Mango lassi przepis | Dorota Kamińska

Mango lassi

Mango lassi

Mango lassi zdobyło ogromną popularność i rozprzestrzeniło po całym świecie jako doskonały środek łagodzący żar po zjedzeniu jednej z ostrych indyjskich potraw. Klasycznie przygotowywano te jogurtowe napoje w wersji bez słodzenia, miksując jogurt z wodą lub kostkami lodu oraz przyprawami. Lassi mają być doskonałym uzupełnieniem posiłku. Jednak to właśnie słodka wersja podbiła cały świat. Lassi z mango, słodzone miodem lub cukrem. Przygotowywane także bez dosładzania, jeśli sam owoc jest wyjątkowo słodki i dojrzały. Najczęściej podawane na zimno, czasem posypane posiekanymi pistacjami, jest pysznym koktajlem gaszącym pragnienie w upalne dni.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle

Moje mango lassi przygotuję z miętą i kardamonem. To dwa dodatki, które uwielbiam łączyć ze słodkim smakiem owoców lub wypieków czy kawy. Obowiązkowo szczypta soli oraz, opcjonalnie, miód. Gdybym miała wodę różaną lub chociaż konfiturę z róży, dodałabym odrobinę. I taką wersję Wam polecam, jednak sama zrobię tym razem podstawową wersję uproszczoną. Dajcie koniecznie znać, czy mango lassi to również Wasz faworyt wśród indyjskich napojów jogurtowych :).

5 od 1 osoby
Mango lassi
Mango lassi
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Mango lassi - indyjski koktajl na bazie owoców mango i jogurtu naturalnego, z dodatkiem mięty i kardamonu oraz, opcjonalnie, wody różanej. W Indiach słodzone cukrem w razie potrzeby, u mnie w zdrowszej wersji, bo bez cukru lub z miodem. 

Danie: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: mango lassi
Liczba kalorii: 143 kcal
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 mango (duże, obrane, bez pestki)
  • 1 szklanka gęstego jogurtu (kilka łyżek jogurtu można zastąpić wodą różaną)
  • ½-1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 garść listków świeżej mięty (opcjonalnie; nieduża; kilka listków można odłożyć do dekoracji)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Mango lassi - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki, gęsty koktajl.
Wartości odżywcze
Mango lassi
Wielkość porcji (1 szklanka (z dodatkiem wszystkich opcjonalnych składników))
Liczba kalorii 143 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Cholesterol 5mg 2%
Sód 37mg 2%
Potas 279mg 8%
Węglowodany ogółem 25g 8%
Błonnik 1g 4%
Cukry 23g
Białko 11g 22%
Witamina A 19.6%
Witamina C 37.2%
Wapń 11.9%
Żelazo 1.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jest dość gęste. Powiedziałabym, że kremowe. Gdyby miało wodę różaną, to z pewnością zapach takiego lassi z mango i smak powaliłyby mnie chyba na kolana ;).

Mango lassi
Mango lassi

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy wypróbowaliście ten przepis. Jak smakowało Wam lassi z mango? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)