Tag: Potrawy wigilijne

Przepisy na potrawy wigilijne. Tradycyjne potrawy na Wigilię: barszcz czerwony z uszkami, kapusta z grzybami, karp, śledzie, pierogi z grzybami i kapustą i wigilijne desery: przepisy na świąteczne ciasta, ciastka, pierniczki, kutię i kluski z makiem. Pokazuję jakie potrawy wigilijne podać – tylko najlepsze sprawdzone przepisy.

Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną

Klasyczne danie na lubelszczyźnie, choć również w Bieszczadach czy na Mazurach można zjeść doskonałe pierogi z kaszą gryczaną, z dodatkiem regionalnego sera i czosnku niedźwiedziego, który zapewnia niezwykły aromat farszu i dodaje mu ładnego, zielonego akcentu kolorystycznego. Warto przygotować je na co dzień lub na wigilijną kolację, dodając do farszu ulubione zioła, a całość polewając masłem lub dobrym olejem i posypując prażonym słonecznikiem.

Makówki

Makówki lub makiełki

Klasyczny deser śląski na Wigilię to makówki – bułka przekładana makiem ugotowanym w mleku, z dodatkiem bakalii i miodu. Czasem świeża, innym razem sucha i choć kroi się ją w kromki lub wykorzystuje sucharki, podejrzewam, że nazwa w liczbie mnogiej musi pochodzić od całych bułek, które najprawdopodobniej przekrawano, wydrążano i nadziewano masą makową. W Zagłębiu, Poznaniu i okolicach oraz regionie łódzkim przyrządzany podobnie do makówek deser wigilijny to makiełki, choć w niektórych domach bułkę zastępuje się makaronem – kluskami. Stąd inna nazwa: kluski z makiem i takiej właśnie używa moja babcia z Wielkopolski.

11 Shares
Czerwony barszcz na zakwasie

Czerwony barszcz na zakwasie

Choć swoją przygodę z gotowaniem barszczu zaczynałam od domowego, zakwaszanego jabłkami i sokiem z cytryny lub octem, klasyczny czerwony barszcz na zakwasie nie ma sobie równych i cieszę się, że w końcu i na niego mogę Wam pokazać przepis. Można podać go z uszkami lub fasolą, albo ziemniakami z karmelizowaną cebulą, wszystkie dodatki przetestowałam i polecam, bo smakuje z nimi wybornie!

15 Shares
Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany, bardziej sycący niż czysty barszcz, o pięknym, różowym kolorze. W najprostszy sposób przygotowuje się go zgodnie z klasyczną recepturą i zabiela śmietaną lub jogurtem naturalnym, gęstym, dodanym na sam koniec, po zdjęciu z ognia, czasem nawet bezpośrednio na talerzu, żeby zachować możliwie najwięcej korzystnych dla zdrowia, naturalnych probiotyków.

11 Shares
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Choć proponowana przeze mnie wersja wigilijna była bez zabielania, to moja ulubiona zupa grzybowa, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa to ta z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych co roku w okolicznych lasach. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko, potem wieczorne, wspólne czyszczenie i nawlekanie na nitki do suszenia, żeby później móc cieszyć się smakiem sosów i najlepszej zupy.

1 Shares
Pierniczki czekoladowe

Pierniczki czekoladowe

Nie wiem sama, które ładniej wyglądają: pierniczki czekoladowe czy klasyczne pierniczki świąteczne. Odpowiedzią na ten dylemat jest propozycja: można przygotować jedne i drugie :). Są bardzo dekoracyjne, pięknie pachną w trakcie pieczenia i doskonale smakują, bo komu z nas połączenie kakao i aromatycznych, korzennych przypraw nie przywodzi na myśl świątecznego czasu?

Domowa czekolada

Blok czekoladowy

W czasach, kiedy w Polsce czekolada, pomarańcze i banany były dobrem luksusowym, a telewizja, przed Bożym Narodzeniem, ogłaszała, że do portu w Gdańsku zawinął statek z ich dostawą, nasze mamy i babcie przygotowywały blok czekoladowy. Z produktów dostępnych w PRL czyli mleka w proszku, gorzkiego kakao, cukru i margaryny lub masła, powstawała domowa czekolada, do której, w miarę możliwości, dodawało się orzechy, herbatniki i rodzynki.

1 Shares
Ciasto choinka

Ciasto choinka

Ciasto choinka, przebój tegorocznej kolacji wigilijnej, pachnące migdałami i czekoladą, udekorowane drobnymi perełkami i gwiazdkami, które na marcepanowej powierzchni stworzyły misterny wzorek, a każda została ułożona na choince osobno, w trakcie pieczołowitej pracy i wieczornych rozmów z przyjaciółkami. To pierwsze Święta, podczas których przygotowania nie odbywają się w domu u moich rodziców. Pierwsze, których sporą część spędzę we własnym domu, do którego wrócę po kolacji, pierwszego dnia, po rodzinnym spotkaniu u babci i po drugim dniu spędzonym z przyjaciółmi.

Ciasto gwiazda

Ciasto gwiazda

Ciasto na Boże Narodzenie, przygotowane według prostej receptury, można urozmaicić, piekąc je w specjalnej foremce i fantazyjnie dekorując. Ciasto gwiazda, upieczone według przepisu na piernik ekspresowy, który nie wymaga leżakowania, można ozdobić polewą z białej czekolady lub białym lukrem, a jako wykończenie wykorzystać srebrne perełki cukiernicze, cukrowe gwiazdki i perlisty cukier. Barwiąc lukier na żółty lub pomarańczowy kolor, można wyczarować na takiej smakowitej gwiazdce dodatkowe wzorki.

Masa makowa

Masa makowa

Oto bazowa receptura, która bije na głowę wszelkie gotowe produkty z puszki. Masa makowa najlepsza czyli taka, jaką lubimy najbardziej. Można przygotować ją w domu, wykorzystując maszynkę do mielenia mięsa lub blender, wybierając zestaw ulubionych bakalii, słodząc miodem i powstrzymując się przed wyjedzeniem całego zapasu z miseczki. Masa makowa w podstawowej wersji: do podania jako dodatek do klusek z makiem lub łamańców z makiem, można w niej też maczać inne, kruche ciasteczka czy krakersy.

Tort makowy

Tort makowy

Jednym z wypieków świąteczno-zimowych, których przygotowania warto choć raz spróbować, jest tort makowy. Z pewnością zdarzyło się go przygotować niejednej z Waszych babć, a w wielu domach jest to obowiązkowy deser na wigilijnym lub wielkanocnym stole. To odrobinę skomplikowane, ze względu na konieczność ubijania piany z białek, krojenia i przekładania kremem, wilgotne ciasto, którego podstawową recepturę można wzbogacić, dodając bakalie lub nasączając po upieczeniu ponczem z dodatkiem likieru pomarańczowego czy rumu albo spirytusu.

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Jedną z sałatek królujących na spotkaniach w mojej rodzinie jest sałatka śledziowa, która, na przemian ze śledziami w śmietanie lub śledziami w majonezie, bywa serwowana na naszym rodzinnym stole podczas Bożego Narodzenia, Sylwestra czy imprez imieninowych lub urodzinowych. To jeden z tych prostych i szybkich przepisów, uniwersalnych, który można wzbogacać o drobne dodatki, choć główna nuta smakowa zawsze pozostaje ta sama.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)