Muffiny czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Muffiny czekoladowe

Jedne ze smaczniejszych, a wciąż proste do zrobienia: muffiny czekoladowe. Podobnie jak zwykłe muffiny, choć już w odrobinę mniejszym stopniu, dają szerokie pole do popisu w kuchennych eksperymentach. Można upiec je zarówno ze zwykłej, tortowej mąki, która nada ciastu lekkości i puszystości, jak i mąki razowej. Będzie trochę cięższe, ale dzięki temu zmaleje indeks glikemiczny. Takie muffiny można z potem powodzeniem podać jako trochę awaryjne, ale wciąż pożywne śniadanie. Polecam wzbogacić je o dodatek świeżych lub suszonych owoców, np. jabłek, bananów czy brzoskwiń. Zobaczcie jak zrobić muffiny z czekoladą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Choć bazowa receptura jest prosta, można pokusić się o przygotowanie muffinów z czekoladą we wzbogaconej wersji. Do środka, zamiast gorzkiej czekolady w kostkach, można dodać masło czekoladowo-orzechowe lub budyń czekoladowy. Z kolei wierzch, po upieczeniu i wystudzeniu, proponuję udekorować kremem czekoladowym. Wtedy to już bardziej babeczki czekoladowe niż muffiny, ale kto komu zabroni? 😉

Muffiny czekoladowe - Dorota Kamińska
Muffiny czekoladowe – Dorota Kamińska

Takie muffiny to pełnia czekoladowego szczęścia i wyśmienity dodatek do pysznej kawy ze spienionym mlekiem i orzechowym syropem. To jeden z moich ulubionych zestawów, które zamawiam, kiedy zdarza mi się wizyta w kawiarni na mieście.

5 od 1 osoby
Muffiny czekoladowe
Muffiny czekoladowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Łatwe i szybkie muffiny czekoladowe z mąki pszennej białej lub razowej, chociaż można też upiec je jako muffiny czekoladowe bezglutenowe. Najlepsze, delikatne muffinki czekoladowe z czekoladą w środku.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: muffinki czekoladowe, muffiny czekoladowe
Liczba kalorii: 227 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Składniki suche
  • szklanki mąki pszennej tortowej typ 450 lub mąki pszennej razowej, albo uniwersalnej mieszanki bezglutenowej
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½-¾ szklanki cukru (opcjonalnie; lepiej i zdrowiej zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem, syropem z agawy lub masłem daktylowym))
Składniki mokre
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju lub stopionego masła
  • ½ szklanki mleka, jogurtu naturalnego, maślanki lub wody (w wersji wegańskiej najlepiej wykorzystać mleko kokosowe)
Dodatki (do wyboru)
  • 24 kostki czekolady
  • 1 budyń czekoladowy ugotowany na 500 ml mleka

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Muffiny czekoladowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Muffiny czekoladowe bez mleka - mleko wystarczy zastąpić wodą, sokiem owocowym lub mlekiem roślinnym.
Muffiny czekoladowe bezglutenowe - mąkę pszenną najlepiej zamienić na moją uniwersalną mieszankę bezglutenową najlepszą.
Muffiny czekoladowe bez jajek - jajka zastępujemy 1 bananem, dokładnie rozgniecionym za pomocą widelca i dodanym do mokrych składników przed mieszaniem lub 4 łyżkami zmiksowanego siemienia lnianego, zalanych 8 łyżkami gorącej wody i odstawionych do wystudzenia i napęcznienia.
Muffiny czekoladowe wegańskie - przygotowane w wersji bez mleka i bez jajek, upieczone na oleju roślinnym.
Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić lukier
  2. Jak zrobić polewę czekoladową
  3. Mąka bezglutenowa – przepis i dodatkowe informacje
  4. Masło daktylowe - przepis
Muffiny czekoladowe - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C.
  2. Składniki suche mieszam w misce.
  3. W drugiej misce rozkłócam widelcem jajka, mieszając z mlekiem i olejem.
  4. Przelewam składniki mokre do suchych i dokładnie, szybko mieszam.
  5. Nakładam masę do foremek na muffiny (wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką lub bułką tartą albo silikonowych) do ⅔ ich wysokości. W trakcie nakładania można nadziać muffiny, wkładając do ciasta po 2 kostki czekolady lub np. po 2 łyżki budyniu.
  6. Wstawiam muffiny do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20-25 minut, aż do wyrośnięcia i podsuszenia wierzchu.
  7. Od razu po upieczeniu wyjmuję z piekarnika i studzę.
  8. Wystudzone muffiny dekoruję: można posypać je przesianym przez sitko cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą albo przygotować krem do dekoracji i ozdobić za pomocą szprycy.
Wartości odżywcze
Muffiny czekoladowe
Wielkość porcji (1 sztuka (bez polewy, nadziewana czekoladą))
Liczba kalorii 227 kcal Kalorie z tłuszczów 108 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 12g 18%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 28mg 9%
Sód 26mg 1%
Potas 184mg 5%
Węglowodany ogółem 26g 9%
Błonnik 1g 4%
Cukry 9g
Białko 3g 6%
Witamina A 1.1%
Wapń 6%
Żelazo 9.9%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Te z mąki razowej wychodzą bardziej suche niż upieczone z lekkiej mąki tortowej. Ale i tak są pyszne!

