Kotlety z kalafiora przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora
5/5 (3)

Kotlety bezmięsne, przygotowane na bazie kaszy i warzyw, podbijają polską kuchnię. Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych i nie trzeba być weganinem, żeby je polubić, zwłaszcza że można przygotować ich zapas na kilka dni, nadają się do mrożenia i, przede wszystkim, świetnie smakują i są zdrowe! Kotlety z kalafiora z dodatkiem czosnku, cebuli i kaszy jaglanej są bogate w witaminy i minerały i, zamiast smażenia, przygotowuje się je w piekarniku.

Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne obiady oraz pomysły na dania wegetariańskie i wegańskie

Można przygotować je zarówno z kaszy jaglanej, jak i białej, gryczanej, niepalonej. Nie wymagają dodatku jajek i bez problemu utrzymają nadany im kształt, a sekret dobrego smaku tkwi w doprawieniu. Kotlety z kalafiora zyskają na smaku dzięki dodatkowi soli i świeżo zmielonego pieprzu, czosnku, skórki z cytryny lub imbiru oraz suszonym ziołom, np. odrobinie majeranku.

Kotlety z kalafiora - składniki
Kotlety z kalafiora – składniki

Przepis na kotlety z kalafiora to trzecia receptura przygotowana we współpracy z marką Kenwood, w ramach której wykorzystuję do prac kuchennych robot wielofunkcyjny Kenwood Chef XL Titanium, solidnie i ładnie wykonany, z bardzo pojemną misą i silnikiem o mocy 1700 W. W zestawie posiada mnóstwo przystawek ułatwiających szatkowanie, krojenie w plastry czy julienne, siekanie, i ucieranie. Bardzo podobało mi się ścieranie cebuli bezpośrednio do zamkniętego pojemnika, bo nie uroniłam ani jednej łzy!

Oto wersja smażona, a poniżej instrukcja jak upiec je w piekarniku :).

Zobacz też
Koktajl z melona

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Wegańskie kotlety z kalafiora pieczone w piekarniku. Idealny zamiennik klasycznych kotletów mielonych dla wegan, doprawiony i smaczny!
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 50 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: kotlety z kalafiorem
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 196kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ główki kalafiora (średniej wielkości)
  • szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ¾ szklanki suchej kaszy)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki słonecznika (można zastąpić pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (lub ½ łyżeczki ostrej papryki albo chili)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 1
  • Kalafior, cebulę, czosnek i imbir ścieram w robocie Kenwood Titanium Chef XL, na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 2
  • Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 3
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 4
  • Piekę kotlety z kalafiora przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
    Kotlety z kalafiora - przepis - krok 5
  • Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.
    Kotlety z kalafiora - Kenwood Chef XL Titanium

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 196kcal (10%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 35mg (2%) | Potas: 342mg (10%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 80IU (2%) | Witamina C: 32.5mg (39%) | Wapń: 27mg (3%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom