Burgery z kalafiora wegetariańskie przepis | Dorota Kamińska

Burgery z kalafiora wegetariańskie

Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora wegetariańskie zaskoczyły mnie swoim smakiem, choć spośród wszystkich bezmięsnych, które przygotowywałam, ich smak jest najmniej spójny z tym, za czym mogą czasem tęsknić miłośnicy mięsa, którzy przestali je spożywać np. z powodów ideologicznych.

Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Idealny zamiennik klasycznych burgerów dla wegetarian lub wegan, doprawiony i smaczny!
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: burgery z kalafiora
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 196kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Burgery kalafiorowe

  • ½ główki kalafiora (średniej wielkości)
  • szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ¾ szklanki suchej kaszy)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki słonecznika (można zastąpić pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (lub ½ łyżeczki ostrej papryki albo chili)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)

Dodatki

  • 8 sztuk bułek na burgery (duże, okrągłe bułki pszenne z sezamem)
  • 4 plastry sera żółtego (np. koryciński)
  • 4 plastry buraków (duże; świeże lub kiszone w plasterkach; można też zastąpić 4 dużymi ogórkami kiszonymi pokrojonymi na plasterki)
  • 8 plastrów pomidora (dojrzały, o słodkim smaku)
  • 8 listków sałaty rzymskiej
  • świeża kolendra lub mięta

Sos majonezowy z chili

  • 4 łyżki majonezu
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Mus z awokado

  • ½ awokado (obrane, bez pestki)
  • ½ szklanki listków kolendry lub mięty (albo innych świeżych ziół)
  • ½ papryczki chili (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • 1 limonka (tylko wyciśnięty sok)
  • ¼ szklanki oliwy (extra vergine)
  • ½ szklanki pistacji (jeśli mus będzie ruszony ręcznie, polecam dodać posiekane pistacje na samym końcu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Mus z awokado

  • Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce.

Sos majonezowy z chili

  • Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce, rozduszając awokado. Można też zmiksować je w blenderze.

Burgery

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 1
  • Kalafior, cebulę, czosnek i imbir ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 2
  • Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 3
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 10-12 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 4
  • Piekę przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).Kotlety można też smażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce, nasmarowanej dodatkowym olejem.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 5
  • Na ostatnich 5-10 minut do piekarnika wkładam też przekrojone na połówki bułki, żeby podpiekły się od środka. Podpiekam też w tym czasie cienkie plasterki świeżego buraka.
    Jeśli kotlety są smażone na patelni, można po nich podpiec na patelni połówki bułek.

Składanie

  • Na podpieczonym spodzie bułki układam ser.
  • Na serze kładę burger z kalafiora.
  • Smaruję wierzch sosem majonezowym z chili.
  • Na sosie układam plasterki buraka lub ogórka kiszonego. Przykrywam pomidorem i posypuję kolendrą.
  • Przykrywam całość sałatą i smaruję musem z awokado.
  • Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak wybrać dojrzałe awokado

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Calories: 196kcal | Carbohydrates: 25g (8%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 8g (12%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Sodium: 35mg (1%) | Potassium: 342mg (10%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 1.6% | Vitamin C: 39.4% | Calcium: 2.7% | Iron: 10%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Burgery z kalafiora - przepis
Burgery z kalafiora – przepis
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)