Mleko kokosowe

5/5 (1)

Najlepsze mleko kokosowe jakiego udało mi się spróbować, piłam w Manili, na Filipinach. Na małym bazarku, nieopodal mojego hotelu położonego w ubogiej, może nawet odrobinę niebezpiecznej dzielnicy, wyciśnięte za pomocą specjalnej wyciskarki, prosto ze świeżego kokosu, zaserwowała mi urocza, uśmiechnięta od ucha do ucha Filipinka.

– You look so sexy, way too sexy! – usłyszałam, a urocze, brązowe oczy zaśmiały się do mnie tuż przed tym jak jedno z nich mrugnęło. Wesoła kobieta podała mi mleko kokosowe w plastikowym kubeczku i ostrzegła, że w szortach i koszulce na ramiączkach, spacerując po ulicach Manili, będę potrójnie przyciągać uwagę tutejszych mężczyzn. Miała rację. Spacerując pierwszego dnia po Manili, nie mogłam opędzić się od zaczepiających mnie „lokalesów”.

Nigdzie indziej, w żadnym z krajów, które potem odwiedziłam, nie udało mi się już kupić takiego mleka. W sklepach, schłodzone, w butelkach zamkniętych kapslem, kupowałam mleko sojowe lub mleko migdałowe.

Jeden litr mleka dziennie. Tyle potrafiłam wypić, chodząc do szkoły podstawowej i liceum. Prosto z kartonika, czasem z dodatkiem kakao. Pyszne. Przez całe życie zmagałam się z wzdętym brzuchem, przywykłam. Na studiach mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Kilka lat temu poukładałam wszystko w jedną całość: to nie alergia, to nietolerancja laktozy. Ta sama, na którą, często nieświadomie, cierpi 25% Polaków. Zamieniłam mleko zwierzęce na roślinne, a po powrocie z Azji, oprócz jajek, odstawiłam cały nabiał. Jest smacznie, trochę inaczej. Warto spróbować, dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Mleko kokosowe

Liczba porcjiok. 500 ml
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania2 godz.
Całkowity czas2 godz., 5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Pyszne mleko kokosowe czyli mleko roślinne dla alergików i osób z nietolerancją laktozy. Bardzo smaczne mleko do kawy, które można spienić w ekspresie ciśnieniowym.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 Szklanka wiórków kokosowych
  • 2 Szklanki wody (zagotowana)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Mleko kokosowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Mleko kokosowe najlepiej przechowywać w zamkniętej butelce lub przykrytym naczyniu. Należy trzymać je w lodówce i wykorzystać w przeciągu 2-3 dni od przygotowania.
  2. Po schłodzeniu na powierzchni mleka może wytrącić się gęstsza „skorupka”, która zniknie po jego podgrzaniu i wymieszaniu.
  3. Zastępując wiórki kokosowe migdałami bez skórki, można, dokładnie w ten sam sposób, przygotować mleko migdałowe.

Mleko kokosowe - Jak zrobić

Krok 1
Mleko kokosowe - przepis - krok 1
Wiórki wsypujemy do blendera i zalewamy wrzątkiem tak, żeby je przykryć. Miksujemy na możliwie jak najgładszą papkę.

Jeśli blender nie ma kielicha odpornego na wysokie temperatury, wiórki miksujemy na sucho, rozdrabniając je jak najdokładniej.
Krok 2
Mleko kokosowe - przepis - krok 2
Uzupełniamy zmiksowaną mieszankę pozostałym wrzątkiem i blendujemy przez kilka-kilkanaście sekund na najwyższych obrotach, rozdrabniając możliwie najdokładniej.

Jeśli w kroku 1 wiórki były zmiksowane na sucho, trzeba je przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.

Kielich blendera/garnek z mieszanką należy odstawić, owinięty w koc lub otulony kołdrą, na kilka godzin, do powolnego wystudzenia.
Krok 3
Mleko kokosowe - przepis - krok 3
Kiedy mleko kokosowe przestygnie, może wytrącić się na nim osad i trzeba je zamieszać, następnie odcedzić na sitku i dobrze odcisnąć wiórki (można dodatkowo wykorzystać ściereczkę do odciskania).

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Mleko kokosowe to pyszne mleko roślinne, które z powodzeniem może zastąpić mleko krowie lub kozie. Dodajcie go do kawy, przygotujcie kakao. Wykorzystajcie jako składnik ciasta na naleśniki lub muffiny czy innego wypieku. Wypijcie szklankę ciepłego, z samego rana lub przed snem…

Ciekawa jestem Czy macie objawy nietolerancji laktozy – spróbujcie wypić rano, na czczo, dwie szklanki krowiego mleka i napiszcie mi w komentarzach jak się poczuliście :).

Mleko kokosowe
Mleko kokosowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze
  1. Sama używam od niedawna krowiego bez laktozy, ale do zalewania nasionek chia takie kokosowe będzie znacznie lepsze 🙂 Świetny pomysł 🙂 Mam tylko pytanie czy można miksować blenderem ręcznym?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)