Kotlety z kalafiora

5/5 (3)

Kotlety bezmięsne, przygotowane na bazie kaszy i warzyw, podbijają polską kuchnię. Są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych i nie trzeba być weganinem, żeby je polubić, zwłaszcza że można przygotować ich zapas na kilka dni, nadają się do mrożenia i, przede wszystkim, świetnie smakują i są zdrowe! Kotlety z kalafiora z dodatkiem czosnku, cebuli i kaszy jaglanej są bogate w witaminy i minerały i, zamiast smażenia, przygotowuje się je w piekarniku.

Zobacz też: Więcej pomysłów na smaczne obiady oraz pomysły na dania wegetariańskie i wegańskie

Można przygotować je zarówno z kaszy jaglanej, jak i białej, gryczanej, niepalonej. Nie wymagają dodatku jajek i bez problemu utrzymają nadany im kształt, a sekret dobrego smaku tkwi w doprawieniu. Kotlety z kalafiora zyskają na smaku dzięki dodatkowi soli i świeżo zmielonego pieprzu, czosnku, skórki z cytryny lub imbiru oraz suszonym ziołom, np. odrobinie majeranku.

Kotlety z kalafiora - składniki
Kotlety z kalafiora – składniki

Przepis na kotlety z kalafiora to trzecia receptura przygotowana we współpracy z marką Kenwood, w ramach której wykorzystuję do prac kuchennych robot wielofunkcyjny Kenwood Chef XL Titanium, solidnie i ładnie wykonany, z bardzo pojemną misą i silnikiem o mocy 1700 W. W zestawie posiada mnóstwo przystawek ułatwiających szatkowanie, krojenie w plastry czy julienne, siekanie, i ucieranie. Bardzo podobało mi się ścieranie cebuli bezpośrednio do zamkniętego pojemnika, bo nie uroniłam ani jednej łzy!

Oto wersja smażona, a poniżej instrukcja jak upiec je w piekarniku :).

Kotlety z kalafiora

Liczba porcji8-12 sztuk
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania35 min
Całkowity czas50 min
Przepis z książki „Superfood po polsku”, Dorota Kamińska

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ Główki kalafiora (średniej wielkości)
  • 1½ Szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ¾ szklanki suchej kaszy)
  • 1 cebula
  • 1-2 Ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ Szklanki słonecznika (można zastąpić pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ¼ Szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (lub ½ łyżeczki ostrej papryki albo chili)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • sól, pieprz

opcjonalnie

  • 2 łyżeczki suszonego majeranku

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Kotlety z kalafiora - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

Jak ugotować kaszę jaglaną.

Kotlety z kalafiora - Jak zrobić

Krok 1
Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
Krok 2
Kotlety z kalafiora - przepis - krok 2
Kalafior, cebulę, czosnek i imbir ścieram w robocie Kenwood Titanium Chef XL, na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
Krok 3
Kotlety z kalafiora - przepis - krok 3
Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
Krok 4
Kotlety z kalafiora - przepis - krok 4
Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Kotlety z kalafiora - przepis - krok 5
Piekę kotlety z kalafiora przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
Krok 6
Kotlety z kalafiora - Kenwood Chef XL Titanium
Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)