zalewie (studzona w ten sposób ciecierzyca nie pomarszczy się i nie popęka) i odstawiam do późniejszego wykorzystania.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Z 500 g suszonej ciecierzycy uzyskuje się ok. 1 kg ugotowanej.
  2. Ciecierzycy przeznaczonej jako baza do przygotowania innych dań (np. zup, chili) można lekko nie dogotowywać. Właściwej miękkości nabierze po ugotowaniu/duszeniu/smażeniu z innymi składnikami docelowej potrawy.
  3. Zalewę z ciecierzycy i z puszki warto wylać, ponieważ dodaje się do niej dużo soli i cukru, a dodatkowo może zawierać konserwanty. Zalewa z gotowania ciecierzycy w domu jest bogata w składniki odżywcze i można wykorzystać ją jako bazę do przygotowania zupy lub sosu.
  4. Ciecierzycę po gotowaniu można wystudzić w zalewie, w której się gotowała, następnie, razem z zalewą, przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 44kcal (2%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 2g (4%) | Sód: 255mg (11%) | Potas: 72mg (2%) | Fiber: 2g (8%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 18mg (2%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Jak gotować ciecierzycę
Jak gotować ciecierzycę
Zobacz komentarze (1)
  • Ciecierzyca stała się moim odkryciem ubiegłego roku. Dopóki jej nie poznałem nie wyobrażałem sobie że mozna zjeść obiad bez mięsa. Żeby było jasne, nie przeszedłem na wege, ale ilośc fajnych i smakowitych potraw które mozna przygotować z ciecierzycy mnie zszokowała! Teraz dołożyłem jeszcze do menu różne rodzaje soczewicy i fasoli i mam komplet. Robię pasztety z soczewicy, brownie z fasoli, kotlety z ciecierzycy 😉 Full opcja!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom