fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z kozaków

Zupa z kozaków

Zupa z koźlarzy

Lato trwa stanowczo za krótko, ale wraz z końcem wakacji rozpoczyna się kolejny sezon kulinarny, jeden z moich ulubionych. Kto z Was lubi chodzić na grzyby? Uwielbiam przemierzać o świcie las, ubrana w stary dres i kalosze. Cieszę się jak dziecko, kiedy obok jednego grzyba znajduję kilka następnych. Po grzybobraniu, wieczorem, kiedy zamykam oczy, widzę… grzyby. Wyrastają jeden obok drugiego.  Szkoda, że wszystko dzieje się za zamkniętymi oczami… Prawie wszystko, bo zupa z kozaków, pyszna zupa grzybowa jak najbardziej prawdziwa :).

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy z grzybów

Koźlarze to grzyby o tyle trudne, że po ususzeniu mocno ciemnieją i najlepiej nadają się potem do wykorzystania jako składnik farszu lub dodatek do aromatycznego bigosu, a po ugotowaniu będą niemal czarne. Dlatego najlepiej nie przeznaczać ich do suszenia, a wykorzystać, kiedy są świeże: ugotować pyszny sos grzybowy lub zupę. Moja zupa z kozaków to połączenie różnorodnych smaków i odrobina kolorów: czerwonego, zielonego i żółtego. Zachęca pięknym zapachem, a dla wielbicieli czosnku jest dodatkowa porcja – w dekoracji :).

Zupa z kozaków

Zupa z kozaków

Zupa z kozaków, inaczej zupa z koźlarzy, z pomidorami, migdałami, dymką i czosnkiem. Pięknie pachnąca zupa z kozaków czyli rudych grzybów rosnących w brzózkach :).
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa z kozaków
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g grzybów kozaków (koźlarzy (oczyszczone, opłukane, osączone, pokrojone))
  • 1,5 l wywaru warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 1 łyżka klarowanego masła (można zastąpić zwykłym)
  • 1 łyżka masła
  • 3 pomidory (dojrzałe; sparzone, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)
  • 5-10 łyżek migdałów w płatkach
  • 1 puszka groszku konserwowego (kilka łyżek osobno, do dekoracji; można zastąpić 1 szklanką groszku mrożonego)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 pęczek cebuli dymki (drobno pokrojona, część odłożona do dekoracji)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Grzyby smażę na maśle przez 15-20 minut.
  • Wywar doprowadzam do wrzenia w garnku, dodaję grzyby, pomidory i płatki migdałowe oraz groszek i cebulę. Gotuję chwilę, doprawiam śmietaną wymieszaną z mąką, solą i pieprzem.
  • Zostawiamy na chwilę na ogniu, można jeszcze doprawić, a jeśli zupa jest za kwaśna, dodać cukier.
  • Czosnek szklę na maśle.
  • Wlewam zupę do talerza, ozdabiam pozostałym groszkiem, szczypiorkiem i czosnkiem.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zupa z kozaków
Zupa z kozaków
9 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom