Mango lassi zdobyło ogromną popularność i rozprzestrzeniło po całym świecie jako doskonały środek łagodzący żar po zjedzeniu jednej z ostrych indyjskich potraw. Klasycznie przygotowywano te jogurtowe napoje w wersji bez słodzenia, miksując jogurt z wodą lub kostkami lodu oraz przyprawami. Lassi mają być doskonałym uzupełnieniem posiłku. Jednak to właśnie słodka wersja podbiła cały świat. Lassi z mango, słodzone miodem lub cukrem. Przygotowywane także bez dosładzania, jeśli sam owoc jest wyjątkowo słodki i dojrzały. Najczęściej podawane na zimno, czasem posypane posiekanymi pistacjami, jest pysznym koktajlem gaszącym pragnienie w upalne dni.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle
Moje mango lassi przygotuję z miętą i kardamonem. To dwa dodatki, które uwielbiam łączyć ze słodkim smakiem owoców lub wypieków czy kawy. Obowiązkowo szczypta soli oraz, opcjonalnie, miód. Gdybym miała wodę różaną lub chociaż konfiturę z róży, dodałabym odrobinę. I taką wersję Wam polecam, jednak sama zrobię tym razem podstawową wersję uproszczoną. Dajcie koniecznie znać, czy mango lassi to również Wasz faworyt wśród indyjskich napojów jogurtowych :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 mango (duże, obrane, bez pestki)
- 1 szklanka gęstego jogurtu (kilka łyżek jogurtu można zastąpić wodą różaną)
- ½-1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- 1 garść listków świeżej mięty (opcjonalnie; nieduża; kilka listków można odłożyć do dekoracji)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki, gęsty koktajl.
Wartości odżywcze
Jest dość gęste. Powiedziałabym, że kremowe. Gdyby miało wodę różaną, to z pewnością zapach takiego lassi z mango i smak powaliłyby mnie chyba na kolana ;).
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy wypróbowaliście ten przepis. Jak smakowało Wam lassi z mango? Bardzo jestem ciekawa!