fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

  • z cebulą, ogórkiem i koperkiem
  • na bazie ugotowanych ziemniaków
  • w sosie z musztardy i majonezu
Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa jest z pewnością jedną z sałatek królujących na spotkaniach w mojej rodzinie. Na przemian ze śledziami w śmietanie lub śledziami w majonezie, bywa serwowana na naszym rodzinnym stole podczas Bożego Narodzenia, Sylwestra czy imprez imieninowych lub urodzinowych. To jeden z tych prostych i szybkich przepisów. Jest uniwersalna i można wzbogacać ją o drobne, za każdym razem inne dodatki. Jednak główna nuta smakowa zawsze pozostaje ta sama. Zobaczcie przepis na sałatkę śledziową – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Będzie smakować najlepiej, kiedy śledzie matiasy zostaną, przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami, wymoczone w mleku. Można pokusić się o dodanie do niej odrobiny czerwonej, drobno pokrojonej papryki albo uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich. W podstawowej wersji, bez kolorowych dodatków, również jest wyśmienita!

Przepis na sałatkę śledziową

Ziemniaki do sałatki śledziowej powinny być mało sypkie. Po ugotowaniu będzie o wiele łatwiej pokroić je na plasterki. Polecam eksperymenty smakowe z różnymi rodzajami musztardy. To ona nadaje charakteru całej potrawie i jest najmocniejszym, oczywiście poza samymi śledziami, akcentem smakowym. Wystarczy wymieszać wszystko w misce i sałatka ze śledzi gotowa!

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Prosta sałatka śledziowa z cebulą, papryką i ziemniakami, z majonezem i musztardą. Jest to smaczna, łatwa sałatka ze śledzi idealna na imieniny lub do kolacji w Wigilię czy na śniadanie wielkanocne.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 2 hours
Leżakowanie: 2 hours
Razem: 2 hours 15 minutes
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Polska
Przepis na: sałatka śledziowa, sałatka ze śledzi, sałatka ze śledziami, sałatka ze śledziem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 364kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g śledzi matiasów (oczyszczone i wymoczone przez 2-3 godziny w zimnej wodzie lub mleku; pokrojone na kawałki o szerokości ok. 2 cm)
  • 300 g ziemniaków (obrane, ugotowane, pokrojone na plasterki)
  • 2-3 ogórki konserwowe (pokrojone w drobną kosteczkę)
  • 2 cebule (pokrojone w piórka)
  • ½ pęczka koperku (umyty, osuszony, drobno pokrojony)
  • 4 łyżki Majonezu Kieleckiego*
  • 1 łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej*
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona w kosteczkę)
  • 100 g orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni)
  • świeża bazylia, oregano, rozmaryn lub melisa

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

* Przepis powstał we współpracy z marką Majonez Kielecki.

Jak zrobić

  • Śledzie, ziemniaki, lekko osoloną cebulę, ogórka i połowę koperku mieszamy w salaterce.
  • Majonez mieszamy z musztardą, doprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru.
  • Serwujemy sałatkę na talerzykach, polaną sosem i udekorowaną pozostałym koperkiem oraz, opcjonalnie, świeżymi ziołami, papryką i orzechami

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 200g | Kalorie: 364kcal (18%) | Węglowodany: 19g (6%) | Białko: 20g (40%) | Tłuszcze: 24g (37%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 45mg (15%) | Sód: 375mg (16%) | Potas: 847mg (24%) | Błonnik: 5g (21%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1005IU (20%) | Witamina C: 35mg (42%) | Wapń: 129mg (13%) | Żelazo: 4.7mg (26%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Sałatka śledziowa przepis

Najlepsza jest oczywiście po leżakowaniu. Dajcie jej odpocząć, żeby potem wszystkie smaki dobrze się „przegryzły”. Poeksperymentujcie z różnymi ziołami. A może zdecydujecie się przygotować korzenną wersję z aromatycznymi przyprawami? To także jest możliwe.

Sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa

Jak smakuje Wam sałatka śledziowa? Będzie częściej gościć na stole? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, bo jestem bardzo ciekawa.

6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom