Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Idealny zamiennik klasycznych burgerów dla wegetarian lub wegan, doprawiony i smaczny!
Drukuj przepis Pin Recipe
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min
Całkowity czas: 50 min
Danie: Danie główne
Kuchnia: Wegańska
Keyword: burgery z kalafiora
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 678kcal
Autorka: Dorota Kamińska

Składniki

Burgery kalafiorowe

  • ½ główki kalafiora średniej wielkości
  • szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ok. ¾ szklanki suchej kaszy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki sypkie; ugotowane; każde 2 ziemniaki można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki słonecznika można zastąpić pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni
  • ½ łyżeczki miodu można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek można zastąpić olejem rzepakowym
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku lub ½ łyżeczki ostrej papryki albo chili
  • 1 łyżka świeżego imbiru starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku opcjonalnie

Dodatki

  • 8 sztuk bułek na burgery duże, okrągłe bułki pszenne z sezamem
  • 8 plastrów sera żółtego np. koryciński
  • 8 plastrów buraków duże; świeże lub kiszone w plasterkach; można też zastąpić 4 dużymi ogórkami kiszonymi pokrojonymi na plasterki
  • 16 plastrów pomidora dojrzały, o słodkim smaku
  • 8 listków sałaty rzymskiej
  • świeża kolendra lub mięta

Sos majonezowy z chili

  • 8 łyżek majonezu
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Mus z awokado

  • 1 awokado obrane, bez pestki
  • 1 szklanka listków kolendry lub mięty albo innych świeżych ziół
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekany
  • 2 limonki tylko wyciśnięty sok
  • ½ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 szklanka pistacji jeśli mus będzie mieszany ręcznie, polecam dodać posiekane pistacje na samym końcu

Jak zrobić

Mus z awokado

  • Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce.

Sos majonezowy z chili

  • Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce, rozduszając awokado. Można też zmiksować je w blenderze.

Burgery

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 1
  • Kalafior, cebulę, czosnek i imbir ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 2
  • Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 3
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 10-12 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 4
  • Piekę przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).Kotlety można też smażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce, nasmarowanej dodatkowym olejem.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 5
  • Na ostatnich 5-10 minut do piekarnika wkładam też przekrojone na połówki bułki, żeby podpiekły się od środka. Podpiekam też w tym czasie cienkie plasterki świeżego buraka.
    Jeśli kotlety są smażone na patelni, można po nich podpiec na patelni połówki bułek.

Składanie

  • Na podpieczonym spodzie bułki układam ser.
  • Na serze kładę burger z kalafiora.
  • Smaruję wierzch sosem majonezowym z chili.
  • Na sosie układam plasterki buraka lub ogórka kiszonego. Przykrywam pomidorem i posypuję kolendrą.
  • Przykrywam całość sałatą i smaruję musem z awokado.
  • Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.

Video

Wskazówki

  1. Jak wybrać dojrzałe awokado
  2. Jak zrobić majonez
  3. Kiszone buraki oraz ogórki kiszone - przepisy

Nutrition

Serving: 1sztuka | Kalorie: 678kcal | Carbohydrates: 35g | Białko: 18g | Fat: 54g | Tłuszcze nasycone: 12g | Cholesterol: 35mg | Sód: 347mg | Potas: 882mg | Fiber: 9g | Cukier: 7g | Witamina A: 1404IU | Vitamin B1: 1mg | Vitamin B2: 1mg | Vitamin B3: 3mg | Vitamin B5: 1mg | Vitamin B6: 1mg | Vitamin B12: 1µg | Witamina C: 70mg | Vitamin D: 1µg | Vitamin E: 8mg | Vitamin K: 88µg | Wapń: 280mg | Copper: 1mg | Żelazo: 3mg | Manganese: 1mg | Magnesium: 105mg | Phosphorus: 407mg | Selenium: 12µg | Zinc: 3mg
Tried this recipe?Mention @WPRecipeMaker or tag #wprecipemaker!