Podpłomyki przepis | Dorota Kamińska

Podpłomyki

Podpłomyki

Najlepsze podpłomyki przygotowywała moja babcia, kładąc na płycie kuchni węglowej kawałki makaronowego ciasta. Wykrawała duże prostokąty, które przypiekała z obu stron i podawała nam do przegryzania. Podpłomyki babcine były doskonałe, choć te klasyczne przyrządza się nieco inaczej.

Podpłomyki

Podpłomyki

Podstawowy przepis na podpłomyki z mąki, wody i soli.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Leżakowanie: 15 minutes
Razem: 35 minutes
Kategoria: Pieczywo, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: podpłomyki
Liczba porcji: 5 sztuk (o średnicy ok. 20 cm)
Kalorie: 125kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g mąki (pszenna typ 500-550 lub żytnia typ 500; przesiana)
  • ½ szklanki wody (zagotowana)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mąkę i sól zalewam cienką strużką wrzątku, cały czas mieszając łyżką. Zbieram dokładnie całą mąkę, żeby wszystkie składniki się połączyły. 
  • Zagniatam ręcznie lub w robocie planetarnym, do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta, które odrywa się od dłoni.
  • Zawijam ciasto szczelnie w folię i odstawiam na 15-30 minut.
  • Dzielę ciasto na 5 równych części i wałkuję, delikatnie podsypując w razie potrzeby minimalną ilością mąki. Placki powinny mieć średnicę ok. 20 cm (będą się nieco kurczyć po rozwałkowaniu).
  • Każdy placek zaraz po rozwałkowaniu układam na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub patelni żeliwnej, ewentualnie na rozgrzanej płycie. Podpiekam z obu stron tak, żeby na powierzchni utworzyły się większe, brązowe plamki.

Przydatne przepisy i poradniki

W trakcie podpiekania na patelni podpłomyki mogą dość mocno wyrosnąć. Spokojnie - po przełożeniu na talerz opadną i można położyć na nich ulubione dodatki: sosy, sery, pieczone, smażone lub surowe warzywa i owoce, mięso lub rybę.

Wartości odżywcze

Calories: 125kcal (6%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 1g (2%) | Saturated Fat: 1g (6%) | Sodium: 25mg (1%) | Potassium: 32mg (1%) | Calcium: 5mg (1%) | Iron: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Podpłomyki - przepis
Podpłomyki – przepis
Przepis na podpłomyki
Przepis na podpłomyki
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)