Muffiny czekoladowe
Muffiny czekoladowe

Ciekawa jestem bardzo, którą mąkę Wy wybierzecie. Dajcie mi też koniecznie znać w komentarzach, jak się Wam udały muffinki czekoladowe i z czym je przygotowaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

14 komentarzy
  1. Dodałam napój ryżowy zamiast mleka. Zamiast cukru dodałam 100% pastę daktylowa, ktora najpierw trochę rozpuściłam.Wyszły jak na mój gust mało słodkie, następnym razem dam jednak cukier. Mono czuć kakao. Nie dawałam czekolady.

  2. Przed chwilą wyjęłam babeczki z piekarnika. Pierwszy raz wyszły mi takie piękne, wyrośnięte! Palce lizać 😀 co prawda wyszły trochę zbyt hmm… nie tyle suche, co sypkie w środku, ale to pewnie przez wodę. Tak czy siak- polecam! 😀

  3. Te muffiny są przepyszne 🙂 nie za słodkie nie za gorzkie, nie za suche, nie za wilgotne. Idealne.
    Wypróbowałam wersję podstawową, do drugiej porcji dodałam migdały. Jutro będą z dodatkiem kremu czekoladowego i może spróbuję dodać banany.

  4. Uwielbiam muffiny, bo są proste i można je zrobić i na słodko i na sposób wytrawny. Nigdy jednak nie robiłam muffin z czapeczką kremu. Czy możesz podać jakąś podpowiedź, jaki krem jest dobry na muffiny?

    1. Najprostszy to krem czekoladowy z mascarpone. Ważne, żeby to był serek dobrej jakości, bo te z dyskontów nie zawsze mają przyjemny smak i o ile przy pieczeniu sernika i dodawaniu innych składników nie ma to tak dużego znaczenia, w przypadku kremu może zrobić ogromną różnicę. Zamiast ciemnej czekolady możesz tu też wykorzystać białą, dodając wtedy mniej cukru lub wcale go nie dosypując. Do tego np. trochę soku z cytryny albo ekstrakt waniliowy. Można też zmiksować sam serek mascarpone z cukrem pudrem i wanilią. Opcjonalnie, zwłaszcza gdy mascarpone nie ma 75% tłuszczu tylko 40%, można najpierw utrzeć na puch pół kostki masła (100 g) o temperaturze pokojowej, a następnie, łyżka po łyżce, dodawać mascarpone. Nieco bardziej zaawansowaną, za to tańszą wersją kremu do babeczek jest krem budyniowy.

    1. Mogą być za suche, zwłaszcza te razowe, jeśli będą przygotowane na bazie wody lub soku. Decydując się na dodatek jogurtu lub maślanki albo zastępując cały jogurt (lub tylko jego połowę) dodatkowo stopioną, gorzką czekoladą, uzyskasz najbardziej wilgotne ciasto.

  5. Witam,

    Mam piekarnik elektryczny z termoobiegiem.
    Na jaki program, jaką temperaturę i ile czasu mam piec w takim piekarniku?
    Robiłam muffinki z różnych przepisów i różnie one wychodzą.
    Na ogół ustawiam grzałki górną i dolną z termoobiegiem i piekę w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut, ale nie wiem, czy to jest dobra opcja 🙁
    Proszę o radę.

    Dziękuję z góry i pozdrawiam serdecznie.
    Kasia

    1. Też mam piekarnik z termoobiegiem, ale korzystam z niego tylko w przypadku pieczenia pizzy i suszenia piany z białek na bezę. Myślę, że raczej powinnaś ustawić temperaturę 160 st. C i taką samą długość czasu pieczenia. Ciasta wyrastające nie lubią zbyt wysokich temperatur.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)