Kulebiak z kapustą i grzybami przepis | Dorota Kamińska

Kulebiak z kapustą i grzybami

Duży drożdżowy pieróg – taką definicję pamiętam z czasów szkoły podstawowej i najprawdopodobniej przeczytałam ją w jednej z czytanek na języku polskim, bo kulebiak z kapustą i grzybami lub w innych wersjach nie pojawiał się na żadnym ze stołów, przy których potem, przez wiele lat, dane mi było zasiadać do wigilijnej kolacji. Od wielu lat ciekawił mnie również jego smak i wreszcie mogłam go przygotować.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

To określenie – pieróg drożdżowy – chyba najlepiej oddaje skład i wygląd tej pysznej potrawy wigilijnej. Choć kształtu pieroga raczej nie ma… Za to składa się z pieczonego, drożdżowego ciasta nadzianego farszem. Pyszny, świąteczny kulebiak z grzybami i kapustą. Dodatek do barszczu albo po prostu zimna przekąska.

Jak zrobić kulebiak z kapustą i grzybami?

W drożdżowe ciasto zawija się farsz, skleja i dekoruje wierzch, a potem, po posmarowaniu jajkiem, piecze całość w piekarniku. Można podawać kulebiak z grzybami i kapustą na ciepło, po pokrojeniu w dość grube plastry. Sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale również jako główne danie. Najlepszy będzie w formie dodatku do czerwonego barszczu.

Kulebiak z grzybami i kapustą
Kulebiak z grzybami i kapustą

Mój kulebiak z farszem z kapusty i grzybów to sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe oraz farsz, do którego wykorzystałam zarówno kiszoną, jak i surową kapustę. Z suszonymi grzybami, ziołami, solą z pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki, będzie doskonale komponować się z innymi potrawami na wigilijnym stole. Pachnie świątecznie i odświętnie wygląda!

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami czyli przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny. Pokazuję jak zrobić kulebiak z grzybami i kapustą pięknie pachnący i świątecznie udekorowany.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 40 min
Wyrastanie ciasta: 1 godzina 30 min
Razem: 1 godzina 25 min
Kategoria: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: kulebiak z grzybami, kulebiak z grzybami i kapustą, kulebiak z kapustą, kulebiak z kapustą i grzybami
Liczba porcji: 6
Kalorie: 341kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz

  • 500 g kapusty (biała, włoska lub pekińska, pokrojona w nieduże kawałki; 100-150 g można zastąpić kapustą kiszoną)
  • 20 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte)
  • 2 cebule (drobno posiekane)
  • 3 łyżki oleju lub klarowanego masła
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Ciasto

  • 250 g mąki (pszenna, najlepiej typ 500-550 dla delikatnego, jasnego ciasta; można zastąpić mąką orkiszową lub razową dla niższego indeksu glikemicznego)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki mleka (można wykorzystać mleko roślinne lub zwierzęce, albo maślankę)
  • 2 małe jajka (jedno do masy na ciasto, a drugie rozkłócone, do posmarowania wierzchu kulebiaka przed pieczeniem)
  • 40 g masła (stopione)
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Rozczyn drożdżowy

  • Rozkruszone drożdże, kilka łyżek mleka, cukier i kilka łyżek mąki mieszam w miseczce do konsystencji gęstej śmietany i odstawiam do zabąbelkowania, pod przykryciem, w miejscu wolnym od przeciągów.

Ciasto na kulebiak

  • Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto drożdżowe (oprócz stopionego masła) wyrabiam kilka minut w misce, przykrywam i odstawiam, aż w cieście zaczną pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza.
  • Dodaję do ciasta tłuszcz, wyrabiam przez kilka minut. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Farsz na kulebiak

  • Surową kapustę gotuję przez 15 minut. Odcedzam, dobrze odciskam.
  • Cebulę szklę na niewielkim ogniu na oleju lub klarowanym maśle.
  • Dodaję grzyby i ugotowaną kapustę i podsmażam przez parę minut na głębokiej patelni, następnie doprawiam ziołami oraz solą i pieprzem i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję kiszoną kapustę, mieszam i przykrywam. Zostawiam na kilka minut.
  • Masę na farsz mielę w maszynce do mięsa, na średnich oczkach.

Ciasto na kulebiak

  • Odgazowuję ciasto pięścią, przekładam na omączoną stolnicę i wyrabiam szybko, następnie wałkuję do grubości 0,5 cm (a nawet odrobinę cieniej, bo ciasto się obkurczy po rozwałkowaniu). Ciasto przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce i formuję z niego duży prostokąt. Część ciasta odkładam do wycięcia dekoracji za pomocą foremek do pierniczków - np. kilku gwiazdek czy choinek.

Lepienie kulebiaka

  • Na środku ciasta, wzdłuż, wykładam farsz, zostawiając po bokach ok. 10 cm wolnego miejsca.
  • Zawijam krótsze boki na zakładkę, żeby zabezpieczyć farsz przed wydostaniem się z kulebiaka. Następnie zawijam dłuższe boki i sklejam. Na wierzch przylepiam choinki i gwiazdki wykrojone z cieniej rozwałkowanego ciasta.

Pieczenie kulebiaka

  • Kulebiak można przykryć i odstawić jeszcze do wyrośnięcia, choć może nie wpłynąć to korzystnie na dekoracje, dlatego proponuję od razu posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (góra + dół).
  • Kulebiak powinien piec się przez ok. 40 minut, na najniższej półce piekarnika. Jeśli wierzch będzie zbyt szybko ciemniał, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Wyjmuję z piekarnika, przekładam na półmisek i serwuję na gorąco lub zimno, pokrojony w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Świetnie smakuje z barszczem, można też podać go jako samodzielną potrawę, z dodatkiem sosu pomidorowego.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 341kcal | Carbohydrates: 43g (14%) | Protein: 8g (16%) | Fat: 15g (23%) | Saturated Fat: 9g (45%) | Cholesterol: 90mg (30%) | Sodium: 101mg (4%) | Potassium: 323mg (9%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 7.2% | Vitamin C: 38.5% | Calcium: 7.8% | Iron: 16.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Czekam na wieści, jak Wam smakował. A może w Waszych domach był przygotowywany z innym farszem? Dajcie też znać w komentarzach, czym jeszcze można nadziać świąteczny kulebiak!

Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)