fbpx
Czytasz właśnie
Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

  • z cebulą, czosnkiem niedźwiedzim i tymiankiem
  • do podania na ciepło lub zimno
  • pyszna przekąska, dodatek do barszczu lub danie główne
Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami to duży drożdżowy pieróg – taką definicję pamiętam z czasów szkoły podstawowej i najprawdopodobniej przeczytałam ją w jednej z czytanek na języku polskim. W tej lub w innych wersjach smakowych nie pojawiał się na żadnym ze stołów, przy których potem, przez wiele lat, dane mi było zasiadać do wigilijnej kolacji. Od wielu lat ciekawił mnie również jego smak i wreszcie mogłam go przygotować. Są jeszcze wersje z pieczarkami czy z łososiem lub szpinakiem. U mnie jednak dziś poznacie przepis na kulebiak z kapustą i grzybami. Zobaczcie jak go zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

To określenie – pieróg drożdżowy – chyba najlepiej oddaje skład i wygląd tej pysznej potrawy wigilijnej. Choć kształtu pieroga raczej nie ma… Za to składa się z pieczonego, drożdżowego ciasta nadzianego farszem. Pyszny, świąteczny kulebiak z grzybami i kapustą. Dodatek do barszczu albo po prostu zimna przekąska.

Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami

W drożdżowe ciasto zawija się farsz, następnie skleja i dekoruje wierzch. Potem, po posmarowaniu jajkiem, piecze całość w piekarniku. Można podawać kulebiak z grzybami i kapustą na ciepło, po pokrojeniu w dość grube plastry. Ale na zimno również smakuje wyśmienicie.

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami

Kulebiak z kapustą i grzybami czyli przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny. Pokazuję jak zrobić kulebiak z grzybami i kapustą pięknie pachnący i świątecznie udekorowany.
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 45 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Wyrastanie ciasta: 1 hour 30 minutes
Razem: 1 hour 25 minutes
Kategoria: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: kulebiak z grzybami, kulebiak z grzybami i kapustą, kulebiak z kapustą, kulebiak z kapustą i grzybami
Liczba porcji: 6
Kalorie: 341kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz

  • 500 g kapusty (biała, włoska lub pekińska, pokrojona w nieduże kawałki; 100-150 g można zastąpić kapustą kiszoną)
  • 20 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie dobrze odciśnięte)
  • 2 cebule (drobno posiekane)
  • 3 łyżki oleju lub klarowanego masła
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

Ciasto

  • 250 g mąki (pszenna, najlepiej typ 500-550 dla delikatnego, jasnego ciasta; można zastąpić mąką orkiszową lub razową dla niższego indeksu glikemicznego)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki mleka (można wykorzystać mleko roślinne lub zwierzęce, albo maślankę)
  • 2 małe jajka (jedno do masy na ciasto, a drugie rozkłócone, do posmarowania wierzchu kulebiaka przed pieczeniem)
  • 40 g masła (stopione)
  • szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Jak zrobić

Rozczyn drożdżowy

  • Rozkruszone drożdże, kilka łyżek mleka, cukier i kilka łyżek mąki mieszam w miseczce do konsystencji gęstej śmietany i odstawiam do zabąbelkowania, pod przykryciem, w miejscu wolnym od przeciągów.

Ciasto na kulebiak

  • Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto drożdżowe (oprócz stopionego masła) wyrabiam kilka minut w misce, przykrywam i odstawiam, aż w cieście zaczną pojawiać się pierwsze pęcherzyki powietrza.
  • Dodaję do ciasta tłuszcz, wyrabiam przez kilka minut. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Farsz na kulebiak

  • Surową kapustę gotuję przez 15 minut. Odcedzam, dobrze odciskam.
  • Cebulę szklę na niewielkim ogniu na oleju lub klarowanym maśle.
  • Dodaję grzyby i ugotowaną kapustę i podsmażam przez parę minut na głębokiej patelni, następnie doprawiam ziołami oraz solą i pieprzem i duszę pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Zdejmuję patelnię z ognia, dodaję kiszoną kapustę, mieszam i przykrywam. Zostawiam na kilka minut.
  • Masę na farsz mielę w maszynce do mięsa, na średnich oczkach.

Ciasto na kulebiak

  • Odgazowuję ciasto pięścią, przekładam na omączoną stolnicę i wyrabiam szybko, następnie wałkuję do grubości 0,5 cm (a nawet odrobinę cieniej, bo ciasto się obkurczy po rozwałkowaniu). Ciasto przekładam na papier do pieczenia ułożony na blaszce i formuję z niego duży prostokąt. Część ciasta odkładam do wycięcia dekoracji za pomocą foremek do pierniczków – np. kilku gwiazdek czy choinek.

Lepienie kulebiaka

  • Na środku ciasta, wzdłuż, wykładam farsz, zostawiając po bokach ok. 10 cm wolnego miejsca.
  • Zawijam krótsze boki na zakładkę, żeby zabezpieczyć farsz przed wydostaniem się z kulebiaka. Następnie zawijam dłuższe boki i sklejam. Na wierzch przylepiam choinki i gwiazdki wykrojone z cieniej rozwałkowanego ciasta.

Pieczenie kulebiaka

  • Kulebiak można przykryć i odstawić jeszcze do wyrośnięcia, choć może nie wpłynąć to korzystnie na dekoracje, dlatego proponuję od razu posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika (góra + dół).
  • Kulebiak powinien piec się przez ok. 40 minut, na najniższej półce piekarnika. Jeśli wierzch będzie zbyt szybko ciemniał, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Wyjmuję z piekarnika, przekładam na półmisek i serwuję na gorąco lub zimno, pokrojony w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Świetnie smakuje z barszczem, można też podać go jako samodzielną potrawę, z dodatkiem sosu pomidorowego.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 341kcal (17%) | Węglowodany: 43g (14%) | Białko: 8g (16%) | Tłuszcze: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 90mg (30%) | Sód: 101mg (4%) | Potas: 323mg (9%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 360IU (7%) | Witamina C: 31.8mg (39%) | Wapń: 78mg (8%) | Żelazo: 3mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale również jako główne danie. Najlepszy będzie jednak w formie dodatku do czerwonego barszczu. Rewelacja!

Kulebiak z grzybami i kapustą
Kulebiak z grzybami i kapustą

Mój kulebiak z farszem z kapusty i grzybów to sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe oraz farsz, do którego wykorzystałam zarówno kiszoną, jak i surową kapustę. Z suszonymi grzybami, ziołami, solą z pieprzem oraz odrobiną ostrej papryki, będzie doskonale komponować się z innymi potrawami na wigilijnym stole. Pachnie świątecznie i odświętnie wygląda!

Kulebiak z kapustą i grzybami przepis

Czekam na wieści, jak Wam smakował. A może w Waszych domach był przygotowywany z innym farszem? Dajcie też znać w komentarzach, czym jeszcze można nadziać świąteczny kulebiak! Może łosoś, może szpinak? Macie jeszcze inne pomysły?

Kulebiak z kapustą i grzybami
Kulebiak z kapustą i grzybami

Koniecznie napiszcie mi w komentarzach, jak Wam smakował ten drożdżowy świąteczny wypiek, bo jestem bardzo ciekawa :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom