Tag: Wypieki

Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami

Tort z brzoskwiniami i kremem z bitej śmietany z mascarpone, na jasnym biszkopcie z dżemem malinowym, nasączony syropem z brzoskwiń z sokiem pomarańczowym. Doskonały tort brzoskwiniowy na urodziny!

4 Udostępnień
Eklery

Eklery z kremem – zakręcone domowe eklerki

Smak słodkości mojego dzieciństwa: eklery, eklerki, klasycznie przygotowywane na zaparzanym cieście, przekładane kremem z bitej śmietany, maślanym lub ptysiowym i dekorowane polewą czekoladową. Podobno nazwa „eclaire” oznacza błyskawicę i sugeruje, że te pyszne słodkości można zjeść błyskawicznie, na jeden raz :). Można przygotować je w różnych kształtach i kolorach, dając pole do popisu swojej kulinarnej wyobraźni.

2 Udostępnień
Choinka z bezy

Choinka z bezy

Przepiękny i elegancki deser świąteczny: choinka z bezy z dodatkiem kremu z bitej śmietany i mascarpone oraz kokosowych kulek. Z pewnością zrobi ogromne wrażenie na domownikach i gościach!

18 Udostępnień
Piernik szybki

Piernik szybki

Piernik szybki bez leżakowania, dojrzewania i kruszenia, coś dla zapracowanych. Łatwy piernik ekspresowy, który można upiec „last minute”.

10 Udostępnień
Babka parzona

Babka parzona

Babka parzona drożdżowa, delikatna i wyjątkowo puszysta, polana polewą z czekolady i udekorowana bakaliami. Idealna parzona baba na Wielkanoc!

Babka z kajmakiem

Babka z kajmakiem

Kolekcja upieczonych przeze mnie babek jest już spora, a w tym roku postanowiłam poszerzyć ją o nowy wypiek. Babka z kajmakiem, nie tylko w formie polewy, ale też z dodatkiem do masy, dzięki czemu po przekrojeniu zaskakuje karmelowym kolorem. Przypomina odrobinę ciasto krówkę, choć to zupełnie inna receptura.

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki, a efektowny dzięki fikuśnej dekoracji.

1 Udostępnień
Mazurek jabłkowy

Mazurek jabłkowy

Jeden z prostszych i jednocześnie najbardziej efektownych wypieków na Wielkanoc: mazurek jabłkowy. Zobacz jak zrobić mazurek z jabłkami zawijanymi w urocze różyczki.

1 Udostępnień
Chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Coś dla miłośników białego pieczywa, którzy nie przepadają za produktami pełnoziarnistymi, a poszukują chleba o niższym indeksie glikemicznym. Chleb orkiszowy spełni Wasze wymagania, bo jest dość miękki, ale ma chrupiącą skórkę i nadaje się nie tylko do przygotowania kanapek, ale również tostów.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)