Kulebiak z kapustą i grzybami przepis | Dorota Kamińska

Kulebiak z kapustą i grzybami

Duży drożdżowy pieróg – taką definicję pamiętam z czasów szkoły podstawowej i najprawdopodobniej przeczytałam ją w jednej z czytanek na języku polskim, bo kulebiak z kapustą i grzybami lub w innych wersjach nie pojawiał się na żadnym ze stołów, przy których potem, przez wiele lat, dane mi było zasiadać do wigilijnej kolacji. Od wielu lat ciekawił mnie również jego smak i wreszcie mogłam go przygotować.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

To określenie – pieróg drożdżowy – chyba najlepiej oddaje skład i wygląd tej pysznej potrawy wigilijnej. Choć kształtu pieroga raczej nie ma… Za to składa się z pieczonego, drożdżowego ciasta nadzianego farszem. Pyszny, świąteczny kulebiak z grzybami i kapustą. Dodatek do barszczu albo po prostu zimna przekąska.

Jak zrobić kulebiak z kapustą i grzybami?

W drożdżowe ciasto zawija się farsz, skleja i dekoruje wierzch, a potem, po posmarowaniu jajkiem, piecze całość w piekarniku. Można podawać kulebiak z grzybami i kapustą na ciepło, po pokrojeniu w dość grube plastry. Sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale również jako główne danie. Najlepszy będzie w formie dodatku do czerwonego barszczu.

Kulebiak z grzybami i kapustą
Kulebiak z grzybami i kapustą

Mój kulebiak z farszem z kapusty i grzybów to sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe oraz farsz, do którego wykorzystałam zarówno kiszoną, jak i surową kapustę. Z suszonymi grzybami, ziołami, solą z pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki, będzie doskonale komponować się z innymi potrawami na wigilijnym stole. Pachnie świątecznie i odświętnie wygląda!

5 od 1 osoby
Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami
Przygotowanie
45 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz. 25 min
 

Kulebiak z kapustą i grzybami czyli przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny. Pokazuję jak zrobić kulebiak z grzybami i kapustą pięknie pachnący i świątecznie udekorowany.

Danie: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: kulebiak z grzybami, kulebiak z grzybami i kapustą, kulebiak z kapustą, kulebiak z kapustą i grzybami
Liczba kalorii: 341 kcal
Liczba porcji: 6
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz
  • 500 g kapusty (biała, włoska lub pekińska, pokrojona w nieduże kawałki; 100-150 g można zastąpić kapustą kiszoną)
  • 20 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte)
  • 2 cebule (drobno posiekane)
  • 3 łyżki oleju lub klarowanego masła
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
Ciasto
  • 250 g mąki (pszenna, najlepiej typ 500-550 dla delikatnego, jasnego ciasta; można zastąpić mąką orkiszową lub razową dla niższego indeksu glikemicznego)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki mleka (można wykorzystać mleko roślinne lub zwierzęce, albo maślankę)
  • 2 małe jajka (jedno do masy na ciasto, a drugie rozkłócone, do posmarowania wierzchu kulebiaka przed pieczeniem)
  • 40 g masła (stopione)
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Kulebiak z kapustą i grzybami - Jak zrobić
Rozczyn drożdżowy
  1. Rozkruszone drożdże, kilka łyżek mleka, cukier i kilka łyżek mąki mieszam w miseczce do konsystencji gęstej śmietany i odstawiam do zabąbelkowania, pod przykryciem, w miejscu wolnym od przeciągów.
Ciasto na kulebiak
  1. Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto drożdżowe (oprócz stopionego masła) wyrabiam kilka minut w misce, przykrywam i odstawiam, aż w cieście zaczną pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza.
  2. Dodaję do ciasta tłuszcz, wyrabiam przez kilka minut. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Farsz na kulebiak
  1. Surową kapustę gotuję przez 15 minut. Odcedzam, dobrze odciskam.
  2. Cebulę szklę na niewielkim ogniu na oleju lub klarowanym maśle.
  3. Dodaję grzyby i ugotowaną kapustę i podsmażam przez parę minut na głębokiej patelni, następnie doprawiam ziołami oraz solą i pieprzem i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  4. Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję kiszoną kapustę, mieszam i przykrywam. Zostawiam na kilka minut.
  5. Masę na farsz mielę w maszynce do mięsa, na średnich oczkach.
Ciasto na kulebiak
  1. Odgazowuję ciasto pięścią, przekładam na omączoną stolnicę i wyrabiam szybko, następnie wałkuję do grubości 0,5 cm (a nawet odrobinę cieniej, bo ciasto się obkurczy po rozwałkowaniu). Ciasto przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce i formuję z niego duży prostokąt. Część ciasta odkładam do wycięcia dekoracji za pomocą foremek do pierniczków - np. kilku gwiazdek czy choinek.
Lepienie kulebiaka
  1. Na środku ciasta, wzdłuż, wykładam farsz, zostawiając po bokach ok. 10 cm wolnego miejsca.
  2. Zawijam krótsze boki na zakładkę, żeby zabezpieczyć farsz przed wydostaniem się z kulebiaka. Następnie zawijam dłuższe boki i sklejam. Na wierzch przylepiam choinki i gwiazdki wykrojone z cieniej rozwałkowanego ciasta.
Pieczenie kulebiaka
  1. Kulebiak można przykryć i odstawić jeszcze do wyrośnięcia, choć może nie wpłynąć to korzystnie na dekoracje, dlatego proponuję od razu posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (góra + dół).
  2. Kulebiak powinien piec się przez ok. 40 minut, na najniższej półce piekarnika. Jeśli wierzch będzie zbyt szybko ciemniał, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  3. Wyjmuję z piekarnika, przekładam na półmisek i serwuję na gorąco lub zimno, pokrojony w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Świetnie smakuje z barszczem, można też podać go jako samodzielną potrawę, z dodatkiem sosu pomidorowego.
Wartości odżywcze
Kulebiak z kapustą i grzybami
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 341 kcal Kalorie z tłuszczów 135 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 15g 23%
Tłuszcze nasycone 9g 45%
Cholesterol 90mg 30%
Sód 101mg 4%
Potas 323mg 9%
Węglowodany ogółem 43g 14%
Błonnik 4g 16%
Cukry 5g
Białko 8g 16%
Witamina A 7.2%
Witamina C 38.5%
Wapń 7.8%
Żelazo 16.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Czekam na wieści, jak Wam smakował. A może w Waszych domach był przygotowywany z innym farszem? Dajcie też znać w komentarzach, czym jeszcze można nadziać świąteczny kulebiak!

Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)