fbpx
Czytasz właśnie
Mango lassi

Mango lassi

Mango lassi

Mango lassi zdobyło ogromną popularność i rozprzestrzeniło po całym świecie jako doskonały środek łagodzący żar po zjedzeniu jednej z ostrych indyjskich potraw. Klasycznie przygotowywano te jogurtowe napoje w wersji bez słodzenia, miksując jogurt z wodą lub kostkami lodu oraz przyprawami. Lassi mają być doskonałym uzupełnieniem posiłku. Jednak to właśnie słodka wersja podbiła cały świat. Lassi z mango, słodzone miodem lub cukrem. Przygotowywane także bez dosładzania, jeśli sam owoc jest wyjątkowo słodki i dojrzały. Najczęściej podawane na zimno, czasem posypane posiekanymi pistacjami, jest pysznym koktajlem gaszącym pragnienie w upalne dni.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na koktajle

Moje mango lassi przygotuję z miętą i kardamonem. To dwa dodatki, które uwielbiam łączyć ze słodkim smakiem owoców lub wypieków czy kawy. Obowiązkowo szczypta soli oraz, opcjonalnie, miód. Gdybym miała wodę różaną lub chociaż konfiturę z róży, dodałabym odrobinę. I taką wersję Wam polecam, jednak sama zrobię tym razem podstawową wersję uproszczoną. Dajcie koniecznie znać, czy mango lassi to również Wasz faworyt wśród indyjskich napojów jogurtowych :).

Mango lassi

Mango lassi

Mango lassi - indyjski koktajl na bazie owoców mango i jogurtu naturalnego, z dodatkiem mięty i kardamonu oraz, opcjonalnie, wody różanej. W Indiach słodzone cukrem w razie potrzeby, u mnie w zdrowszej wersji, bo bez cukru lub z miodem. 
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: mango lassi
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 143kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 mango (duże, obrane, bez pestki)
  • 1 szklanka gęstego jogurtu (kilka łyżek jogurtu można zastąpić wodą różaną)
  • ½-1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • 1 garść listków świeżej mięty (opcjonalnie; nieduża; kilka listków można odłożyć do dekoracji)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki, gęsty koktajl.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (z dodatkiem wszystkich opcjonalnych składników) | Kalorie: 143kcal (7%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 11g (22%) | Cholesterol: 5mg (2%) | Sód: 37mg (2%) | Potas: 279mg (8%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 23g (26%) | Witamina A: 980IU (20%) | Witamina C: 30.7mg (37%) | Wapń: 119mg (12%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jest dość gęste. Powiedziałabym, że kremowe. Gdyby miało wodę różaną, to z pewnością zapach takiego lassi z mango i smak powaliłyby mnie chyba na kolana ;).

Zobacz też
Sernik z musem z mango

Mango lassi
Mango lassi

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy wypróbowaliście ten przepis. Jak smakowało Wam lassi z mango? Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom