Babka parzona przepis | Dorota Kamińska

Babka parzona

Babka parzona

Trudno mi powiedzieć, czy różni się czymkolwiek od klasycznej wersji drożdżowej… Babka parzona, według mojej receptury, również wyrasta na drożdżach, choć jeśli przeszukacie różne źródła, znajdziecie też na nią przepisy z proszkiem do pieczenia. Tak jak zaparzane ciasto na pierogi ma lepszą konsystencję od tego powstającego z mąki wymieszanej z letnią wodą, tak ciasto na moją parzoną babkę posiada strukturę, która ułatwi mu wyrastanie przed i w trakcie pieczenia. Zobaczcie jak zrobić babkę parzoną.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta na Wielkanoc

Babka parzona to dość czasochłonny wypiek, który wymaga dwukrotnego wyrastania ciasta. Pierwsze przeprowadzone w misce, a drugie już bezpośrednio w foremce z kominem. To dzięki niej upiecze się szybciej i równomiernie. Jeśli nie macie formy do babki, możecie skorzystać ze zwykłej, dużej keksówki. Potem, po wystudzeniu, wystarczy wyjąć ciasto i udekorować polewą i bakaliami.

Babka parzona drożdżowa
Babka parzona drożdżowa

Dekoracja dowolna, choć przy cieście drożdżowym najbardziej polecam lukier lub inną, wilgotną polewę. Przedłuży odrobinę trwałość ciasta. Babka parzona najlepsza jest pierwszego dnia i warto upiec ją na ostatnią chwilę. Jeśli pieczecie z wyprzedzeniem, polecam zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić lub przechowywać w lodówce, ale do środka włożyć też wtedy kawałek obranego jabłka, które zapobiegnie wysuszeniu ciasta.

4.5 od 4 osób
Babka parzona
Babka parzona
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
45 min
Całkowity czas
3 godz.
 
Babka parzona drożdżowa na Wielkanoc czyli przepis na babkę drożdżową z zaparzanego z mąki i mleka ciasta, które staje się delikatniejsze i bardziej elastyczne.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: babka parzona, parzona babka
Liczba kalorii: 181.56 kcal
Liczba porcji: 1 foremka o średnicy ok. 20 cm, z kominem
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • szklanki mąki pszennej (najlepszy efekt da mąka pszenna typ 500 (wrocławska lub 550 (luksusowa), z której ciasto wyrośnie najpięknie; najniższy indeks glikemiczny zapewni mąka orkiszowa typ 500-650 lub razowa, choć nada ciastu ciemniejszą barwę i mniejszą puszystość))
  • ½ szklanki mleka
  • 25 g drożdży (świeże)
  • 3 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 50 g masła (¼ kostki; stopione)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g bakalii (opcjonalnie; rodzynki, żurawina, grubo siekane orzechy, migdały itp.)
Do dekoracji
  • lukier lub polewa czekoladowa
  • bakalie

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Babka parzona - Jak zrobić
Rozczyn drożdżowy
  1. Drożdże rozkruszam do miski, dosypuję 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę ciepłego mleka. Przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce do mocnego zabąbelkowania.
Ciasto drożdżowe
  1. Zagotowuję pozostałe mleko i zalewam przesianą do dużej miski mąkę. Mieszam szybko za pomocą łyżki i rozcieram grudki. Odstawiam (mieszanka ma się ostudzić, ale musi pozostać ciepła).
Kogel-mogel
  1. Pozostały cukier ucieram z żółtkami na puszysty kogel-mogel.
Wyrabianie ciasta
  1. Do ostudzonej, ale jeszcze ciepłej mieszanki mąki z mlekiem dodaję stopniowo rozczyn drożdżowy, sok z cytryny, ekstrakt i kogel-mogel. Wyrabiam do połączenia składników. Przykrywam, odstawiam do rozpoczęcia wyrastania.
  2. Dodaję stopniowo ciepłe masło i wyrabiam ciasto.
  3. Mieszam ciasto z bakaliami i odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  4. Odgazowuję ciasto pięścią i znów wyrabiam. Przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką formy na babkę (z kominem).
  5. Przykrywam formę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto podwoi objętość).
Pieczenie
  1. Wstawiam foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra+dół) i piekę przez ok. 30-45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Dekorowanie
  1. Gotowe, wystudzone ciasto dekoruję cukrem-pudrem, lukrem lub polewą, a wierzch posypuję bakaliami.

Wartości odżywcze
Babka parzona
Wielkość porcji (90 g)
Liczba kalorii 181.56 kcal Kalorie z tłuszczów 69 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7.69g 12%
Tłuszcze nasycone 2.125g 11%
Cholesterol 44.06mg 15%
Sód 75.63mg 3%
Potas 35.63mg 1%
Węglowodany ogółem 25.13g 8%
Błonnik 0.94g 4%
Cukry 14.63g
Białko 2.875g 6%
Witamina A 2.78%
Witamina C 0.09%
Wapń 2.11%
Żelazo 4.84%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Można ozdobić ją lukrem i bakaliami, które, choć sama tego nie zrobiłam, polecam dodać również do ciasta. Można polać polewą czekoladową i na tę dekorację padł w tym roku mój wybór. W połączeniu z płatkami migdałów i suszonymi jagodami goji będzie prezentować się wyjątkowo :).

Babka parzona
Babka parzona
Babka parzona drożdżowa
Babka parzona drożdżowa

Jak Wam się podoba? Zagości na wielkanocnym stole?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)