Podpłomyki przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Podpłomyki

Podpłomyki

Podpłomyki

Najlepsze podpłomyki przygotowywała moja babcia, kładąc na płycie kuchni węglowej kawałki makaronowego ciasta. Wykrawała duże prostokąty, które przypiekała z obu stron i podawała nam do przegryzania. Podpłomyki babcine były doskonałe, choć te klasyczne przyrządza się nieco inaczej.

Podpłomyki

Podpłomyki

Podstawowy przepis na podpłomyki z mąki, wody i soli.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Leżakowanie: 15 min
Razem: 35 min
Kategoria: Pieczywo, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: podpłomyki
Liczba porcji: 5 sztuk (o średnicy ok. 20 cm)
Kalorie: 125kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g mąki (pszenna typ 500-550 lub żytnia typ 500; przesiana)
  • ½ szklanki wody (zagotowana)
  • 1 szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Zobacz też
Zrazy wołowe

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mąkę i sól zalewam cienką strużką wrzątku, cały czas mieszając łyżką. Zbieram dokładnie całą mąkę, żeby wszystkie składniki się połączyły. 
  • Zagniatam ręcznie lub w robocie planetarnym, do uzyskania konsystencji elastycznego ciasta, które odrywa się od dłoni.
  • Zawijam ciasto szczelnie w folię i odstawiam na 15-30 minut.
  • Dzielę ciasto na 5 równych części i wałkuję, delikatnie podsypując w razie potrzeby minimalną ilością mąki. Placki powinny mieć średnicę ok. 20 cm (będą się nieco kurczyć po rozwałkowaniu).
  • Każdy placek zaraz po rozwałkowaniu układam na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce lub patelni żeliwnej, ewentualnie na rozgrzanej płycie. Podpiekam z obu stron tak, żeby na powierzchni utworzyły się większe, brązowe plamki.

Przydatne przepisy i poradniki

W trakcie podpiekania na patelni podpłomyki mogą dość mocno wyrosnąć. Spokojnie – po przełożeniu na talerz opadną i można położyć na nich ulubione dodatki: sosy, sery, pieczone, smażone lub surowe warzywa i owoce, mięso lub rybę.

Wartości odżywcze

Kalorie: 125kcal (6%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 1g (2%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 25mg (1%) | Potas: 32mg (1%) | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Podpłomyki - przepis
Podpłomyki – przepis
Przepis na podpłomyki
Przepis na podpłomyki
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom