Uwielbiam ciecierzycę od kiedy po raz pierwszy spróbowałam jej prosto z puszki. Lekko orzechowy posmak i bogactwo roślinnego białka oraz składników mineralnych, a do tego uniwersalność: to jej największe zalety. Nadaje się do przygotowania hummusu, falafela, zup, dań jednogarnkowych czy kotletów, sałatek. Można przyrządzić ją nawet na słodko lub w formie zdrowej, chrupiącej przekąski. Jak ugotować ciecierzycę, żeby wykorzystać maksymalnie jej smak i możliwości? I jaki jest jej czas gotowania?
Zobacz też: Więcej poradników ABC gotowania
Ugotowana ciecierzyca, znana też jako groch włoski, jest potrzebna w większości dań, w których stanowi jeden ze składników, choć są wyjątki i w niektórych przypadkach wystarczy ją jedynie dobrze namoczyć. Chociaż jej przygotowanie może wydawać się czasochłonne, warto nauczyć się jak gotować ciecierzycę, bo ta sprzedawana w puszkach często zawiera dodatkowy, zupełnie niepotrzebny cukier, dużo soli, a nawet konserwanty. Niech ciecierzyca z puszki pozostanie zapasem na awaryjne sytuacje. Domowa, przygotowana samodzielnie i zjedzona zaraz po ugotowaniu, jest najzdrowsza i zachowuje najwięcej odżywczych wartości.
Jak ugotować ciecierzycę – kwestia namaczania
Czy namaczać ciecierzycę przed gotowaniem? Podobnie jak w przypadku gotowanej fasoli, również tutaj zdania są podzielone. Jedni twierdzą, że przez namaczanie powstają wzdęcia, inni, że wypłukana po namoczeniu wzdęć nie powoduje. Prawda, jak zawsze, leży gdzieś pośrodku, a przecież u każdego człowieka odporność (lub jej brak) na wzdęcia spowodowane warzywami strączkowymi jest różna i w dodatku może zmieniać się w czasie. Dlatego najlepiej gotować ciecierzycę w taki sposób, który danej osobie służy najbardziej. Proste :).

Jak ugotować ciecierzycę – czas gotowania
Jeśli ziarna są stare i wyjątkowo suche, mogą wymagać dłuższego czasu gotowania. Bardzo lubię wersję gotowaną krócej, maksymalnie 1 godzinę, kiedy ziarenka ciecierzycy są nieco twardsze od blanszowanych migdałów. Do past, kiedy trzeba rozmiksować ugotowaną ciecierzycę, gotuję ją dłużej.
Jak ugotować ciecierzycę
Czas przygotowania i oczekiwania | 1 godzina, 5 min |
Czas gotowania | 1 godzina, 30 min |
Całkowity czas | 2 godz., 35 min |
Przepis autorski | Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl |
W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g ciecierzycy (powinna sięgać maksymalnie ¼ wysokości garnka; przed namoczeniem przebrana - wyrzucone ziarna z czarnymi plamkami lub dziurkami, następnie przepłukana w zimnej wodzie)
- woda (po zalaniu ciecierzycy powinna sięgać ¾ wysokości garnka)
opcjonalnie
- 1 łyżeczka soli
- 1 listek laurowy
- 1 Ząbek czosnku (cały, obrany)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator. |
Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ. |
![]() Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :). Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych! |
Moje porady
- Z 500 g suszonej ciecierzycy uzyskuje się ok. 1 kg ugotowanej.
- Ciecierzycy przeznaczonej jako baza do przygotowania innych dań (np. zup, chili) można lekko nie dogotowywać. Właściwej miękkości nabierze po ugotowaniu/duszeniu/smażeniu z innymi składnikami docelowej potrawy.
- Zalewę z ciecierzycy i z puszki warto wylać, ponieważ dodaje się do niej dużo soli i cukru, a dodatkowo może zawierać konserwanty. Zalewa z gotowania ciecierzycy w domu jest bogata w składniki odżywcze i można wykorzystać ją jako bazę do przygotowania zupy lub sosu.
- Ciecierzycę po gotowaniu można wystudzić w zalewie, w której się gotowała, następnie, razem z zalewą, przełożyć do plastikowych pojemników i przechowywać w lodówce do 7 dni lub zamrozić na maksymalnie 3 miesiące.
Jak ugotować ciecierzycę - Jak zrobić
Krok 1 | |
Ciecierzycę zalewam na noc wodą (8-14 godzin) i odstawiam do namoczenia. Namaczanie pomaga równomiernie i szybciej ugotować ciecierzycę następnego dnia. W trybie przyspieszonym ciecierzycę można namoczyć w wodzie i od razu zagotować całość, a następnie, na dużym ogniu, gotować jeszcze przez 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Pod przykryciem, w temperaturze pokojowej, ciecierzyca musi moczyć się w garnku przez 1 godzinę. | |
Krok 2 | |
Odsączam namoczoną ciecierzycę na sicie i przepłukuję pod zimną, bieżącą wodą (zapobieganie wzdęciom). Można też ugotować ciecierzycę w wodzie, w której się moczyła (zachowanie większej ilości składników odżywczych). | |
Krok 3 | |
Do garnka z ciecierzycą dodaję opcjonalne dodatki smakowe (oprócz soli) i, jeśli po namoczeniu została odsączona i wypłukana, zalewam ciecierzycę wodą (kilka centymetrów powyżej jej wysokości). | |
Krok 4 | |
Zagotowuję całość. | |
Krok 5 | |
Zmniejszam ogień tak, żeby woda delikatnie bulgotała w garnku (pyrkała) i zostawiam ciecierzycę do ugotowania na 1-1,5 godziny, w zależności od pożądanego efektu końcowego (jeśli będzie serwowana w całości, nie trzeba jej rozgotowywać - dzięki temu zachowa więcej składników odżywczych). Gotowanie pod przykryciem, z niewielkim lufcikiem - ciecierzyca przeznaczona jako składnik zup, gulaszy lub gęstych sosów. Gotowanie bez przykrycia - ciecierzyca przeznaczona do sałatek, ryżu lub makaronu. | |
Krok 6 | |
Po upływie 1 godziny sprawdzam czy ciecierzyca jest wystarczająco miękka. Kontynuuję sprawdzanie co 15 minut, od czasu do czasu mieszając całość. | |
Krok 7 | |
Na sam koniec gotowania, kiedy jest już tylko delikatnie twarda, opcjonalnie, do ciecierzycy dosypuję sól. | |
Krok 8 | |
Serwuję gorącą lub studzę, zostawiając w zalewie (studzona w ten sposób ciecierzyca nie pomarszczy się i nie popęka) i odstawiam do późniejszego wykorzystania. |
Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest. |
