Mleko roślinne najlepsze przepisy i porady | Dorota Kamińska

Tag: Mleko roślinne

Mleko roślinne jest mlekiem, które nie pochodzi od zwierząt. Zostało wyprodukowane na bazie roślin i jest szczególnie popularne wśród osób stosujących dietę wegańską, alergików uczulonych na składniki klasycznego mleka krowiego lub innych mlek zwierzęcych oraz osób, u których występuje nietolerancja laktozy czyli cukru zawartego w zwykłym mleku. Można nabyć gotowe mleka roślinne w sklepach, ale najlepiej i najtaniej przygotować domowe mleko roślinne.

W wielu przepisach mleko roślinne z łatwością i w tej samej ilości zastępuje mleko zwierzęce: można je wykorzystać jako dodatek do kawy, bazę do przygotowania budyniu czy mlecznego sosu oraz składnik naleśników, ciast i babeczek.

Moje przepisy na mleko roślinne zawierają rekomendacje zastosowania konkretnego rodzaju mleka. Zapraszam na najlepsze, domowe mleko roślinne: z wiórków kokosowych, migdałów, ryżu, płatków owsianych i wielu innych, ciekawych składników.

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców

Mleko z nerkowców czyli najsmaczniejsze spośród wszystkich roślinnych napojów, które przygotowuję z orzechów. Bardzo smaczne mleko z orzchów nerkowca. Do spieniania pod ciśnieniem, świetnie smakuje z kawą, dokonałe do naleśników, muffinów, ciast czy deserów.

4 Udostępnień
Mleko jaglane

Mleko jaglane

Proste do zrobienia roślinne mleko jaglane dla alergików, wegan i nie tylko. Jako baza wystarczą 2 składniki: woda i ugotowana kasza jaglana, a do tego można dorzucić smakowe dodatki – zobacz jakie!

11 Udostępnień
Mleko migdałowe

Mleko migdałowe

Polecane przy dolegliwościach związanych ze zgagą, doskonałe mleko migdałowe. To jedno z moich ulubionych mlek roślinnych, o przyjemnym smaku i konsystencji umożliwiającej spienianie. Dobrze komponuje się z kawą, można wykorzystać je jako składnik ciasta na naleśniki czy gofry, a nawet przygotować z jego dodatkiem pyszne kakao.

Mleko orzechowe

Mleko orzechowe

Jedno ze smaczniejszych mlek roślinnych, którego smak może się zmieniać w zależności od rodzaju wybranych orzechów. Mleko orzechowe, łagodne lub wyraziste, nadaje się do spieniania pod ciśnieniem lub przygotowania kakao czy budyniu. Można przygotować je z blanszowanych orzechów włoskich, laskowych lub macadamia, pistacji, a nawet z orzeszków ziemnych, choć te ostatnie charakteryzuje intensywny smak i do mleka nadają się te nieprażone. Najlepsze, moje ulubione mleko z orzechów przygotowuję jednak z nerkowców.

1 Udostępnień
Mleko ryżowe

Mleko ryżowe

Dla wszystkich, którzy mleka nie piją z wyboru lub nie mogą. Kolejny przepis na mleko roślinne, tym razem mleko ryżowe, którego smak wzbogaciłam odrobiną cynamonu. Jest bardzo proste do przygotowania i ma tę zaletę, że można je zrobić z ryżu, który pozostał po niezjedzonym obiedzie – oczywiście w garnku, w którym się gotował, a nie w sosie, na talerzu :).

Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Najlepsze mleko kokosowe jakiego udało mi się spróbować, piłam w Manili, na Filipinach. Na małym bazarku, nieopodal mojego hotelu położonego w ubogiej, może nawet odrobinę niebezpiecznej dzielnicy, wyciśnięte za pomocą specjalnej wyciskarki, prosto ze świeżego kokosu, zaserwowała mi urocza, uśmiechnięta od ucha do ucha Filipinka.

19 Udostępnień
Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)