fbpx
Czytasz właśnie
Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora wegetariańskie zaskoczyły mnie swoim smakiem, choć spośród wszystkich bezmięsnych, które przygotowywałam, ich smak jest najmniej spójny z tym, za czym mogą czasem tęsknić miłośnicy mięsa, którzy przestali je spożywać np. z powodów ideologicznych. Same w sobie są w zasadzie wegańskie, bez jajek i bez glutenu. Jednak do kanapki dołożyłam ser koryciński oraz majonezowy sos. Jeśli chcecie przygotować wersję bez jajek i bez nabiału, zastąpcie je odpowiednimi zamiennikami. Zobaczcie jak zrobić burger z kalafiora wegetariański krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Mój przepis na burgery z kalafiora wegetariańskie to niezbyt skomplikowana receptura. Część z Was już ją pewnie kojarzy, bo pokazywałam jak zrobić kotlety z kalafiora i nawet opublikowałam je w mojej książce Superfood. Można je upiec w piekarniku, również na zapas. Polecam zrobić od razu kilka blaszek i zamrozić po wystudzeniu. Można potem wyjąć rano do lodówki, a po powrocie z pracy czy szkoły przygotować sobie w kilka-kilkanaście minut pyszny wegański burger z kalafiora z ulubionymi dodatkami. Są dobrze doprawione i świetnie smakują!

Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora

Burgery z kalafiora pieczone w piekarniku lub smażone na patelni. Idealny zamiennik klasycznych burgerów dla wegetarian lub wegan, doprawiony i smaczny!
4.75 z 12 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 35 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: burgery z kalafiora
Liczba porcji: 8 sztuk
Kalorie: 678kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Burgery kalafiorowe

  • ½ główki kalafiora (średniej wielkości)
  • szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ¾ szklanki suchej kaszy)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane; każde 2 ziemniaki można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki słonecznika (można zastąpić pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (lub ½ łyżeczki ostrej papryki albo chili)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)

Dodatki

  • 8 sztuk bułek na burgery (duże, okrągłe bułki pszenne z sezamem)
  • 8 plastrów sera żółtego (np. koryciński)
  • 8 plastrów buraków (duże; świeże lub kiszone w plasterkach; można też zastąpić 4 dużymi ogórkami kiszonymi pokrojonymi na plasterki)
  • 16 plastrów pomidora (dojrzały, o słodkim smaku)
  • 8 listków sałaty rzymskiej
  • świeża kolendra lub mięta

Sos majonezowy z chili

  • 8 łyżek majonezu
  • 1 papryczka chili (drobno posiekana)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Mus z awokado

  • 1 awokado (obrane, bez pestki)
  • 1 szklanka listków kolendry lub mięty (albo innych świeżych ziół)
  • 1 papryczka chili (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 2 limonki (tylko wyciśnięty sok)
  • ½ szklanki oliwy (extra vergine)
  • 1 szklanka pistacji (jeśli mus będzie mieszany ręcznie, polecam dodać posiekane pistacje na samym końcu)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak wybrać dojrzałe awokado
  2. Jak zrobić majonez
  3. Kiszone buraki oraz ogórki kiszone - przepisy

Jak zrobić

Mus z awokado

  • Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce.

Sos majonezowy z chili

  • Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce, rozduszając awokado. Można też zmiksować je w blenderze.

Burgery

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 1
  • Kalafior, cebulę, czosnek i imbir ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 2
  • Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 3
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 10-12 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 4
  • Piekę przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).Kotlety można też smażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce, nasmarowanej dodatkowym olejem.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 5
  • Na ostatnich 5-10 minut do piekarnika wkładam też przekrojone na połówki bułki, żeby podpiekły się od środka. Podpiekam też w tym czasie cienkie plasterki świeżego buraka.
    Jeśli kotlety są smażone na patelni, można po nich podpiec na patelni połówki bułek.

Składanie

  • Na podpieczonym spodzie bułki układam ser.
  • Na serze kładę burger z kalafiora.
  • Smaruję wierzch sosem majonezowym z chili.
  • Na sosie układam plasterki buraka lub ogórka kiszonego. Przykrywam pomidorem i posypuję kolendrą.
  • Przykrywam całość sałatą i smaruję musem z awokado.
  • Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 678kcal (34%) | Carbohydrates: 35g (12%) | Białko: 18g (36%) | Fat: 54g (83%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 35mg (12%) | Sód: 347mg (15%) | Potas: 882mg (25%) | Fiber: 9g (38%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 1404IU (28%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 3mg (15%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 70mg (85%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 8mg (53%) | Vitamin K: 88µg (84%) | Wapń: 280mg (28%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 105mg (26%) | Phosphorus: 407mg (41%) | Selenium: 12µg (17%) | Zinc: 3mg (20%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobaczcie jak apetycznie prezentują się po złożeniu!

Burgery kalafiorowe
Burgery kalafiorowe
Kto ma ochotę od razu przygotować? Kolorowe, pożywne i zdrowe, zwłaszcza gdy postawicie dodatkowo na pieczywo dobrej jakości!

Zobacz też
Risotto z bobem

Burgery z kalafiora - przepis
Burgery z kalafiora – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały i na jakie dodatki postawiliście. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)
4.75 from 12 votes (12 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom