Rozczyn drożdżowy przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy

Ciasta drożdżowe można przygotowywać na bazie dwóch rodzajów drożdży: świeżych i suszonych. Oba rodzaje są dziś dostępne w polskich sklepach, ale to drożdże świeże wciąż cieszą się większą popularnością. Wyrastające na nich ciasto nabiera nie tylko puszystości, ale również odpowiedniej elastyczności, tekstury i smaku, który tworzy się nie tylko w czasie pieczenia, ale jeszcze w trakcie wyrastania. Rozczyn drożdżowy, którego przygotowanie sugeruje zdecydowana większość przepisów na ciasto drożdżowe, pomaga sprawdzić czy świeże drożdże są aktywne, jeszcze przed dodaniem ich do pozostałych składników ciasta.

Zobacz też: Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe

Mając pewność co do świeżości drożdży, które zamierzamy dodać do ciasta, rozczyn drożdżowy można pominąć, dodając zarówno drożdże jak i ciepłe mleko, wodę czy maślankę i cukier od razu do całej mąki i rozpoczynając ugniatanie ciasta. Szkoda jednak byłoby zmarnować całość, gdyby okazało się, że wyrobione ciasto drożdżowe nie chce wyrosnąć, dlatego wcześniejsze wymieszanie składników na rozczyn drożdżowy warto przeprowadzić w celu sprawdzenia, czy nasze drożdże zaczną pracować i po zagnieceniu ze wszystkimi składnikami będą w stanie unieść ciasto.

Wilgoć, ciepło, „pokarm”

See Also
Ciasto arlekin

Trzy czynniki potrzebne do wyrastania drożdży. Rozczyn drożdżowy można przygotować, rozkruszając drożdże i zalewając ciepłym płynem (w zależności od rodzaju ciasta, które zamierzamy zagnieść, może to być woda, mleko, maślanka lub sok owocowy) oraz dodając „pokarm”: mąkę. Do wszystkich składników rozczynu można też dosypać cukier – jest on przydatny drożdżom w rozpoczęciu procesu wyrastania (drożdże wyrastają najlepiej na cukrach prostych: zawartej w zwykłym cukrze glukozie lub fruktozie), ale w przypadku ciast wytrawnych, np. ciasta na pizzę, można go pominąć.

Rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy na ciasto drożdżowe czyli jak go przygotować i jakich składników można użyć, żeby uzyskać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, z którego najlepiej wyrośnie ciasto.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 20 minutes
Razem: 20 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: rozczyn drożdżowy

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • świeże drożdże (o temperaturze pokojowej)
  • mąka
  • kilka łyżek ciepłego mleka, śmietanki kremówki, maślanki, wody lub soku owocowego (w zależności od rodzaju przygotowywanego ciasta)
  • 1-3 łyżki cukru (opcjonalnie, w zależności od rodzaju przygotowywanego ciasta)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Drożdże rozkruszamy do miseczki.
  • Zalewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodą/mlekiem/śmietanką/sokiem/maślanką.
  • Dosypujemy mąkę łyżka po łyżce, mieszając całość. Ilość mąki regulujemy tak, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Opcjonalnie do wszystkich składników, w zależności od przepisu, dodajemy cukier.
  • Przykrywamy miseczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Po ok. 10-15 minutach drożdże powinny mocno zabąbelkować, a rozczyn – podwoić swoją objętość.
  • Jeśli w rozczynie nie pojawią się bąbelki, oznacza to, że drożdże są stare/nieaktywne i należy wykorzystać inne drożdże.
  • Jeśli bąbelki są niewielkie, można wstawić miseczkę z rozczynem do większej miski z bardzo ciepłą wodą i odczekać kolejne 10-15 minut. Jeśli nadal nie wyrosną, należy wykorzystać inne drożdże.
  • Gotowy rozczyn łączymy, zgodnie z przepisem, z pozostałymi składnikami ciasta drożdżowego.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Przepisy na ciasta drożdżowe
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood