Babeczki czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe, jedne z prostszych do przygotowania cupcakes. Jednocześnie te z najbardziej lubianych, bo kto z nas choć raz nie skusił się na jedną, zamawiając ulubioną kawę w kawiarni lub dostrzegając je na wystawie w cukierni? Podobnie jak ich kuzyni, muffiny czekoladowe, są bardzo popularnym wypiekiem, a charakteru i nietypowości można im dodać, wybierając różnorodne dodatki. Zobaczcie jak zrobić cupcakes czekoladowe czyli babeczki kakaowe z kremem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na cupcakes

Moje babeczki czekoladowe to podstawowa receptura. Właściwie taka sama jak na muffiny, chociaż duży wybór mamy już przy samym komponowaniu składników na ciasto. Bardziej puszyste i suche będzie, kiedy do mokrych składników dodamy wodę. Nietypowy smak uzyska, gdy zastąpimy ją owocowym sokiem, a do czekolady świetnie pasuje np. pomarańcza. Najbardziej wilgotne i odrobinę cięższe będą babeczki przygotowane na bazie gęstego jogurtu. Z kolei klasyczna receptura to upieczenie ich z dodatkiem mleka, które, w wersji dla wegan, można zastąpić mlekiem roślinnym: kokosowym, migdałowym, sojowym, ryżowym… Miłośnicy cięższych, wilgotniejszych babeczek mogą nasączyć je po upieczeniu kawą zbożową albo ulubionym likierem. Polecam kawowy, waniliowy, albo cytrynowy, pomarańczowy, limonkowy… Smak cytrusów doskonale przełamie słodycz czekolady.

Najprostsze cupcakes czekoladowe

Najprostsza wersja to babeczki czekoladowe z kremem z mascarpone. Nie trzeba do nich nawet miksera, bo masę i krem wystarczy zamieszać łyżką. Spróbujcie dodać do ciasta kandyzowaną skórkę z pomarańczy lub kawałki czekolady, odrobinę orzechów… Pokuście się o dodatkowe posypki lub barwniki. Jako nadzienie dodajcie budyń lub konfiturę, poeksperymentujcie ze sposobem wyciskania kremu przez szprycę. Zobaczcie, ile możliwości daje jeden przepis :).

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Babeczki czekoladowe z kremem i czekoladą, pięknie pachnące, najlepsze! Pyszne, babeczki czekoladowe cupcakes z nadzieniem z czekolady lub budyniu, z dodatkiem kremu z mascarpone.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 55 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: babeczki czekoladowe, cupcakes czekoladowe
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 436kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Składniki suche

  • szklanki mąki (przesiana)
  • 4 łyżki gorzkiego kakao (przesiane razem z mąką)
  • ½-¾ szklanki cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (przesiany razem z mąką)
  • szczypta soli

Składniki mokre

  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka (lub wody, soku pomarańczowego, kefiru, maślanki, jogurtu naturalnego)
  • 2 jajka

Krem do babeczek

  • 500 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu (albo cukru pudru)
  • barwnik spożywczy (wg przepisu na opakowaniu)

Dodatkowo

  • 24 kostki gorzkiej czekolady (rozpuszczone w kąpieli wodnej)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto na babeczki czekoladowe

  • Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 st. C.
  • Składniki suche mieszamy razem ze składnikami mokrymi w misce, aż do połączenia (wcześniej można rozkłócić jajka z mlekiem i olejem).
  • Przekładamy babeczki do foremek wyłożonych papilotkami (do ok. ¾ wysokości) za pomocą dwóch łyżek.

Pieczenie babeczek

  • Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez ok. 23-25 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy i studzimy na kratce.

Krem na babeczki

  • Mieszamy mascarpone z cukrem i barwnikiem za pomocą łyżki lub miksera.

Dekorowanie babeczek

  • W każdej babeczce robimy otwór, który wypełniamy roztopioną czekoladą.
  • Wierzch babeczek dekorujemy kremem za pomocą szprycy. Dodatkowo, do dekoracji, można wykorzystać inne składniki, np. posypki, perełki, kakao lub cynamon.

Przydatne przepisy i poradniki

  1.  Zamiast czekoladą, babeczki można nadziewać kwaskowatym dżemem (np. truskawkowym, malinowym lub pomarańczowym), albo budyniem czekoladowym.
  2. Do babeczek można też wykorzystać inne kremy, np. krem czekoladowy z mascarpone lub budyniowy.
Babeczki czekoladowe bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną można zastąpić mąką bezglutenową. Warto sprawdzić na opakowaniu, czy śladowe ilości glutenu nie znajdują się w kakao.
Babeczki czekoladowe bez jajek - 2 jajka zastępujemy 1 bananem (bardzo dojrzałym, rozgniecionym za pomocą widelca) i zmniejszamy o połowę ilość cukru w przepisie (lub całkowicie z niego rezygnujemy). Można też, zamiast banana, dodać do ciasta 4 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego wcześniej 8 łyżkami gorącej wody i odstawionego do wystudzenia.
Babeczki czekoladowe bez mleka - mleko zastępujemy wodą, zimną kawą lub sokiem owocowym, a zamiast kremu z mascarpone, smarujemy masłem orzechowym wymieszanym pół na pół z czekoladą wegańską roztopioną w kąpieli wodnej.
Babeczki czekoladowe wegańskie - 2 jajka zastępujemy 1 bananem lub 4 łyżkami mielonego siemienia lnianego zalanego wcześniej 8 łyżkami gorącej wody i odstawionego do wystudzenia, a zamiast mleka wykorzystujemy wodę, sok owocowy lub mleko roślinne oraz wykorzystujemy zamienniki takie jak dla babeczek bez mleka. Warto sprawdzić skład czekolady pod kątem zawartości mleka i tłuszczu zwierzęcego.>
Przydatne poradniki:
  1. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Wartości odżywcze

Serving: 1babeczka | Calories: 436kcal | Carbohydrates: 28g (9%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 33g (51%) | Saturated Fat: 14g (70%) | Cholesterol: 70mg (23%) | Sodium: 61mg (3%) | Potassium: 214mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 8g | Vitamin A: 12.8% | Calcium: 12.1% | Iron: 12.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Albo po prostu wykorzystajcie moją podstawową recepturę jako wypiek „last minute”, nałóżcie krem na wystudzone babeczki i… gotowe.

Czekoladowe cupcakes - babeczki czekoladowe
Czekoladowe cupcakes – babeczki czekoladowe

Ciekawa jestem bardzo jak Wam się udadzą :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach, na którą wersję ciasta i kremu się zdecydowaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)