Bakalie do ciasta przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Bakalie do ciasta
Bakalie
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Daktyle, rodzynki, figi, migdały czy morele oraz kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa pięknie podkreślają smak ciast, zwłaszcza wypieków świątecznych, nadając im odpowiedniego charakteru i smaku. Aby dobrze „rozeszły się” w gotowym wypieku, nie należy wrzucać ich bezpośrednio do surowej masy, tylko wcześniej odpowiednio przygotować wszystkie bakalie do ciasta.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki

Jak przygotować bakalie do ciasta

Zobacz też
Hummus z bobu

  1. Suszone owoce tj. daktyle, morele, figi, śliwki, jabłka przebieramy (wyrzucamy spleśniałe, spalone, pokryte jajkami złożonymi przez mole itp.) i płuczemy w zimnej wodzie. Migdały lub orzechy przebieramy (wyrzucamy spleśniałe, spalone itp.), opcjonalnie sparzamy wrzątkiem, jeśli mają już twardą i gorzką skórkę) i obieramy. Zostawiamy w całości, kroimy lub miksujemy w blenderze.
  2. Opłukane owoce przelewamy wrzątkiem i dobrze odciskamy na sitku. Można też namoczyć je przez kilka minut w rumie.
  3. Kroimy owoce do pożądanej grubości.
  4. Mieszamy owoce z orzechami i/lub migdałami oraz owocami kandyzowanymi.
  5. Obtaczamy bakalie w mące.
  6. Dodajemy do surowego ciasta.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (1)
  • ale bakalie do ciasta muszą być świeże, te z supermarketu są najczęściej mocno przeleżałe. Już wole kupować przez internet świeże i nie trzeba ich nawet na dobrąsprawępłukać

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom