fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę? To bardzo proste. Możesz zrobić to na dwa sposoby: klasyczny i przyspieszony: ekspresowo. Uwielbiam ciecierzycę od kiedy po raz pierwszy spróbowałam jej prosto z puszki. Lekko orzechowy posmak i bogactwo roślinnego białka oraz składników mineralnych, a do tego uniwersalność: to jej największe zalety. Jak ugotować ciecierzycę, żeby wykorzystać maksymalnie jej smak i możliwości? I jaki jest jej czas gotowania?

Czas gotowania ciecierzycy

Jeśli ziarna są stare i wyjątkowo suche, mogą wymagać dłuższego czasu gotowania. Bardzo lubię wersję gotowaną krócej, zwykle 1 godzinę, kiedy ziarenka ciecierzycy są nieco twardsze od blanszowanych migdałów. Do past, kiedy trzeba rozmiksować ugotowaną ciecierzycę, gotuję ją dłużej: 1,5 godziny.

Jak długo moczyć ciecierzycę

Czy namaczać ciecierzycę przed gotowaniem? Podobnie jak w przypadku gotowanej fasoli, również tutaj zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że przez namaczanie powstają wzdęcia, inni, że wypłukana po namoczeniu wzdęć nie powoduje. Prawda, jak zawsze, leży gdzieś pośrodku, a przecież u każdego człowieka odporność (lub jej brak) na wzdęcia spowodowane warzywami strączkowymi jest różna i w dodatku może zmieniać się w czasie. Dlatego najlepiej gotować ciecierzycę w taki sposób, który danej osobie służy najbardziej. Proste :).

Jak gotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować ciecierzycę – przepis krok po kroku. Namaczanie ciecierzycy i czas gotowania. Jak gotować ciecierzycę i czy namaczać długo, czy krótko, co dodać do gotowania i jak zapobiec wzdęciom
4.5 z 6 votes
Przygotowanie: 1 godzina 5 min
Gotowanie: 1 godzina 30 min
Razem: 2 godz. 35 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Afrykańska, Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: jak ugotować ciecierzycę
Liczba porcji: 1 kg
Kalorie: 166kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g ciecierzycy (powinna sięgać maksymalnie ¼ wysokości garnka; przed namoczeniem przebrana – wyrzucone ziarna z czarnymi plamkami lub dziurkami, następnie przepłukana w zimnej wodzie)
  • woda (po zalaniu ciecierzycy powinna sięgać ¾ wysokości garnka)
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
  • 1 listek laurowy (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; cały, obrany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Zupa z bobem

Jak zrobić

  • Ciecierzycę zalewam na noc wodą (8-14 godzin) i odstawiam do namoczenia. Namaczanie pomaga równomiernie i szybciej ugotować ciecierzycę następnego dnia.W trybie przyspieszonym ciecierzycę można namoczyć w wodzie i od razu zagotować całość, a następnie, na dużym ogniu, gotować jeszcze przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę.
  • Odsączam namoczoną ciecierzycę na sicie i przepłukuję pod zimną, bieżącą wodą (zapobieganie wzdęciom).Można też ugotować ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła (zachowanie większej ilości składników odżywczych).
  • Do garnka z ciecierzycą dodaję opcjonalne dodatki smakowe (oprócz soli) i, jeśli po namoczeniu została odsączona i wypłukana, zalewam ciecierzycę wodą (kilka centymetrów powyżej jej wysokości).
  • Zagotowuję całość.
  • Zmniejszam ogień tak, żeby woda delikatnie bulgotała w garnku (pyrkała) i zostawiam ciecierzycę do ugotowania na 1-1,5 godziny, w zależności od pożądanego efektu końcowego (jeśli będzie serwowana w całości, nie trzeba jej rozgotowywać – dzięki temu zachowa więcej składników odżywczych).Gotowanie pod przykryciem, z niewielkim lufcikiem – ciecierzyca przeznaczona jako składnik zup, gulaszy lub gęstych sosów.
    Gotowanie bez przykrycia – ciecierzyca przeznaczona do sałatek, ryżu lub makaronu.
  • Po upływie 1 godziny sprawdzam czy ciecierzyca jest wystarczająco miękka. Kontynuuję sprawdzanie co 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość.
  • Na sam koniec gotowania, kiedy jest już tylko delikatnie twarda, opcjonalnie, do ciecierzycy dosypuję sól.
  • Serwuję gorącą lub studzę, zostawiając w zalewie (studzona w ten sposób ciecierzyca nie pomarszczy się i nie popęka) i odstawiam do późniejszego wykorzystania.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Z 500 g suszonej ciecierzycy uzyskuje się ok. 1 kg ugotowanej.
  2. Ciecierzycy przeznaczonej jako baza do przygotowania innych dań (np. zup, chili) można lekko nie dogotowywać. Właściwej miękkości nabierze po ugotowaniu/duszeniu/smażeniu z innymi składnikami docelowej potrawy.
  3. Zalewę z ciecierzycy i z puszki warto wylać, ponieważ dodaje się do niej dużo soli i cukru, a dodatkowo może zawierać konserwanty. Zalewa z gotowania ciecierzycy w domu jest bogata w składniki odżywcze i można wykorzystać ją jako bazę do przygotowania zupy lub sosu.
  4. Ciecierzycę po gotowaniu można wystudzić w zalewie, w której się gotowała, następnie, razem z zalewą, przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 166kcal (8%) | Węglowodany: 28g (9%) | Białko: 9g (18%) | Tłuszcze: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 85mg (4%) | Potas: 295mg (8%) | Błonnik: 8g (33%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 28IU (1%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina C: 2mg (2%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 4µg (4%) | Wapń: 51mg (5%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 48mg (12%) | Fosfor: 170mg (17%) | Selen: 4µg (6%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ugotowana ciecierzyca, znana też jako groch włoski, jest potrzebna w większości dań, w których stanowi jeden ze składników, choć są wyjątki i w niektórych przypadkach wystarczy ją jedynie dobrze namoczyć. Chociaż jej przygotowanie może wydawać się czasochłonne, warto nauczyć się jak gotować ciecierzycę, bo ta sprzedawana w puszkach często zawiera dodatkowy, zupełnie niepotrzebny cukier, dużo soli, a nawet konserwanty. Niech ciecierzyca z puszki pozostanie zapasem na awaryjne sytuacje. Domowa, przygotowana samodzielnie i zjedzona zaraz po ugotowaniu, jest najzdrowsza i zachowuje najwięcej odżywczych wartości.

Jak ugotować ciecierzycę
Jak ugotować ciecierzycę

Ciecierzyca nadaje się do przygotowania hummusu, falafela, zup, dań jednogarnkowych czy kotletów, sałatek. Można przyrządzić ją nawet na słodko lub w formie zdrowej, chrupiącej przekąski. Gotowana ciecierzyca jest pyszna!

Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania

Jak gotować ciecierzycę
Jak gotować ciecierzycę
3 komentarze
  • Ciecierzyca stała się moim odkryciem ubiegłego roku. Dopóki jej nie poznałem nie wyobrażałem sobie że mozna zjeść obiad bez mięsa. Żeby było jasne, nie przeszedłem na wege, ale ilośc fajnych i smakowitych potraw które mozna przygotować z ciecierzycy mnie zszokowała! Teraz dołożyłem jeszcze do menu różne rodzaje soczewicy i fasoli i mam komplet. Robię pasztety z soczewicy, brownie z fasoli, kotlety z ciecierzycy 😉 Full opcja!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom