Ciasto z gruszkami przepis na ciasto z gruszką | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

  • pięknie pachnące korzennymi przyprawami: cynamonem, imbirem, goździkami, kolendrą
  • bez ubijania osobno piany z białek, wyrasta na proszku do pieczenia
  • z pysznym sosem waniliowym
Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami to doskonały i mało skomplikowany wypiek. Jeśli lubicie słodkie ciasto z dodatkiem jabłek, z pewnością ciasto z gruszką również przypadnie Wam do gustu. Postanowiłam je przygotować tak, żeby na wierzchu gruszki układały się w ciekawy wzorek. Nie przypuszczałam, że zatoną! Tak to czasem bywa, że nie do końca pieczenie idzie zgodnie z planem. Za to zapach korzennych przypraw obłędny i smak też świetny. Zobaczcie jak zrobić ciasto z gruszkami krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na gruszki

Przepis na ciasto z gruszkami

Do przygotowania tej masy będzie potrzebny mikser. I koniecznie masło o temperaturze pokojowej. Jajka również, żeby masa się nie zwarzyła. Warto o tym pamiętać, nie tylko w przypadku tego wypieku.

Ciasto z gruszkami przepis

Ciasto z gruszkami

Przepis na ciasto z gruszkami i migdałami oraz orzechami, doprawione zestawem korzennych przypraw i podane z waniliowym sosem.
4.89 od 9 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 1 godz.
Razem: 1 godz. 15 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto z gruszkami
Liczba porcji: 8
Kalorie: 663kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 4 gruszki (obrane, bez ogryzków, pokrojone w ćwiartki, a następnie na długie plasterki)
  • 4 jajka
  • 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka mąki migdałowej (można zmiksować słodkie migdały ze skórką lub blanszowane w blenderze wysokoobrotowym)
  • szklanki mąki pszennej (tortowa typ 450 lub orkiszowa typ 500-600; przesiana)
  • ¾ szklanki cukru (polecam ksylitol lub erytrytol (mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny ciasta))
  • szklanki orzechów włoskich (grubo posiekane, ze skórką)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mieszanki kolendry, imbiru, pieprzu i goździków (rozgniecione w moździerzu; można zastąpić dodatkowym cynamonem)

Sos waniliowy

  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • szklanki syropu z agawy (można zastąpić ½ szklanki cukru lub ksylitolu/erytrytolu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Keks na Boże Narodzenie

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180°C (góra+dół) lub 160 °C (termoobieg).

Ciasto

  • Masło ucieram z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puch.
  • Dodaję 1 jajko i rozmiksowuję masę do połączenia składników. Dodaję kolejne jajka po jednym, za każdym razem rozmiksowując całość przed wbiciem kolejnego jaja.
  • Dodaję mąkę, mielone migdały oraz orzechy i proszek do pieczenia. Na najmniejszych obrotach miksera łączę wszystkie składniki do uzyskania nielejącej masy.
  • Przekładam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej odrobiną mąki. Wyrównuję powierzchnię.
  • Na wierzchu ciasta układam dekoracyjnie plasterki gruszek (ja ułożyłam odwrotnie niż wcześniej planowałam, bo powinny leżeć cieńszą stroną ku środkowi). Nie wciskam gruszek w masę!
  • Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę przez 50-60 minut. Gdy wierzch się zrumieni, na ok. 5 minut przed końcem pieczenia, lekko uchylam drzwiczki i wbijam w środek ciasta wykałaczkę. Gdy wyjdzie sucha, można wyjmować tortownicę z piekarnika. Jeśli nie, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
  • Ciasto zostawiam w tortownicy do wystudzenia, stawiając na kratce. Od spodu do tortownicy ma mieć dostęp powietrze.

Sos waniliowy

  • W czasie gdy ciasto się piecze, przygotowuję sos. Wszystkie składniki zagotowuję w niedużym garnku.
  • Zmniejszam ogień tak, żeby mieszanka delikatnie bulgotała i gotuję przez 5 minut. Całość powinna zgęstnieć do konsystencji sosu beszamelowego. Jeśli gęstość jest za mała (ksylitol, erytrytol i syrop z agawy nie ulegają karmelizacji tak jak cukier), odlewam kilka łyżek do szklanki i mieszam z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej lub pszennej. Dokładnie rozcieram grudki, następnie rozrzedzam kilkoma niewielkimi porcjami śmietankowej mieszanki. Następnie łączę całość i dokładnie mieszam do zgęstnienia, już bez gotowania na ogniu.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Zakalec w cieście – dlaczego powstaje

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 663kcal (33%) | Carbohydrates: 50g (17%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 50g (77%) | Tłuszcze nasycone: 25g (156%) | Cholesterol: 220mg (73%) | Sód: 281mg (12%) | Potas: 478mg (14%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 32g (36%) | Witamina A: 1396IU (28%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 3mg (4%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 6µg (6%) | Wapń: 225mg (23%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 2mg (11%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 22mg (6%) | Phosphorus: 327mg (33%) | Selenium: 13µg (19%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto z gruszkami przepis

Bardzo lubię smak korzennych ciast. Szczególnie gdy w składzie mają jabłka lub gruszki. Choć latem mam ochotę na lżejsze słodkości, jesienią i zimą lubię sięgać po korzenne ciasta o głębszym smaku. Wilgotne w środku, ale jednak wyrośnięte. Słodkie i korzenne, lecz przełamane charakterystycznym smakiem gruszki. Takie właśnie jest ciasto, które przyrządziłam. Pomyślałam, że będzie doskonale smakowało w połączeniu z kremowym sosem waniliowym. Ale świetnie sprawdzi się tu również polewa czekoladowa. A jeśli macie pomarańczową marmoladę lub sos, również okaże się pysznym dodatkiem. W połączeniu z gruszką i korzennymi przyprawami pomarańcza przeniesie Was na chwilę w błogi, jesienno-zimowy, trochę leniwy i spokojny czas.

Ciasto z gruszkami przepis
Ciasto z gruszkami przepis
Jak zrobić ciasto z gruszkami
Jak zrobić ciasto z gruszkami
Przepis na ciasto z gruszkami
Przepis na ciasto z gruszkami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak się Wam udało to gruszkowe ciacho! Przygotowaliście waniliowy sos, czy zdecydowaliście się na jakąś polewę?

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom