Burgery z kalafiora wegetariańskie zaskoczyły mnie swoim smakiem, choć spośród wszystkich bezmięsnych, które przygotowywałam, ich smak jest najmniej spójny z tym, za czym mogą czasem tęsknić miłośnicy mięsa, którzy przestali je spożywać np. z powodów ideologicznych. Same w sobie są w zasadzie wegańskie, bez jajek i bez glutenu. Jednak do kanapki dołożyłam ser koryciński oraz majonezowy sos. Jeśli chcecie przygotować wersję bez jajek i bez nabiału, zastąpcie je odpowiednimi zamiennikami. Zobaczcie jak zrobić burger z kalafiora wegetariański krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Mój przepis na burgery z kalafiora wegetariańskie to niezbyt skomplikowana receptura. Część z Was już ją pewnie kojarzy, bo pokazywałam jak zrobić kotlety z kalafiora i nawet opublikowałam je w mojej książce Superfood. Można je upiec w piekarniku, również na zapas. Polecam zrobić od razu kilka blaszek i zamrozić po wystudzeniu. Można potem wyjąć rano do lodówki, a po powrocie z pracy czy szkoły przygotować sobie w kilka-kilkanaście minut pyszny wegański burger z kalafiora z ulubionymi dodatkami. Są dobrze doprawione i świetnie smakują!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Burgery kalafiorowe
- ½ główki kalafiora (średniej wielkości)
- 1½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ¾ szklanki suchej kaszy)
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane; każde 2 ziemniaki można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
- ½ szklanki słonecznika (można zastąpić pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
- ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (lub ½ łyżeczki ostrej papryki albo chili)
- 1 łyżka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)
Dodatki
- 8 sztuk bułek na burgery (duże, okrągłe bułki pszenne z sezamem)
- 8 plastrów sera żółtego (np. koryciński)
- 8 plastrów buraków (duże; świeże lub kiszone w plasterkach; można też zastąpić 4 dużymi ogórkami kiszonymi pokrojonymi na plasterki)
- 16 plastrów pomidora (dojrzały, o słodkim smaku)
- 8 listków sałaty rzymskiej
- świeża kolendra lub mięta
Sos majonezowy z chili
- 8 łyżek majonezu
- 1 papryczka chili (drobno posiekana)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Mus z awokado
- 1 awokado (obrane, bez pestki)
- 1 szklanka listków kolendry lub mięty (albo innych świeżych ziół)
- 1 papryczka chili (drobno posiekana)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 2 limonki (tylko wyciśnięty sok)
- ½ szklanki oliwy (extra vergine)
- 1 szklanka pistacji (jeśli mus będzie mieszany ręcznie, polecam dodać posiekane pistacje na samym końcu)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak wybrać dojrzałe awokado
- Jak zrobić majonez
- Kiszone buraki oraz ogórki kiszone - przepisy
Jak zrobić
Mus z awokado
- Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce.
Sos majonezowy z chili
- Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce, rozduszając awokado. Można też zmiksować je w blenderze.
Burgery
- Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
- Kalafior, cebulę, czosnek i imbir ścieram na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
- Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
- Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 10-12 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).Kotlety można też smażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce, nasmarowanej dodatkowym olejem.
- Na ostatnich 5-10 minut do piekarnika wkładam też przekrojone na połówki bułki, żeby podpiekły się od środka. Podpiekam też w tym czasie cienkie plasterki świeżego buraka.Jeśli kotlety są smażone na patelni, można po nich podpiec na patelni połówki bułek.
Składanie
- Na podpieczonym spodzie bułki układam ser.
- Na serze kładę burger z kalafiora.
- Smaruję wierzch sosem majonezowym z chili.
- Na sosie układam plasterki buraka lub ogórka kiszonego. Przykrywam pomidorem i posypuję kolendrą.
- Przykrywam całość sałatą i smaruję musem z awokado.
- Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.
Wartości odżywcze
Zobaczcie jak apetycznie prezentują się po złożeniu!
Kto ma ochotę od razu przygotować? Kolorowe, pożywne i zdrowe, zwłaszcza gdy postawicie dodatkowo na pieczywo dobrej jakości!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały i na jakie dodatki postawiliście. Bardzo jestem ciekawa!